Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

İstanbul'un surları restore edilecek

Restorasyonu 2 yıl önce doğru yapılmadığı gerekçesiyle durdurulan İstanbul’un tarihî surları, UNESCO’nun da desteğiyle yeniden onarılacak.

İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İstanbul’un, BM’ye bağlı uluslararası bilim ve kültür kuruluşu olan UNESCO’nun ‘’Dünya Miras Listesi’’ne 1985 yılında girdiğini hatırlatarak, Türkiye’nin Kapadokya, Pamukkale ve Adıyaman’ın da aralarında bulunduğu 9 yeri ile bu listede yer aldığını söyledi.

İstanbul’un da Sultanahmet Meydanı, Fener Balat, Süleymaniye Zeyrek ve surları, yani tarihî yarımadası ile UNESCO’nun ‘’Dünya Miras Listesi’’nde olduğunun altını çizen Taşbaşı, 2004 yılında mirasına yeterince sahip çıkmadığı için İstanbul’un bir alt bölüm olan tehlikeli alana düşürüleceği yolunda uyarı alındığını kaydetti.

‘’Dünya Miras Listesi’’ne girmenin çok zor olduğunu vurgulayan Taşbaşı, bu listeden tehlikeli alana düşürülmenin ciddî bir prestij kaybı anlamına geldiğini ve listeye yeniden girebilmenin en az 10-12 yıl alacağını vurguladı.

Taşbaşı, Mardin’in yıllardır bu listeye girmeye çalıştığını, ancak şehrin ‘’bozulduğu ve eski haline getirilemeyeceği’’ gerekçesiyle kabul edilmediğini belirtti.

‘’Dünya Miras Listesi’’nde kalmak ve prestij kaybını önlemek için hemen ilgili tüm kamu kurumları, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin dahil olduğu bir izleme komitesi kurduğunu anlatan Taşbaşı, kendi aralarında bir çalışma yaptıktan sonra UNESCO’ya mektup yazarak İstanbul’a davet ettiklerini ve birlikte çalışmak istediklerini bildirdiklerini anlattı.

27.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İstanbul'un surları restore edilecek

  Sultan Sarnıcı turizmin hizmetinde

  35 ülkede, 17 dilde Mevlânâ afişleri

  Bulursanız, “su”yu çekin

  “Saray-ı Cedid-i Amire”de kazı çalışmaları başladı

  Türkiye, Siyasî Filmler Festivali’nin konuğu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004