Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

21 Ekim tartışması

21 Ekimde yapılacak anayasa değişikliğine ilişkin referandum konusunda, eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ‘’süreci durdurabilecek tek güç, 23. Dönem Meclisidir’’ derken, AKP İstanbul Milletvekili Ertuğrul Günay, referanduma gidilen konuların anayasa paketinde ele alınabileceğini söyledi.

Günay, konuyla ilgili olarak soruları cevaplarken, cumhurbaşkanı seçiminin, parlamento tarafından bu ay içinde yapılması halinde, referandumun, gündemde olan Anayasa değişikliği paketiyle ele alınabileceğini ifade etti. “Cumhurbaşkanını seçtiğimiz takdirde, ‘öteki değişiklikler yeni anayasa paketine ertelenebilir’ gibi bir düşüncem var’’ diyen Günay, bu düşüncesinin tamamen kişisel olduğunu, partisini bağlamadığını kaydetti.

Ertuğrul Günay, şöyle konuştu: “Bu makuldur, böyle olabilir. Cumhurbaşkanı seçimi yapılmışsa, birkaç ay sonra yeni bir referandum, ‘cumhurbaşkanı halk tarafından seçilsin, seçilmesin’ tartışması yerine, referandum konusu, gündemde olan büyük bir anayasa değişikliği paketine alınabilir. Yeniden referandum, tekrar sandık başına gitmek, yeni bir seçime benzer bir gerginlik yaşamak demektir. Halbuki, Cumhurbaşkanını bu parlamento esenlikle ve güzellikle seçmişse, önümüzde de nasıl olsa anayasa değişikliği paketi olduğuna göre, referandum ve cumhurbaşkanının yetkileri de dahil olmak üzere, öteki meseleler anayasa değişikliğine taşınabilir.’’

Burhan Kuzu ise Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, görev süresinin 5 artı 5 olması ve milletvekili genel seçiminin 4 yılda bir yapılması gibi düzenlemeleri içeren anayasa değişikliği paketinin halkoylamasının 21 Ekimde yapılacağını hatırlattı.

11. cumhurbaşkanını halka seçtirmek için, sözkonusu anayasa değişikliği paketine, 11. cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasının, kanunun Resmî Gazete’de yayımını takip eden 40. günden itibaren yapılmasını öngören geçici 19. madde konulduğunu ifade eden Kuzu, bunu sağlamak için 120 günlük süreyi 45 güne indirmek istediklerini, ancak ilgili yasanın Meclise iade edilmesiyle, referandumun 22 Temmuzdaki seçimle birlikte yapılamadığını kaydetti.

Kuzu, referandum tarihinin 21 Ekim olarak belirlenmesi; bu tarihe de cumhurbaşkanını seçmek için gerekli olan bir aylık süreden fazla süre kaldığı için, yeni Meclisin 11. cumhurbaşkanını seçmek zorunda kaldığını ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’11. cumhurbaşkanını Meclis seçecek. Seçince de geçici 19. maddenin hükmü kalmayacak. Çünkü, geçici maddeler çözüm maddeleridir, bir kez uygulanır ve biterler. 11. Cumhurbaşkanı seçildiği zaman, geçici 19. madde hükmünü kaybeder. Anayasa değişikliği paketi, referandumda halka sorulur ve geçerse, 11. cumhurbaşkanı seçildiği için geçici 19. maddenin bir anlamı kalmaz. 12. Cumhurbaşkanını halk seçer, 11. Cumhurbaşkanı 7 yıl görevde kalır. Burada bir sorun yok. Bu sorunu çıkartmak isteyenler, yeni bir kaos yaratabilir miyiz düşüncesindeler. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) bu konuda yapabileceği hiç bir şey yok. Bu süreci kimse durduramaz. Meclisten geçmiştir, bu şekilde aynen gider. Bunu durdurabilecek tek güç, 23. Dönem Meclisidir. Meclis, referanduma giden maddelerde bir değişiklik yaparak, yeni bir durum ortaya çıkarır ve cumhurbaşkanı da bunu onaylar ve referandum öncesinde yürürlüğe girerse, süreç kesilmiş olur. Sadece bu var ellerinde. Ancak ben buna itibar etmiyorum. Hiç bir mahkeme, Cumhurbaşkanı makamı ve YSK dahil hiç kimse ve kurumun bu yolu kesemeyeceğini söylemek için bunu söylüyorum.’’

Kuzu, anayasa değişikliği paketiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini ve çok kısa sürede de çıkmasının beklenemeyeceğini söyledi. Burhan Kuzu, değişiklik çalışmalarının 21 Ekimden önce yapılamayacağını ve bu sebeple de referandum sürecinin durdurulamayacağını sözlerine ekledi.

/ ANKARA

07.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Merkez Bankası uyardı: Gıda fiyatları artabilir

  FARKLI İDEOLOJİLERE EŞİT MESAFEDE OLMALI

  NASA uyardı: Türkiye çöl olacak

  Diyanet’ten çevre bilinci uyarısı

  2. Erdoğan hükümeti kuruluyor

  FT: Gül’ün adaylığı belirsiz

  Özal’ın mezarı dâvâsında mahkeme kararı bozuldu

  21 Ekim tartışması

  “Gül’ün çekilip Erdoğan’ın rahatlamasını bekliyoruz”

  Seçmen listeleri askıya çıkıyor

  İlk soru önergesi, CHP'li Ersin'den

  Susurluk sanıklarından Yaşar Öz, gözaltına alındı

  Eskişehir'de ‘3. Sac Ayağı’ operasyonu

  Vekillere servetinizi açıklayın çağrısı

  TBMM’de temsil edilen parti sayısı 6'ya çıktı

  Aygün: Merkez sağın toparlanması lâzım

  DTP, grup için yer bakıyor

  YARSAV, Danıştay’da dâvâ açtı

  “Deniz suyu içeceğiz”

  Aladağ çayı da kuruyor

  Susuzluk Yörükleri de vurdu

  Fırat ve Dicle’den su transferi

  Bağcılar Belediyesi’nden eğitime yatırım

  7 dönüm mayından temizlendi

  Rizelilerin öfkesi kontrol altına alınacak

  Avlanma gün sayısına kısıtlama

  “Geleceğin İstanbul’unu tasarlıyoruz”

  Meclisten kadınlar için beklentiler var

  Akupunkturla şifa buldular

  Evrensekiz Deresi için kampanya

  Mevlidde yemekten zehirlendiler

  Susuz Ankara’da su baskını

  Çocuklar oyunla gelişir

  Diş bakımında sınıfta kaldık

  Şeker gücü yüksek besinlere dikkat

  Yürüteç, orantısız adale gelişimine sebep oluyor

  Sizin çatınız akıllı mı?

  Dövmeler tehlike saçıyor

  Sosyal ortamlar zehirliyor


 Son Dakika Haberleri