Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Irak'ta petrol kavgası

Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şahristani, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetiminin imzaladığı petrol anlaşmalarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Şahristani, Iraklı Kürtlerin imzaladığı anlaşmaların hükümetçe benimsenen tartışmalı petrol yasasına uyumlu hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şahristani, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetiminin imzaladığı petrol anlaşmalarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Merkezi Dubai’de bulunan El Arabiya televizyonuna demeç veren Şahristani, Iraklı Kürtlerin imzaladığı anlaşmaların hükümetçe benimsenen tartışmalı petrol yasasına uyumlu hale getirilmesi gerektiğini ifade etti ve “Yasa tasarısının bir maddesine göre, önceki (Saddam Hüseyin) rejim döneminde yapılan anlaşmalar ya da bölgesel yönetim tarafından yapılan anlaşmalar gözden geçirilmeli ve yeni petrol ve gaz yasasıyla uyumlu hale getirilmelidir” dedi. Bakan Şahristani, bir kez gözden geçirildikten sonra anlaşmaların yasada öngörüldüğü gibi petrol ve gaz konseyine sunulması gerektiğini de belirterek, “Yasaya uygun olmaları halinde onaylanırlar, ihlâl söz konusuysa o zaman da uygun hale gelecek şekilde düzenlemeliler” dedi.

Şahristani’nin, bu açıklamaları Irak’taki Sünnî ve Kürt gruplarla radikal Şii lider Mukteda Sadr’ın, farklı sebeplerle yeni yasa tasarısına karşı çıktığı bir dönemde yapıldığına dikkat çekiliyor. ABD tarafından Irak’taki ulusal uzlaşmanın temel unsurlarından biri olarak kabul edilen yeni petrol yasa tasarısı, petrol gelirlerinin 18 vilayeti arasında adil biçimde dağılımı öngörüyor. Tasarının mecliste oylamasının Eylül ayına bırakılabileceği belirtiliyor.

/ DUBAİ

08.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak'ta petrol kavgası

  Yine İntihar saldırısı: 30 ölü

  Lal Mescid’de silâhlar konuşuyor

  Müşerref'e ağır suçlama

  Türkiye’ye ekümeniklik baskısı

  Maliki: Sadr hareketi kontrolden çıktı

  Sadr yanlıları öldürüldü

  Amerikan askerlerinden 6 kayıp


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004