Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Sadr, petrol yasasına karşı çıktı

Irak’ta radikal Şiî lider Mukteda Sadr’ın meclisteki bloku, Bakanlar Kurulunda onaylanan petrol yasası tasarısını mevcut biçimiyle kabul etmeyeceğini açıkladı.

Bu açıklamayla, tasarıda bazı maddeleri protesto eden Sünnî ve Kürt cephelerinin yanında yer alan Sadr blokunun meclisteki lideri Nassar el Rubaie, hareketinin yabancı petrol şirketlerinin petrol rezervlerini işletmesine izin verilmesi fikrine muhalif olduğunu söyledi ve “Mevcut biçimiyle petrol yasasını reddediyoruz. Iraklı olmayan şirketlerin rezervleri işletmesi en çok karşı çıktığımız şeydir” dedi. Rubaie, bunun kısa vadede Irak’ın egemenliğini küçümsemek, uzun vadede ise Irak’ın egemenliğinin elinden alınması anlamına geldiğini belirtirken Necef’teki Sadr bürosu iletişim müdürü Şeyh Salah El Obaidi de “Kabul etmediğimiz birçok noktanın bulunduğu bu yasayı reddediyoruz.

Bu yasa Irak gerçeğini hesaba katmıyor. Yasa metni tabiî kaynakların işletilmesi için yabancı ekspertiz temeline dayanılmasını olanaklı kılıyor, oysa kendi zenginliklerini işletmeye yetkin olan Iraklılar için bu gerekli değil” ifadesini kullandı. Sadr blokundan bir başka yetkili de ABD ile İngiltere’ye atıfta bulunarak, hareketlerinin, aralarında Irak’ı işgal eden ülkelerin şirketlerinin de yer aldığı yabancı şirketlerle her türlü petrol anlaşması yapılmasına kesinlikle karşı olduğunu söyledi.

Sadr blokunun 275 sandalyeli mecliste 32 sandalyesi bulunuyor.

Petrol yasası tasarısı, ilk olarak Şubat ayında bakanlar kurulunca kabul edilmişti, ancak Irak’taki farklı çevrelerden gelen itirazlar yüzünden metnin yeniden incelenmesi söz konusu olmuştu. Bakanlar Kurulu, salı günü oy birliğiyle tasarıda değişikliği kabul etmiş, önceki gün ise Iraklı Kürt ve Sünniler bazı çekinceler ortaya koymuş, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel hükümet, bakanlar kurulunun petrol yasası tasarısı üzerinde değişiklik yapmasından önce kendisine danışılmadığını açıklayarak, metinde büyük değişiklikleri reddettiğini bildirmişti.

/ BAĞDAT

06.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Lal Mescid’in imamı yakalandı

  ‘Petrol için Irak’tayız’

  Sadr, petrol yasasına karşı çıktı

  Putin’in halefi İvanov mu?

  İsrail,öldürmeye devam ediyor

  Zevahiri: Irak’ta destek tabanımız büyüyor

  Papa, Yahudileri kızdırdı

  Almanya’da PKK operasyonu: 22 gözaltı, 1 tutuklama


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004