Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Yeni Sinan haritaları yolda

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın (ÇEKÜL), ‘’Sinan’a Saygı Projesi’’ kapsamında hazırladığı gezi haritalarına 2 harita daha ekleniyor. Mimar Sinan’ın eserlerinin tanıtıldığı, ‘’İstanbul’’ ve ‘’Trakya’’ gezi haritalarından sonra ‘’Anadolu’’ ve ‘’Orta Doğu ve Balkanlar’’ haritaları üzerinde çalışılıyor.

ÇEKÜL Vakfı Ankara Temsilcisi Faruk Soydemir, ‘’Sinan’a Saygı’’ projesiyle, Türkiye sınırları içinde ve dışındaki olağanüstü mimarlık mirasının hak ettiği öneme ve bakıma kavuşturulmasını amaçladıklarını belirterek, ‘’Dünyadaki Sinan eserlerinin envanter çalışmasını gerçekleştirirken, onun mirasına saygıyı egemen kılmayı, bu yönde toplumsal bilinç ve sahiplik duygusu yaratmayı hedefledik’’ dedi.

Projenin bir başka boyutunun da Sinan’ın şaheserlerinin tanıtımı, bakımı ve onarımı için kaynak oluşturulmasını özendirmek olduğuna işaret eden Soydemir, çalışmanın geçmişinin, 1998 yılında başlayan ‘’Sinan’a Saygı Gezileri’’ne dayandığını ifade etti. Soydemir, söz konusu gezilerin ortaya koyduğu coşkunun, ÇEKÜL gençlik birimini, ‘’Mimar Sinan Envanteri’’ çıkarmaya yönelttiğini söyleyerek, şöyle konuştu:

‘’Sonraki yıllarda Sinan eserlerini tanıma, fotoğraflama, günümüzdeki durumlarını belgeleme çalışmaları adım adım yol aldı. ÇEKÜL bölge temsilcilerinin desteğiyle envanterin kapsamı, İstanbul’dan Anadolu’ya, Trakya’ya ve ulusal sınırlar dışına taşındı. Osmanlı İmparatorluğu’nun geniş coğrafyasında, Sinan’ın çağları aşan mirası belgelendi’’ diye konuştu.

‘’Mimar Sinan Envanteri’’ndeki 15 yıllık birikimin, gezi haritalarına dönüşmeye başladığını belirten Faruk Soydemir, ‘’Mimar Sinan Eserleri İstanbul Gezi Haritası’’nın, Atlas Dergisi’nin desteğiyle Şubat 2007’de yayımlandığını, ‘’Mimar Sinan Eserleri Trakya Gezi Haritası’’nın ise Nisan 2007’de tamamlandığını kaydederek, ‘’Mimar Sinan Eserleri Anadolu Gezi Haritası üzerinde çalışmalar devam ediyor. Yıl sonuna kadar tamamlanması düşünülüyor’’ dedi.

Soydemir, söz konusu proje hakkında detaylı bilgiye, ‘’www.sinanasaygi.com’’ adresinden ulaşılabileceğini ifade etti.

07.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yeni Sinan haritaları yolda

  Ebruli tören

  Tarih hırsızlığının adı: Definecilik

  Ahlat taşı, ustaların vazgeçilmezi

  Sinemacılar da “korsan”a savaş açtı

  Yazarı olmayan sinema olmaz


 Son Dakika Haberleri