Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Demokrasi ve hoşgörü Trabzon’da

Gazetemiz Trabzon Temsilciliği tarafından düzenlenen “Bir değer olarak demokrasi ve hoşgörü” konulu konferans Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda yazarlarımızdan Halil Uslu tarafından verildi. Eski bakanlardan ve Demokrat Parti Trabzon 1. sıra adayı Eyüp Aşık ve üst düzey siyasilerin de katıldığı konferans ilgiyle izlendi.

Uslu, dünyadaki 193 devletin 140’ının sandığa gittiğini, gidilen çok yerlerde sancılar bulunduğunu, ancak gidilmeyen yerlerde daha çok sancılar olduğunu belirterek, “Hoşgörü hakimiyetinde ve gerçek demokrasinin tecellisinde bu zorluklar kalkacaktır. Mezkûr devletlerin hepsi demokrasiden dem vurmaktadırlar. İnsan haklarına dayalı veya hukukun üstünlüğü prensibinden daha çok hoş görülü ve daha çok fikir hürriyetine dayalı liberal demokrasi ortaya çıkmış. Hıristiyan dünyasının kilise karmaşasından ortaya çıkan bu durumda, medeniyet ve hürriyet mücadelesi devam etmiştir. Fakat gerçekler ortaya çıkınca ve Asr-ı Saadetteki gerçek hukuk. tarih silsilesinden ortaya çıktıkça İslâma doğru Batı dünyasının döndüğü görülmektedir. Nitekim UNESCO’nun kaynağı Kur’ân olan Hz. Mevlânâ’ya kucak açması bunun en bariz örneğidir” dedi.

Dünya milletlerinin büyük değişikliklerin arefesinde olduğuna dikkat çeken Uslu, “Bu itibarla siyasî liderler yeni yasalarla parti içi demokrasi getirmelidirler. Artık slogan yerine söylediğin sözün yaşanması dönemine gelinmiştir. Entrikalarla dönen dolaplarla kısa ömürlü olmaktasın. Halkın seçtikleri ise değer kazanmalıdır. Seçilenler hür olmalı, fakat dokunulmazlık kalkmalıdır. O zaman hoşgörü ve demokrasi daha şeffaf ve daha berrak olacaktır. Kur’an’daki Asr Sûresinde “hakkı tavsiye edenlerin” kazançlı olduğu buyrulmuştur. Fikirlerin hürriyeti hakkın tecellisi ve insanın öz hakkıdır. Vatana, millete, mukaddesata, ezan ve bayrağımıza, sancağımıza hakaret etmedikçe ve silâhlı eylemlere çanak tutmadıkça, kişi her fikrini sunmalıdır. Reyinde konuşmasında yazmasında ve yürümesinde hür olmalıdır ve hür yaşamalıdır. İşte o zaman hoşgörü ve demokrasinin meyveleri olgunlaşacaktır. Asr-ı Saadet modeline gidilecektir” diye konuştu.

Fatih KARPUZ / TRABZON

29.06.2007


 

Türkçe şampiyonları İzmirlilerle buluştu

Bu yıl 5.’si gerçekleştirilen Türkçe Olimpiyatları’na katılan ve aralarında şarkı yarışması birincisi Makedonyalı Havsa Mula’nın da bulunduğu öğrencilerden oluşan bir grup, İzmirlilerle bir araya geldi. Buca Gölet Anfitiyatro’da gerçekleştirilen “Türk Dili Gecesi”ni izleyen binlerce kişi, kendilerine muhteşem bir gece yaşatan öğrencileri program sonunda ayakta alkışladı.

Kısa süre önce İstanbul’da 102 ülkeden 550 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen ve her kesimden büyük takdir toplayan 5. Türkçe Olimpiyatları’na katılan öğrencilerden bazıları, Altınbaşak Eğitim ve Kültür Derneği’nin öncülüğünde düzenlenen gecede İzmirlilerle buluştu. Buca ilçesinde bulunan Gölet alanındaki anfitiyatroda gerçekleştirilen “Türk Dili Gecesi”ne Makedonya, Pakistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Moğolistan uyruklu öğrenciler katıldı. Yaklaşık 6 binden fazla dâvetlinin ilgi gösterdiği gece saygı duruşu ve İstiklâl Marşı okunmasıyla başladı. Daha sonra geceye katılan dâvetliler, yabancı öğrencilerin söylediği Türkçe şarkılarla coştu. Türk Dili Gecesi’nde en fazla ilgiyi ise 5. Türkçe Olimpiyatı şarkı dalı birincisi Makedonyalı öğrenci Havsa Mula gördü. İlk olarak Funda Arar’ın “Benim için üzülme” isimli şarkısını seslendiren Mula, ardından kendisine birinciliği getiren Ferhat Göçer’in “Yastayım” şarkısını seslendirdi. Kırgız öğrenci Çolpan Kamçıbekkızı’nın söylediği “Gurbet Türküsü” ve “Anadolu’dan Geldik” türküsü de dâvetlilerden büyük alkış aldı.

Programın sonunda dâvetlilere seslenen Altınbaşak Derneği Eğitim Danışmanı İsmail Akpınar, Türkçe konuşan öğrencilerin yetişmesinde emeği olan herkese teşekkür etti. Akpınar, “Önden giden atlılara teşekkür ediyorum.” dedi. Gecede Moğolistan’da vefat eden eğitim gönüllüsü Adem Tatlı da anıldı.

