Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Engelli ayırımı kalksın

Engellilerle ilgili kuruluşların yeni hükümetten ortak beklentilerini dile getirdi. Ortak beklenti, ayırımcılığın ortadan kaldırılması oldu.

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Zülfikar Akar, toplumda engellilerin en temel sorunlarının başında ayrımcılık geldiğini belirterek, hiçbir engellinin toplumdan ayrı görülmek istemediğini, aksine toplumla bütünleşmek istediklerini söyledi.

Akar, Türkiye de engellilik alanında hâlâ en önemli eksiğin toplumsal bilincin istenilen düzeye gelmemesi olduğunu belirtti. Bakıma muhtaç engellilerle ilgili düzenlemelerin sü’atle tamamlanması gerektiğini de belirten Akar, yeni dönemde ele alınması gereken bir başka konunun ise “bakım sigortası” olduğunu söyledi.

Sorunları hakkında bilgi veren Akar, engellilikle ilgili anne ve baba adayının gebelik öncesinden itibaren titizlikle incelenmesi gerektiğini de hatırlatarak, doğum sonrasında çocuğun hızlı ve yeterli bir sağlık kontrolünden geçirilmesinin, ‘muhtemel engelliliklerin erken tesbit edilmesi’ ve ‘gerekli tedbirlerin zamanında alınabilmesi’ açısından önem taşıdığını ifade etti.

Millî Eğitim Bakanlığının resmî rakamlarına göre, Türkiye’de eğitim çağında 1 milyon 100 bin engelli olduğunu belirten Toplumsal Duyarlılık ve Engelliler Entegrasyon Gönüllüleri (TODEG) Derneği Başkanı Mustafa Ateş de bunların sadece 132 bin 750’sinin eğitim alabildiğini söyledi. Ateş, devletin 0-6 yaş arası engelli çocuklar için ise hiçbir stratejisinin olmadığını iddia etti.

Özürlüler idaresi Başkanlığı’nda değişiklikler yapılması gerektiğini belirten Ateş, “Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın ismi değiştirilmeli. Çünkü bu isim erken dönemde hizmet alınımını engelliyor. Bir etiket yapıştırıyor. Engelli bireyler kesinlikle etiketlenmek istemiyor. Kör, topal gibi hiçbir etiketi sırtında taşımak istemiyor” dedi. Ateş, engellilerle ilgili bir diğer sorunun ise, engellilerden sorumlu kamu kuruluşları arasında koordinasyon sağlanmaması olduğunu söyledi.

/ ANKARA

10.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  BusinessWeek: Türkiye’de birçok risk var

  CUMHURBAŞKANI KİM OLACAK?

  Kuş Cenneti tarla oldu

  Yine mevsimlik işçi kazası

  Susuzluğa karşı deniz suyu

  Bizim Radyo, Mi’râc’da dolu dolu

  Mi’rac Kandilinizi tebrik ederiz

  Kuraklık isyankâr yapıyor

  ‘e-Devlet’te ilk 10’dayız

  Atılan imzalar unutulmasın

  Danıştay, çok dilli belediyeye geçit vermedi

  DEİK, kongre üyelerine Türkiye'yi anlatacak

  Kıbrıs’ta mekik diplomasisi

  Palmas: Türkiye'yi dikkatli biçimde takip ediyoruz

  Ticaret Tüzüğü’nün karşılığı Maraş değildir

  BASK'tan, toplu görüşme mektubu

  AKP Grup Başkan Vekilleri seçildi

  Köksal Toptan için hangi lider ne dedi?

  Başesgioğlu Türk-İş'i ziyaret etti

  Engelli ayırımı kalksın

  Kan bağışları yüzde 21 arttı

  Suriye’den Hatay için su talebi

  Ankaralılar suyu ilçelerden taşıyor

  Taksim’de dilenci operasyonu

  İstanbul’da elektrik kesintisi

  Kur’ân talebeleri ilimlerini yarıştırdılar


 Son Dakika Haberleri