Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

MB’den cari açık uyarısı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “Yılın ikinci yarısında carî işlemler açığının tekrar artma eğilimine girmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Ancak 2007 yılında bir önceki yıla göre cari işlemler açığının GSMH’ye oranında düşüş olacağı tahmin edilmektedir” dedi. Yılmaz, yıllık enflasyonda görülen düşüş eğiliminin, enflasyon beklentilerine de yansımakta olduğunu söyledi.

Maliye Bakanlığı bütçenin hedeflerle uyumlu olduğunu savunurken, Merkez Bankası’ndan ‘tedbir gerekli’ uyarısı geldi. Enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, maliye politikası ve bütçe açısından problemler olduğunu belirterek, “Bütçe hedefleri için gerekli tedbir alınmazsa toplam kamuda bu yıl için faiz dışı fazla yüzde 6.5’in altında olacak” dedi. Yılmaz, bütçede dolaylı vergilerle değil, kamu harcamalarındaki artışı engelleyici tedbirlerle alınması gerektiğini kaydetti.

‘FAİZDE İNATLAŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL’

Faiz indirimi beklentilerini değerlendiren Yılmaz şunları söyledi: “Bütçe konusunda gerekli tedbirler alınır ve önümüzdeki yılın bütçesiyle ilgili olarak önümüzü görürsek gerekli adımları atarız. Faiz indirimi konusunda inatlaşma söz konusu değil. Orta vadeli verilerden emin olmamız gerekir.”

MB yıl sonu enflasyon tahminlerinde hafif yükselişe gitti. Buna göre faizlerin 4’üncü çeyrekte düştüğü varsayımıyla yıl sonunda enflasyonun yüzde 5.1-6.9 arasında, önümüzdeki yıl için ise yüzde 1.5-4.9 aralarında gerçekleşmesi bekleniyor. Yılmaz, bunun Ekim’de faizlerin indirileceği olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı. Durmuş Yılmaz, yılın üçüncü çeyreğinde de enflasyonun düşüşünü sürdüreceğini ancak bunun sınırlı olacağının öngörüldüğünü söyledi.

Yılın ikinci yarısında cari açığın bir miktar büyüme eğilimine girmesinin şaşırtıcı olmayacağını belirten Yılmaz, yıl genelinde ise cari açığın milli gelire oranının 2006’ya göre gerilemesinin beklendiğini ifade etti. Tüketicilerin bugünkü faiz oranlarından uzun vadeli kredi kullanmamasında yarar olduğunu anlatan Yılmaz, bankaların teknik şartlar oluşmadan talebi artırıcı davranışta bulunması halinde munzam karşılık oranlarının yükseltilebileceğini söyledi.

‘IMF’YLE KREDİLİ ANLAŞMAYA GEREK YOK’

IMF’yle bundan sonraki sürece yönelik ilişkileri değerlendiren Yılmaz şöyle konuştu: “IMF’yle kredili bir anlaşma yapmamıza gerek yok, ihtiyacımız yok. Önümüzdeki programın uygulanmasında IMF önemli bir çapa olmuştur. Biz kendi iç dinamiklerimizle IMF’nin sağladığı çapayı kendimiz sağlayabilirsek, bu çok güzel olur. Önümüzdeki dönemde ister IMF’li, ister IMF’siz mali disiplinle ilgili olarak kuralların ortaya konup uygulanması gerek.”

/ ANKARA

28.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  MB’den cari açık uyarısı

  Piyasalar dalgalı

  Kuraklık sucuları sevindirdi

  Benzin 5, motorin 3 YKr ucuzladı

  Doğan, Vatan’ı 18 milyon dolara alacak

  Turizm geliri 3.7 milyar dolar

  Türkiye’den Avrupa’ya doğalgaz atağı

  Kale Grubu 50’nci yılını kutluyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004