Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Sağlık

Organik gıdalar kalbe daha faydalı

Amerikalı araştırmacılar, organik sebze ve meyvelerin, geleneksel yöntemlerle yetiştirilenlere göre kalp için daha faydalı olduğunu öne sürdü. Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi (Journal of Agricultural and Food Chemistry) adlı dergide yer alan bir makalede 10 yıllık bir araştırma sonunda organik domateslerde, diğer domateslere oranla iki kat daha fazla flavonoid bulunduğunun tesbit edildiği belirtildi. Özellikle koyu renkli meyve ve sebzelerde bulunan ve bir tür antioxidant olan bu madde, hücre yaşlanmasını geciktirmesiyle biliniyor. Flavonoidler aynı zamanda kalp basıncını azaltıyor ve kalp krizi riskini düşürüyor.

Dergide yer alan makaleye göre araştırmacılar, toprakta yer alan nitrojenleri araştırmalarında anahtar olarak kullandılar. California Üniversitesi’nde gıda kimyageri olan D. Alyson Mitchell ve ekibi, tarım metotları üzerine uzun süre boyunca gerçekleştirdikleri araştırmada elde ettikleri kurutulmuş domateslerde iki kat flavonoid tesbit etmişler. Araştırma sonucuna göre organik domateslerde, diğer domateslere göre yüzde 79 ve 97 arasında değişen oranlarda daha fazla flavonoide rastlanmış.

Flavonoidlerin, kalp sağlığının yanı sıra kanser ve bunama risklerini azalttığı da biliniyor. Gıda Standartları Ajansı da flavonoidlerin, kalp ve damar hastalıklarını azalttığına dair araştırmalarını sürdürüyor. Ancak ajans sözcüsü, yeni bulgulara bakarak organik gıdaların daha sağlıklı olduğunun söylenemeyeceğini kaydetti.

/ CALİFORNİA

07.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Krampa karşı su ve ayran için

  Sağlıklı hayat için “zeytinyağı”

  Organik gıdalar kalbe daha faydalı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004