Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Blair başarılı olamaz

Arap ülkeleri Orta Doğu Dörtlüsünün başına atanan Tony Blair’in, bölge ülkeleri tarafından sevilmemesi ve İsrail ile ABD’ye yakın olması sebebiyle başarılı olma ihtimâlinin az olduğunu düşünüyor.

İngiltere’de başbakanlık görevini Gordon Brown’a devreden Tony Blair’in Orta Doğu Dörtlüsünün başına atanması, Arap ülkeleri tarafından hoş karşılanmadı. Arap ülkeleri, Orta Doğu’ya barış getirme çabalarına katkıda bulunmak için ABD, AB, Rusya ve BM’nin katılımıyla oluşturulan dörtlünün başına getirilen Blair’in, sevilmemesi ve İsrail ile ABD’ye yakın olması sebebiyle başarılı olma ihtimalinin az olduğu görüşünde birleşti.

Irak savaşına destek vermesi, geçen yıl Lübnan’daki savaşta ateşkese karşı olması ve İsrail-Filistin sorununun çözümü çerçevesinde taahhütlerini yerine getirmemesi yüzünden de Blair’in yeni görevine kuşkuyla bakanlar arasında ABD ile İngiltere’ye dostça yaklaşan Arap ülkeleri de bulunuyor. Aralarında tek memnun taraf, Hamas ile sorununu çözmek için Batı’nın ve İsrail’in yardımına ihtiyaç duyan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın El Fetih hareketi gibi görünüyor.

Mısır’ın eski Dışişleri Bakanı Ahmed Mahir, Blair’in Orta Doğu Dörtlüsünün yeni temsilcisi olarak atanmasını, ABD’ye yakın olması sebebiyle bir hata olarak yorumladı.

Mahir, “Bu, Amerikalıların arkadaşlığı onurlandırmasından ibaret. Ancak Blair’i onurlandırmak için daha iyi bir yol, başarılı olabileceği bir yol seçselerdi daha iyi olurdu. Blair’in başarılı olmak için hiçbir şansı bulunmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

Mısır’daki Müslüman Kardeşler örgütünün yetkililerinden Muhammed Habib de atamayı yersiz bulduğunu söyleyerek, Blair’in ABD’den bağımsız hareket edemeyeceği görüşünü savundu.

Hoşnutsuzluğunu ifade edenler arasında bulunan Hamas’tan yapılan açıklamada da, Blair’in her zaman Amerikan ve İsrail’in tutumlarına sadık olduğu iddia edildi. Atama, Lübnan, Kuzey Afrika ve Körfez ülkelerindeki siyaset bilimciler tarafından da kuşkuyla karşılandı. Cezayirli analist İsmail Marif Galya, endişesini, “Blair’in ataması büyük bir hata. Blair, Orta Doğu’daki barış süreci için doğru bir isim değil. ABD’ye müttefik olması, aracı rolünü zayıf düşürüyor. Görevinde başarılı olacağını sanmıyorum” diyerek dile getirdi.

Faslı analist Milad Belkayd da, Blair’in, yeni görevini itibarını düzeltmek için kullanabileceğini, ancak bunu başarabileceğini sanmadığını söyledi. Lübnanlı siyaset uzmanı Refik Nasrallah, Blair’in hoş karşılanmayan geçmişini nasıl telâfi edeceğini merak ettiğini, eski başbakanın işinin olağanüstü adımlar atmaması halinde çok zor olduğunu belirtti.

Atamaya destek veren yegâne taraf olan El Fetih’in yetkilisi Saib Erekat ise, Filistinlilerin Blair’e kalpten destek verdiğini ve atamanın barış yolunda bir fırsat doğurmasının ümit edildiğini söyledi.

/ ANKARA

30.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Blair başarılı olamaz

  Ergeç: Hedefimiz Kerkük’ü kurtarmak

  Abbas’tan Hamas’ı tecrit çağrısı

  Londra’da bomba paniği

  Castro’dan Allah’a sığındı

  Bush’a yeni savaş çarı

  Moşe Katsav istifasını sunacak

  Kuzey Kore temiz çıktı

  Kosovalı Türkler endişeli

  Küresel ısınmada kritik aşama

  Kazakistan’ın en büyük camii yapılıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004