Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

ABD, Batı Sahra’da otonomiyi destekliyor

Amerikan yönetimi, Fas’ın sorunlu bölgesi olan ve uzun yıllardır çözüm yolları aranan Batı Sahra’da otonomiyi desteklediğini açıkladı. ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olan Jackie Walcott Sanders, “Fas’ın bölge için çözüm önerisinden ziyade biz ABD olarak otonominin çözüme giden akılcı bir yol olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Amerika’nın bölge için ileri sürdüğü çözüm önerisinin Fas tarafından desteklenmesi bekleniyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin Batı Sahra sorunu için gerçekleştirdiği danışma toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sanders, Fas’ın çözüm konusunda yaklaşımını doğru bulduğunu ifade etti. Fas, hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde Batı Sahra’yı ilhak etmeden vazgeçtiğini deklare ederek bölge için çözümün otonomi olması teklifini BM Güvenlik Konseyi’ne sunmuştu.

Daha önce Batı Sahra ile ilgili bir planı bulunmayan Amerika’nın önceki yıllarda Fas ve dolayısıyla Fransa’nın bölge için çözüm önerilerine destek verdiği biliniyordu. Batı Sahra’da otonomi öneren Amerika Birleşik Devletleri’nin bu teklifine bölge adına görüşmelere katılan Polisario cephesinin bu gelişmeye tepkisi merak konusu. Ancak bölge uzmanları Polisario yetkililerinin ABD’nin teklifine sıcak bakmayacağı görüşünde. Zira Batı Sahra’nın Fas’ın işgal ettiğini savunan Polisario cephesi tam bağımsızlık dışında bölge için başka çözüm olmayacağı görüşünde. Batı Sahra’nın bağımsızlığını destekleyen Cezayir ve Rus tarafının da ABD’nin önerisine sıcak bakmayacağı tahmin ediliyor.

BM Güvenlik Konseyi geçici üye ülkelerinden Güney Afrika daimi temsilcisi Dumisani Kumalo’da bölgede çözüm için iki tarafın direkt görüşmeleri gerektiğini söyledi. Konsey toplantısının ardından açıklamada bulunan Kumalo, gerek Fas gerekse Polisario yetkililerin yüz yüze görüşmesi teklifine BM Güvenlik Konseyi üyelerinin tamamının desteklediğini kaydetti.

Batı Sahra özel temsilcisi Peter Van Walsum ise bölge için hazırlanan raporu üzerindeki değişiklikler ile olan ilgili söylentilere açıklık getirdi. Rapora hiç kimsenin bir müdahalesi olmadan kendisinin bir paragraf eklediğini aktaran özel temsilci Walsum, daha sonra yapılan görüşmelerinin ardından raporda yaptığı değişikliği geri çektiğini bildirdi.

Afrika’nın kuzeybatısında bir toprak parçası olan Batı Sahra’nın batısında Atlas Okyanusu, kuzeyinde Fas, Cezayir ve güneyinde ise Moritanya bulunuyor. Fas, 1976’da İspanya’dan ayrılan Batı Sahra üzerinde hak iddia ederek yönetimini elinde bulunduruyor. Fas’tan ayrılması konusunda referandum düşünülmüşse de uygulamaya geçirilemeyen Batı Sahra’nın bağımsızlığı ve devlet statüsü halen tartışmalıdır.

/ NEWYORK

13.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD, Batı Sahra’da otonomiyi destekliyor

  The Independent: Amerikan askerlerinin özrü kabahatinden büyük!

  İran suçluyor, ABD yalanlıyor

  ‘İsrail, Lübnan’ı yine işgal edecek’

  Mahmud Abbas parlamentoyu feshe hazırlanıyor

  İsrailli Hahambaşı, kariyer yapan kadınları eleştirdi

  BM’nin Irak endişesi

  Küresel ısınmada güneş masum


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004