Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Memuru ’imtiyazlı’ gören tek anayasa Türkiye’ninki

SEÇİMDEN 10 gün kadar önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez, TOBB Endüstri ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Güven Sak’la birlikte 24 saatliğine Brüksel’e gittik.

TOBB, Türkiye’deki seçim ortamına rağmen Avrupa Birliği’ne (AB) dönük lobi çabalarına ara vermeyip, Brüksel’deki ülkemizle ilgilenen AB bürokratlarına Türkiye’yi anlatmayı görev bilmişti.

Uçakta Rifat Hisarcıklıoğlu’yla uzun uzun sohbet ettik. Hisarcıklıoğlu’nun üzerinde durduğu konulardan biri de Sosyal Güvenlik Reformu oldu: “Memura ’imtiyazlı sınıf’ gibi gören tek Anayasa dünyada sadece Türkiye’de var...”

Hisarcıklıoğlu, AKP Hükümeti’nin 4.5 yıllık döneminde Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) da bastırmasıyla zar zor çıkarabildiği Sosyal Güvenlik Reformu’nun Anayasa Mahkemesi’nden özellikle memurlar yönüyle dönmesine çok içerlemişti. Hisarcıklıoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu kararının memuru “imtiyazlı sınıf” görme alışkanlığının bir parçası olduğu kanısında: “Siz diyorsunuz ki, ’İşçi dişini yaptırırken cebinden ödesin, memurun diş parasını devlet versin’. Böyle şey olur mu. Nerede kaldı devletin vatandaşına ’eşit’ davranması.”

Rifat Hisarcıklıoğlu, memuru “ayrıcalıklı” görme alışkanlığının Anayasa’ya da yansıdığına dikkat çekti: “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, memurların disiplin soruşturmasına izin vermez. Bu yönüyle memura ’imtiyazlı sınıf’ gibi bakan tek Anayasa da Türkiye’de var. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir anlayış göremezsiniz.”

Türkiye, bir seçimi daha geride bıraktı... Önümüzde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı ile 11’inci Cumhurbaşkanı seçimi var... Ardından yeni hükümet kurulacak... Bakalım AKP’nin ikinci iktidar döneminde Sosyal Güvenlik Reformu’nu Anayasa Mahkemesi’nden dönen şekliyle ya da küçük oynamalarla yeniden TBMM’den geçirebilecek mi?

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun yakındığı “memura imtiyazlı bakış” bitecek mi?

İşadamlarının çoğu için din paradan önce geliyor

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Brüksel’e gidip-dönerken, 6 ayda bir yaptıkları “Ekonomik Barometre” anketiyle ilgili ilginç bir izlenimini anlattı:

“TOBB üyesi işadamlarının anketimize verdiği yanıtlar, Türkiye gündemine göre değişebiliyor... Eğer gündemde daha çok ekonomi varsa, yakınmalar, eksiklikleri öne çıkarmalar artıyor...” Ya gündemde siyaset ağırlıklıysa?

Hisarcıklıoğlu’nun anlattıklarının ilginç yanı, bu sorunun yanıtında: “Diyelim ki gündeme türban tartışması damgasını vurdu. Ya da AKP’nin geçmiş 4.5 yıllık döneminde zaman zaman öne çıkan bazı dini tartışmalar yaşandı. İşte o dönemlerde TOBB üyesi işadamlarının ekonomiyle ilgili şikayetleri çok aşağılara düşüyor.”

Peki neden? Hisarcıklıoğlu’nda “Ekonomik Barometre”den alınan yanıtlardan şöyle bir izlenim oluşmuş: “TOBB üyelerinin çoğu için din, paradan önce geliyor...” AKP’nin 4.5 yıllık iktidar döneminde arada “Ekonomik Barometre”den “din, paradan önce gelir” izlenimi çıkmış...

TOBB’un yeni dönemdeki “Ekonomik Barometre” sonuç ve izlenimlerini merakla bekliyorum...

İslam ülkelerinin hepsi bizi AB’de görmek istiyor

BRÜKSEL yolunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Avrupa Birliği’ni (AB) de konuştuk... Hisarcıklıoğlu, başta Dünya Odalar Federasyonu ile Milletlerarası Ticaret Odası olmak üzere birçok uluslararası kuruluşta dünyanın her köşesinden iş dünyasının örgüt başkanlarıyla görüşüyor:

“57 İslam ülkesinin 57’si de AB’ye tam üye olmuş bir Türkiye istiyor...”

Türkiye’nin AB’yle müzakere süreci, “seçim molası”na girmiş sayılır...

Şimdi AKP’nin yeni kuracağı hükümet, AB’ye dönük “heyecan”ı yeniden yükseltebilecek mi?

Hürriyet, 23.7.2007

Vahap MUNYAR

24.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Memuru ’imtiyazlı’ gören tek anayasa Türkiye’ninki

  AKP’nin zaferi ve global sermaye

  AKP’nin sorumluluğu

  Devlet de kazandı

  Ağar tamam! Ya ötekiler?

  Siyasetin en yoğun gününde siyaset yasaklanmıştı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004