Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran ve ABD ikinci defa buluştu

Irak’ta giderek kötüleşen güvenlik durumuyla ilgili ABD ile İran arasında ilk kez Mayıs ayında yapılan görüşmelerin ikincisi dün Bağdat’ta büyükelçiler düzeyinde yapıldı.

İran ve ABD’nin Bağdat Büyükelçileri Hasan Kazımi Kumi ile Ryan Crocker’ın görüşmeleri, başşehre Amerikan güçlerinin çok sıkı koruması altındaki Yeşil Bölge’de yapılırken, Bağdat’ın 100 kilometre güneyindeki Hille şehrinde kalabalık bir pazar yerine bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi. Polis, saldırıda 26 kişinin öldüğünü, 70 kişinin yaralandığını bildirdi.

10’dan fazla aracın da alev aldığı patlamada, 14 dükkânın harap olduğu kaydedildi. Hille’de Şubat ayında düzenlenen bir başka kanlı saldırıda 60’tan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

ABD ile İran arasında yaklaşık 30 yıldır yapılmayan diplomatik temasın ilki olan 28 Mayıs’taki Bağdat toplantısından sonra dün ikinci toplantıda bir araya gelen Crocker ile Kumi, önceki gün de ayrı ayrı Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile bir araya geldi.

Zebari ile yapılan görüşmelerin dünkü toplantı için hazırlık olduğu belirtilirken, toplantının gündemiyle ilgili henüz ayrıntı verilmedi. Washington, Tahran’ı Irak’taki Şiilere destek vererek şiddeti körüklemekle suçluyor. Suçlamaları reddeden İran da Irak’ta Şiiler ile Sünnî Araplar arasında kan dökülmesine ABD işgalinin sebep olduğunu kaydediyor.

Yine de Irak’taki kaos ortamının, 1979 İran Devriminden kısa süre sonra diplomatik ilişkileri kesilen İran ile ABD’yi ortak zemin arayışına ittiği belirtiliyor. Crocker ve Kumi, 28 Mayıs’taki toplantıyı olumlu olarak nitelemiş, Irak da iki tarafa yeniden bir araya gelmeleri çağrısında bulunmuştu.

/ BAĞDAT

25.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Libya’dan büyük jest

  İran ve ABD ikinci defa buluştu

  ABD: Erdoğan hükümetiyle uyumlu çalıştık

  İngiltere’deki sel, tarihî felâket

  ABD halkı Bush’a değil, Kongre’ye güveniyor

  ABD, 2009’a kadar Irak’ta

  Hüseyniye şehri kuşatma altında

  Uzayda çöp dökme yürüyüşü

  Evin üstüne uçak düştü


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004