Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Aksaray’a gidince bunları yapmadan dönmeyin

Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Hamza Zengin, Aksaray’ın MÖ 8 bin yılına kadar uzanan tarihi, günümüze kadar hüküm süren çeşitli medeniyetlere ait kültürel varlıkları, tabi güzellikleriyle Kapadokya’nın önemli bir parçası konumunda olduğunu söyledi.

Özellikle Güzelyurt ilçesi, Ihlara Vadisi ve Hasan Dağı ile turistlere alternatif turizm seçeneklerini aynı anda sunan Aksaray’ın son yıllarda giderek daha fazla tanındığını vurgulayan Zengin, Aksaray’ın geçmişten günümüze Hitit, Pers, Helenistik Dönem (Büyük İskender), Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı egemenliklerinde kaldığını, bu yüzden önemli tarihî ve kültürel varlıklara sahip olduğunu bildirdi.

Aksaray’a gelen turistlerin günübirlik ziyaretten öte şehre konaklamayı tercih etmesini istediklerini ifade eden Zengin, şunları kaydetti:

‘’Bunun için yıllardır çaba gösteriyoruz. Son olarak, Aksaray’a gelen turistlerin konaklamasını sağlamak için farklı bir çalışma başlattık. Hazırladığımız broşürler ve internet sitemizde, Aksaray’a geleceklere ‘Yapmadan Dönme’ başlığıyla bazı önerilerde bulunuyoruz. Yapmadan Dönme başlıklı önerimizde, ‘Ihlara Vadisi, Güzelyurt’u gezmeden, Eğri Minare’yi görmeden, Helvadere’de alabalık - Ihlara Vadisi’nde sac tavayı tatmadan, Taşpınar halısı almadan, Ihlara Festivali ve Güzelyurt’ta 15-30 Ağustosta düzenlenecek Gelveri Festivali’ni izlemeden dönmeyin’ deniliyor.’’

AKSARAY’DA NELER VAR?

Öneride yer alan maddelerin Aksaray’ın bazı öne çıkan özellikleri olduğunu belirten Zengin, ‘’Örneğin, Güzelyurt, tarihî dokusu itibariyle antik görünüme sahip bir yerleşim birimidir. 1924 öncesi dokusunu aynen koruyor. 1924 yılında Rumlar’ın Yunanistan’a, Yunanistan’daki Türkler’in de buraya geldiği dönemdeki yapısı hiç bozulmadı’’ dedi. Güzelyurt’taki Manastır Vadisi ile Ihlara Vadisi’nin dünyada benzeri olmayan bir doğa harikası olduğunu ifade eden Zengin, Kapadokya’nın en önemli yer altı şehirlerinden 4’ünün Güzelyurt ilçe merkezinde olduğunu söyledi. Manastır Vadisi’nde 50 civarında, Kapadokya’nın 3 vadisinden birisi olan Ihlara Vadisi’nde ise 105 kilise bulunduğunu dile getiren Zengin, şöyle devam etti: ‘’Dünyanın ikinci büyük kanyonu olarak gösterilen Ihlara Vadisi’nde, ayrıca 10 bine yakın kaya oyma yerleşim yeri var. Eğri Minare’ye gelince, İtalya’da Pizza Kulesi bulunuyor. Bu kuleye eğrilik sonradan kazandırılmış. Eğri Minare 1221-1236 yılları arasında horasan harcından, pişmiş tuğladan yapılmış. Sağlamlığı ve dayanıklılığını göstermek için de 27 derece eğimle inşa edilmiş. Orijinali böyle, daha sonradan eğilme yok. 1936 yılından bu yana 27 derecelik açıda yarım derecelik bir sapma bile olmamış.’’

Taşpınar halısının ise Türkler’in Orta Asya’dan getirdiği motiflerin kullanıldığı tarihi özelliklerini kaybetmemiş bir el san’atı ürünü olduğunu belirten Zengin, ‘’Kök boya ve yün kullanılarak tamamen elde işleniyor. Halı olarak Taşpınar adının geçtiği ilk yazılı kaynak 1869-70 tarihli II. Konya Salnamesi’dir. Salname’de Aksaray hakkında geniş bilgi verilirken kilim ve seccadelerden söz edilerek Taşpınar’da dokunan halıların da iyi halıların başında geldiği kaydedilir. Taşpınar Halısı, dünyaca biliniyor’’ dedi.

Alabalık ve sac tavanın ise anlatılmasının mümkün olmadığını ifade eden Zengin, ‘’Bu tamamen damak tadıyla ilgili, ancak yiyenin pişman olduğunu görmedin. Bu lezzet için bile Aksaray’a gelinir. Gelveri Festivali de çok eğlenceli geçiyor. Yunanistan’dan bile büyük katılım oluyor’’ diye konuştu.

06.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Aksaray’a gidince bunları yapmadan dönmeyin

  Hanımlardan yaz okulu

  Kültür yoksa, şehir de yoktur

  İnsanlık dramına sergili çözüm

  Nasuhpaşa restorasyonunda sona doğru

  “Susuz gerçekler”in galibi İtalyan san’atçı


 Son Dakika Haberleri