Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Sünnîler Şiî hükümetle ipleri kopardı

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin İslâmî Dâvâ Partisi, önceki gün hükümetten çekildiğini açıklayan ülkedeki en büyük Sünnî siyasî blok olan Irak Uyum Cephesi’ne kararlarını yeniden düşünmeleri çağrısında bulundu.

Ülkede rakip mezhep grupları arasındaki uzlaşma arayışlarına zarar vereceği düşünülen kabinedeki Irak Uyum Cephesinden 6 bakanın istifa etmesinden bir gün sonra Maliki’nin İslami Dava Partisi bir açıklama yayınlandı. Irak Uyum Cephesine, kararlarını yeniden düşünmeleri çağrısında bulunulan açıklamada, ‘’herhangi bir diyalog arayışında bulunulmadan atılan adımla ülke siyaseti için oluşan kötü durumdan kaygı ve üzüntü duyulduğu’’ belirtildi. Açıklamada, ‘’Halkımızın çektiği sıkıntıları giderebilmemiz için ulusal birlik hükümeti olarak yan yana durmamız, bütün ayrılıkları bir kenara bırakmamız ve işbirliği yapmamız gerekiyor’’ denildi.

Irak Uyum Cephesi önceki gün, geçen hafta açıkladıkları taleplerinin yerine getirilmemesi sebebiyle koalisyon hükümetin çekildiğini bildirmişti.

Uyum Cephesi’nin önde gelen üyelerinden Refaa El İsavi, ‘’hükümetin Irak’ı kurtarmak için gerekli olan reformlara kapıları kapattığını’’ söylemişti. Irak Uyum Cephesi, geçen hafta Maliki liderliğindeki Şiilerin ağırlıkta olduğu koalisyon hükümetini, ana konularda danışmalarda bulunmamakla suçlamış ve güvenlik konularında daha fazla söz hakkı istediklerini belirterek hükümetteki çalışmalarını askıya almıştı. Üç ana Sünni gruptan oluşan Uyum Cephesinin talepleri arasında Sünnî Arapları hedef alan Şii milislerin dağıtılması da yer alıyor.

Öte yandan, Sünni blok üyelerinden Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık el Haşimi hükümetten çekilme kararından sonraki bir açıklamasında, blokun hâlâ görüşmelere açık olduğunu, ‘’reformların başlatılması durumunda hükümete dönmek dahil, bütün kapıları açık tuttuğunu’’ söylemişti. Ana Sünni blokun istifasıyla 40 üyeli bakanlar kurulunda 2 Sünni bakan kaldı. Irak Uyum Cephesinin, 275 sandalyeli parlamentodaki 44 milletvekili ise meclis çalışmalarını sürdürecek. ABD de ülkedeki direnişin ve mezhep ayrılığına dayalı şiddetin önüne geçmek için azınlıktaki Sünni Arapların siyasi sürece dahil edilmesini önemli buluyor. Şii ağırlıklı koalisyon hükümeti, 14 ay önce kuruluşundan bu yana ikinci kez istifa hareketiyle karşılaşıyor. Mukteda Sadr’a bağlı 6 bakan da haziran ayında, Maliki’nin Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmesi konusunda bir takvim verilmesini reddetmesi üzerine hükümetten çekilmişti. Sadr’a bağlı bakanların yerine kabineye kimse atanmamıştı.

/ BAĞDAT

03.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sünnîler Şiî hükümetle ipleri kopardı

  Rice Filistin’de

  Bu defa da Hamas ile İslâmî Cihad çatıştı

  Özerk Kürdistan bağımsız Kürdistan’dan iyidir

  Darfur’da kanlı çatışma

  Mübarek, Sarkozy’nin tezine sıcak

  Irak, kan gölü

  Fransa, Türkiye'yi tartışacak

  En net ‘Mavi Bilye’

  Karlar ülkesi de susuzluk çekiyor

  Kosova, kimliklerde Türkçe’yi kabul etti

  94’ünde yüksek lisansı bitirdi

  Yaşayan fosil yakalandı

  Rusya, kutba dalıyor

  Mississipi’de köprü çöktü

  Kahve, kalın bağırsak kanserini önleyebilir


 Son Dakika Haberleri