Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

YAKINLARINI ARIYORLAR

Marmara depremine Kocaeli’nin Körfez ilçesinde ziyarete geldikleri akrabalarının evinde yakalanan ve enkaz altından 38 saat sonra yaralı olarak çıkarılan Meral Akşit ile kızları Elif ve Esra Akşit, her yıl depremin yıldönümünde ilçeye gelerek kaybettikleri yakınlarını anıyorlar.

17 Ağustos 1999 tarihinde Marmara'da meydana gelen 7.4 şiddetindeki depremde binlerce insan hayatını kaybetmişti. Bugün depremin 8. yıldönümü ve o günleri bizzat yaşayanlar, deprem bölgesine gelerek kaybettikleri yakınlarını anıyorlar. Böyle âfetlerin bir daha yaşanmamasını dileyen depremzedeler, yetkililerden gerekli tedbirleri almalarını istiyor.

YAKINLARINI UNUTMADILAR

Marmara Depremine Kocaeli’nin Körfez ilçesinde ziyarete geldikleri akrabalarının evinde yakalanan ve enkaz altından 38 saat sonra yaralı olarak çıkarılan Meral Akşit ile kızları Elif ve Esra Akşit, her yıl depremin yıl dönümünde ilçeye gelerek kaybettikleri yakınlarını anıyorlar.

Elif ve Esra Akşit’in dedesi Yaşar Yıldırım ile binada oturan 2 kişinin daha enkazdan cesetleri çıkarıldı. Kurtarılış fotoğrafları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ‘’Kardeş Aile Kampanyası’’ afişlerinde yer alan Akşit ailesi tedâvilerinin ardından Afyonkarahisar’a döndüler. Aile bu kez de Dinar Depremine yakalandı. Ancak bu depremde aileden ölen ya da yaralanan olmadı.

HER YIL GELİYORLAR

Marmara Depreminin üzerinden 8 yıl geçti. Aile Afyonkarahisar’dan Kütahya’ya taşındı. 15 yaşındaki Elif İlköğretim 7. sınıfa, 12 yaşındaki Esra ise ilköğretim 5’e gidiyor. Meral Akşit ile kızları her yıl olduğu gibi bu yıl da depremin yıldönümünde Körfez ilçesine gelerek Körfez Mezarlığı’ndaki dedeleri Yaşar Yıldırım’ın mezarını ziyaret ettiler. O kötü günleri bir daha yaşamak istemediklerini söyleyen Elif ve Esra Akşit, depreme dayanıklı binalar yapılması halinde kimsenin enkaz altında kalmayacağını söylediler.

ENKAZ ALTINDA 96 SAAT KALMIŞTI

Enkaz altından 96 saat sonra çıkarılan, 4 çocuğunu ve iki bacağını kaybeden Sultan Kiraz, depremin şokunu hala yaşadığını söyledi. 7.4 şiddetindeki depremi Gölcük’teki evlerinde yaşadıklarını hatırlatan Kiraz, şöyle konuştu:

‘’O gün oğlumla saat 02.00’ye kadar ayaktaydım, daha sonra yattım. Bel fıtığı ameliyatı olduğum için salonda oğlumla yatıyordum. 2 kızım, diğer oğlum ve eşim odalarında yatıyordu. Sarsıntıyla uyandım. Ayağa kalktım, oda tamamen aydınlıktı. Oğlum ne olduğunu sordu. ‘Deprem oluyor’ dememe fırsat kalmadan bina üzerimize yıkıldı. Sarsıntı beni duvarlara çarptı. Çok sallandık, o an çok acım vardı. Çünkü ayaklarım kolonların altında kalmıştı. Acım çok olduğu için Allah’a beni öldürmesi için yalvarıyordum. Acım büyük olmasına rağmen çocuklarıma, eşime bağırıyordum. Ancak hiç kimseden ses gelmiyordu, sesimi duyan olmadı.

4 gün göçük altında kaldım. Saatler geçmiyordu. ‘Neden gündüz olmuyor, neden hep hava karanlık’ diye kendi kendime söyleniyordum. Zaman zaman uyandığımda ellerimle bir şeyler arıyor, bulduğum parçalarla sesimin duyulması için yerlere vurmaya çalışıyor, bağırıyordum. Ancak sesimi duyan yoktu.’’

Sultan Kiraz, depremde hayatlarını kaybeden çocukları Leyla, İbrahim Çağrı, Merve Asena ve Kazım Selim’i aradan 8 yıl geçmesine rağmen unutamadığını ve çok özlediğini dile getirdi. Göçük altından çıkarıldıktan sonra Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde 5 ay tedavi gördüğünü ifade eden Kiraz, tedavisinin 2.5 ayı dolduğunda doktor kontrolünde çocuklarının öldüğü haberinin kendisine verildiğini belirtti.

O güne kadar kendisine çocuklarının yaşadığının söylendiğini bildiren Kiraz, ‘’Aradan 8 yıl geçti. Çocuklarımı bir saniye görebilmek, onlara sarılabilmek, kucaklayabilmek için canımı seve seve verirdim’’ dedi.

GEÇİCİ ÇÖZÜMLERDEN VAZGEÇİLMELİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde, günübirlikçi yaklaşımların reddedilmesi, köktenci tedbirler bütününün devreye sokulması gerektiğini söyledi.

Koramaz, tabiî afetlere karşı bilimsel ve teknolojik gelişmelere dayalı bilimsel-teknik mühendislik tedbirlerin alınmasına yönelik yeterli çalışmaların yapılmadığını, Deprem Şurası vb. girişimlerin hakkının verilmediğini öne sürdü.

Koramaz, sanayi tesisleri ve binalardaki mekanik tesisat ve doğal gaz tesisatlarına yönelik tedbirlere öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.