Programın sonunda misafir öğrencilere çeşitli hediyeler takdim edilirken gecenin bitiminde öğrenciler ve dâvetliler hep birlikte “Bütün dünya buna inansa” isimli şarkıyı söyledi. Son olarak sahneye bir kez daha çıkan Kırgız Kamçıbekkızı, “Anadolu’dan geldik” türküsünü tekrar seslendirerek muhteşem gecenin finalini yaptı. Dâvetlilerin çocukları, ‘Türkçenin çocukları’na programın bitiminde büyük ilgi gösterdi. 5. Türkçe Olimpiyatları’nın küçük bir tekrarı olan “Türk Dili Gecesi”nin sonunda misafir öğrenciler ayakta alkışlanarak uğurlandı.

İzmir’de bulunan öğrenciler bugün de Rumeli Göçmenleri Derneği tarafından Buca Gölet’te saat 21.00’de gerçekleştirilecek geceye katılacak.

29.06.2007


 

Neşet Ertaş Bursa Festivali’nde

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfınca (BKSTV) düzenlenen ‘’46. Uluslararası Bursa Festivali’’ devam ediyor. Festival kapsamında halk ozanı Neşet Ertaş, uzun bir aradan sonra Abdallar Grubu ile birlikte Bursalı san’atseverlerle buluşacak. Konser, yarın izlenebilecek.

‘’You’re My Heart, You’re My Soul’’ parçasıyla yakaladıkları çıkışın ardından, ‘’You Can Win’’, ‘’If You Want’’ ve ‘’Cheri Cheri Lady’’ ile listelerde bir numara olan Modern Talking Grubunun solisti Thomas Andersen, Bursalılara nostalji dolu bir gece yaşatacak. Andersen, Bursalı hayranlarıyla 3 Temmuzda buluşacak.

Festival faaliyetleri, Kültürpark Açıkhava Tiyatrosunda saat 21.00’de başlıyor.

29.06.2007


 

Fotoğraflarla iç savaş

Daha önce Berlin, New York, Milano, Madrid, Los Angeles, Boston ve Toronto’ta sergilenen fotoğraflar, Beşiktaş Belediyesi ve SaveDarfur Örgütü’nün desteği ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) tarafından Ortaköy meydanında sergilendi.

Fotoğraflar, 4 yıldır süren iç savaşta 200 binden fazla insanın öldüğü ve 2 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı dramın şahitliğini üstleniyor.

Sudan’ın Darfur Bölgesi’nde iç savaştan etkilenen sivillerin yaşadığı dramı yansıtan fotoğraflar, İstanbul’dan sonra Paris ve Roma’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda şehirde sergilenecek.

Amerikalı küratör Leslie Thomas tarafından hazırlanan Darfur/ Darfur fotoğraf sergisinde sekiz fotoğraf san’atçısının ve fotomuhabirinin çektiği renkli ve siyah-beyaz 150 fotoğraf yer alıyor.

29.06.2007


 

Balıkesir’de ebru, hat ve tezhip sergisi

Balıkesir Halk Eğitim Müdürlüğü ile Balıkesir Belediyesi ebru, hat ve tezhip sergisi düzenledi. Dernek yönetim kurulu üyesi ve ebru öğretmeni Suha Ayık'ın hat eserlerinin de yer aldığı sergiye, vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

YENİ ASYA / BALIKESİR

29.06.2007


 

“4. Mogan Şiir Akşamları”

Gölbaşı Belediyesi tarafından organize edilen ‘’4. Mogan Şiir Akşamları’’, Akalın Sosyal Tesisleri’nde yapıldı.

Düzenlenen faaliyette konuşan Gölbaşı Kaymakamı Hakkı Uzun, kahramanlık şiirlerinden etkilendiğini belirterek, ‘’Doğu’da, Güneydoğu’da dağlarda başlarında generalleriyle birlikte bizleri bekleyen askerlerimiz olmasa, böyle şiir akşamları düzenleyemeyiz. Her gün şehit cenazelerinin geldiği bugünlerde, bu coğrafyada hepimiz şehit olmaya hazırız’’ dedi.

Gölbaşı Belediye Başkanı Abdülnasır Haşlak da gecede bir şiir okudu.

San’atçı Semih Sergen, şairler M. Halis Bozkurt, Arif Bük, İhsan Işık, Sevinç Atan, Sultan Çelik, M. Nuri Parmaksız, Celal Oymak ve Hatice Şap ile ses san’atçısı Güler Eroğlu’nun katıldığı Mogan Şiir Akşamları’nda kahramanlık, Mevlânâ ve aşk şiirleri okundu.

29.06.2007


 

Kristal Elmalar sahiplerini buldu

Reklâmcılar Derneği’nin düzenlediği ve bu yıl 19’uncusu gençekleştirilen “Kristal Elma 2006-2007 Türkiye Reklâm Ödülleri” törenle sahiplerine verildi. Parkorman’da düzenlenen törene iş, san’at reklâm ve medya dünyasından konuklar katıldı.

19’uncu Kristal Elma Reklâm Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu. Törende, 50 dalda toplam 988 eser arasında ödüle lâyık görülenler Kristal elmaların sahibi oldu.

29.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004