Amerikalı araştırmacılar, organik sebze ve meyvelerin, geleneksel yöntemlerle yetiştirilenlere göre kalp için daha faydalı olduğunu öne sürdü. Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi (Journal of Agricultural and Food Chemistry) adlı dergide yer alan bir makalede 10 yıllık bir araştırma sonunda organik domateslerde, diğer domateslere oranla iki kat daha fazla flavonoid bulunduğunun tesbit edildiği belirtildi. Özellikle koyu renkli meyve ve sebzelerde bulunan ve bir tür antioxidant olan bu madde, hücre yaşlanmasını geciktirmesiyle biliniyor. Flavonoidler aynı zamanda kalp basıncını azaltıyor ve kalp krizi riskini düşürüyor.
Dergide yer alan makaleye göre araştırmacılar, toprakta yer alan nitrojenleri araştırmalarında anahtar olarak kullandılar. California Üniversitesi’nde gıda kimyageri olan D. Alyson Mitchell ve ekibi, tarım metotları üzerine uzun süre boyunca gerçekleştirdikleri araştırmada elde ettikleri kurutulmuş domateslerde iki kat flavonoid tesbit etmişler. Araştırma sonucuna göre organik domateslerde, diğer domateslere göre yüzde 79 ve 97 arasında değişen oranlarda daha fazla flavonoide rastlanmış.
Flavonoidlerin, kalp sağlığının yanı sıra kanser ve bunama risklerini azalttığı da biliniyor. Gıda Standartları Ajansı da flavonoidlerin, kalp ve damar hastalıklarını azalttığına dair araştırmalarını sürdürüyor. Ancak ajans sözcüsü, yeni bulgulara bakarak organik gıdaların daha sağlıklı olduğunun söylenemeyeceğini kaydetti.
|