DEPREMİN ZAMANI BELİRLENEMİYOR

Marmara Bölgesinde beklenen muhtemel depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın hangi kolunda meydana geleceğine ilişkin çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Mithat Fırat Özer, Alman bilim adamlarıyla yaklaşık 2 yıldır Marmara Bölgesi’nde meydana gelebilecek muhtemel depremi araştırdıklarını söyledi. Mithat Fırat Özer, ‘’Uzaydan, yerden, sismolojik ve jeokimyasal olarak çok disiplinli bir çalışma yürütüyoruz. Kuzey Anadolu fay hattının güney kolunda altı ayda 135 küçük deprem tesbit ettik. Ancak, henüz olası depremin yakında olup olmayacağı konusunda bir ipucu elde edemedik’’ diye konuştu.

ANKARA, 7 VE ÜSTÜNÜ HİSSEDER

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı İsmet Cengiz, Kuzey Anadolu’daki diri faylara, 100-120 kilometre uzaklıkta olan Ankara’nın, ancak 7’nin üzerinde şiddetteki bir depremden etkileneceğini bildirdi. Cengiz, ‘’Deprem Bölgeleri Haritası’’na göre, Türkiye’nin yüzde 92’sinin deprem bölgesi içerisinde olduğunu, nüfusun yüzde 95’inin deprem tehlikesi altında yaşadığını ve büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98’inin ve barajların yüzde 93’ünün, deprem bölgesinde yer aldığını’’ belirterek, ‘’Ülke coğrafyamızın büyük bir kesiminin, her an yıkıcı bir deprem tehlikesiyle karşı karşıya olduğu açık bir gerçektir’’ dedi.

ULUSLAR ARASI SEMPOZYUM

Sakarya, Kocaeli, Yalova, Bolu, İstanbul Avcılar başta olmak üzere geniş bir alanı etkileyen afet, deprem sonrası müdahalenin değil, depremden önce alınan tedbirlerin gerekliliğini ortaya koymuştu. Afet politikasında bu yönde değişikliğe gitmek isteyen Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, atılacak adımları belirlemek üzere kamu ve özel sektör kuruluşları ile üniversitelerin katılımıyla 2004 yılında Deprem Şûrâsı’nı topladı. Bakanlığın elde ettiği deneyimleri ve birikimleri bilim dünyasında paylaşmak, afet konusunda tecrübeli bilim adamlarını bir araya getirmek ve halkın bilinçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla üniversiteler ile iş birliği içinde 17 Ağustos 1999 depreminin 10. yılı sempozyumunun hazırlığına başlandı. 17 Ağustos 2009 tarihinde bu uluslar arası sempozyumun düzenlenmesi planlanıyor.

HARCAMALAR ARTTI

Türkiye’nin, 17 Ağustos Marmara depreminin ardından, deprem araştırmalarına çok ciddî kaynaklar ayırdığı bildirildi. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sedat İnan, depremin ardından özellikle Marmara Bölgesi’nde deprem araştırmalarının ivme kazandığını söyledi.

Türkiye’nin diğer bölgelerinde de az da olsa depreme ilişkin araştırma çalışmalarının TÜBİTAK MAM, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, MTA gibi kamu kurumları ile üniversiteler tarafından yürütüldüğünü ifade eden İnan, araştırmalara TÜBİTAK ve DPT’nin de önemli kaynaklar ayırmaya başladığını bildirdi.

BOLU’DA İZLER SİLİNDİ

Bolu Vali Vekili Hüseyin Doğan, ‘’17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin Bolu’da görünür bir izi kalmadı’’ dedi. Doğan, 12 Kasım depreminin Bolu’yu, 17 Ağustos depreminden daha fazla etkilediğini söyledi. Doğan, depremde merkez ve ilçelerde 48 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin 500 konutta hasar oluştuğunu, 3 bin 750 konteyner, prefabrik ve çadır alanları kurulduğunu belirtti.

/ KOCAELİ

17.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Atatürk’ün hedefi tesettürü kaldırmaktı

  YAKINLARINI ARIYORLAR

  Sezer’den onay yok

  DTP: Başörtüsüyle uğraşmayız

  Mecliste frak tartışması

  Ağar: DP bizim yuvamız

  ÖSS birincileri açıkta

  TİSK: Eğitim sistemi rekabeti desteklemiyor

  Susuz Ankara’da su festivali

  Erciyes’in karı da eridi

  Su tasarrufuna ‘engel’ yok

  Kuraklık, sonbaharı erken getirdi

  TÜSİAD: Reform bekliyoruz

  Müsteşar Apakan'ın ziyareti ertelendi

  DSP'de Ecevit'siz ilk kurultay

  BBP kurultaya gidiyor

  MGK, 21 Ağustos’ta toplanacak

  E-muhtıraya konu olan dâvâda beraat

  CHP’den ‘evrim’li cevap

  Seçilmeden yargılanma tartışması başlatıldı

  TÜSİAD Ankara Temsilciliği’ni ziyaret edecek

  Çiftçi, Gül’ü bekliyor

  AKP’den vekillere “Ankara’da olun” yazısı gönderildi

  Memur-Sen: Meclis’in kabulü bizim de kabulümüzdür

  ‘Yangınlar çıkmadı, çıkarıldı’

  ‘Prexige’ toplatılıyor

  Gurbetçiler kuyruktan bezdi

  Kıpır kıpır olmak, hiperaktivite belirtisi

  Oyuncak, çocukta merak uyandırmalı

  Kalp ve şeker hastalarına yeni umut

  Hapis yerine hizmet

  Çocuklar sigara tehdidinde


 Son Dakika Haberleri