Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

“Saray-ı Cedid-i Amire”de kazı çalışmaları başladı

Yeni Edirne Sarayı’nda (Saray-ı Cedid-i Amire) kazı çalışmalarına yeniden başlandı. Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Valiliğin maddî destek sağladığı ve Edirne Müzesi’nin kontrol ettiği kazı çalışmasına, Sarayiçi mevkisindeki Yeni Edirne Sarayı’nda başlandığını bildirdi.

Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapan Edirne’de çok sayıda tarihî eser bulunduğunu ifade eden Vali Miroğlu, bu eserlerden biri olan Yeni Edirne Sarayı’nın gün yüzüne çıkarılarak, şehre kazandırılmasının önemli olduğunu belirtti.

Edirne’de 1994 yılından bu yana süren saray kazısı, 3 sanat tarihçisi, 2 arkeolog, 1 restoratör, 1 mimar, 2 öğrenci ve 20 işçiden oluşan ekip tarafından gerçekleştiriliyor.

Kazı ekibi, öncelikle sarayın temellerinin çıkarılması için toprak hafriyatı ve otların temizlenmesi çalışmalarını yapıyor.

YENİ EDİRNE SARAYI

Tunca Nehri kenarına kurulan Yeni Edirne Sarayı’nın yapımına, II. Murat’ın emriyle 1450 yılında başlandı.

II. Murat’ın vefatından sonra Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, I. Ahmet, II. Ahmet, Sultan Mustafa, III. Süleyman ve IV. Mehmet (Avcı Mehmet) saraya yeni yapılar ekleyerek genişletti.

Saray, 1874’te Osmanlı-Rus Savaşı’nda, Edirne’nin istilâ edileceği düşünülerek, dönemin Edirne Valisi Cemil Paşa’nın emriyle Rusların eline geçmemesi için yıktırıldı.

1994 yılında başlanılan kazılarda bugüne kadar eski dönemlere ait su kanalları, Balkan savaşından kalma mermi kovanları, top gülleleri, Osmanlı ordusunun kullandığı ocak kalıntıları, sikkeler, seramikler, silâh parçaları bulundu.

27.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İstanbul'un surları restore edilecek

  Sultan Sarnıcı turizmin hizmetinde

  35 ülkede, 17 dilde Mevlânâ afişleri

  Bulursanız, “su”yu çekin

  “Saray-ı Cedid-i Amire”de kazı çalışmaları başladı

  Türkiye, Siyasî Filmler Festivali’nin konuğu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004