Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Tatil programını söyle bana, sana kim olduğunu söyleyeyim

Şu günler tatildeyiz veya izindeyiz. “İzindeyiz” denilince de vatan kurtaran gayr-i kanunî örgütleri takip eden emniyet birimleri aklıma gelir. “İzindeyiz” kelimesi her çeşit ve düşünceye göre anlam ifade eden bir kavram. Elbette herkes inandıklarının izinde olacaktır. Memlekette demokrasi varsa böyle anlaşılmalıdır. Şimdilik biz “izindeyiz” kelimesinin “tatil” anlamına gelen yönü üzerinde kalem oynatacağız. İzin eşittir tatil demek anlamında yani….

Ancak bu yıl farklı bir tatil dönemindeyiz. Bu yılı farklı kılan da malûm seçim olmasıdır. Seçim var, siyasî partilerin iktidar mücadelesi dolayısıyla adaylar ve gönül verenler bütün gücü ile çalışmaktadır. Onlar tatil-izin falan yapmıyorlar. Seçim, demokrasinin olmazsa olmaz ayaklarından biridir. Çok seslilik ve millet iradesinin yansıması için gösterilen gayretleri memnuniyet verici olarak değerlendiriyoruz. Hayırlı neticelere vesile olmasını diliyoruz.

Tatil programı ve baltayı bilemek

Tatil, izin, seyahat, bir yılın yoğunluk ve yoruculuğundan dinlenme fırsatı bakımından insanların ihtiyacı olduğu konusu bilimsel olarak belirlenmiş bir olgudur. Yılın belirli bir zaman diliminde -takribi en az 3 hafta- işten kopmak lâzımdır. Nasıl ki, bilgisayarlar aşırı yüklenince çalışması ağırlaşıyor bazen de kilitleniyor. Yeniden başlatmak veya “reset” yapıyoruz. Aynen öyle de insanların yaz tatilini doğru değerlendirmek şartıyle bir bakıma resetlenmektir”

“Etkili insanların 7 alışkanlığı” kitabı ile meşhur yazar Stephan Covey, etkili alışkanlıkların yedincisine “Baltayı bilemek” olarak tanımlamış. Hikâye mâlum iki orman işçisinden biri çok çalışkanmış. Ara teneffüs vermeden çalışırmış. Diğeri ise belirli aralıklarda mola verir ve baltasını bilermiş. Bilenmiş balta ile zaman olarak diğerinden az çalışır görünüyor ama sonuçta daha fazla ağaç kestiği ortaya çıkmış.

Şimdiki Sayın Kültür Bakanımız ilk bakanlık görevini devraldığında “30 yıllık memuriyet hayatında hiç senelik izin kullanmadığından bahsetmişti. İçimden “iyi halt etmişsiniz demek” gelmişti. Sayın bakanı kusura bakmasınlar izin kullanmadıkları için olur olmaz yerde uyuduğundan ne kadar yanlış bir yaklaşıma sahip olduğu görüldü.

Tatil, yenilenme fırsatıdır

Tatilde farklı yerleri görmek için seyahat çok faydalıdır. Farklı meşguliyetler içinde olmak beyin ve bedeni dinlendirmektir. Deniz, kum sıcak tatiller bırakın dinlenmeyi yorgunluğa ekleme yapmaktır. Kredi kartları ile pahalı tatillerle bir yıl sıkıntısı da ayrı cabası.

Yaylalarımız son yıllarda revaç bulmaya başladı. Hem sağlık açısından hem ekonomik olarak gerçek dinlenme ortamları.

İnsanlar, değerleri ve inançlarına göre tatil programı yaparlar. Tatil programı kişilerin hayat anlayışının önemli kriter ve göstergesidir.

Okumak okumak….

Okuma yoksa tatil külliyen boşa geçmiş demektir. Kim ne derse desin okuma olmayan tatil ne kadar güzel geçerse geçsin insan mutlaka kendini boş hissedecektir. Baltayı bilemek yenilenmek anlamındadır. En iyi balta bileme yöntemi ise okumaktır.

İyi tatiller.

[email protected]

Dursun SİVRİ

07.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Bir başka soluklanma

  Narsizm başarıyı engelliyor

  Tatil programını söyle bana, sana kim olduğunu söyleyeyim

  Dünyayı kurtardı!


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004