Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kıpır kıpır olmak, hiperaktivite belirtisi

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Yasemen Işık Taner, “dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun sık görülen yıkıcı davranış bozukluğu olduğunu” söyledi.

Dr. Yasemen Işık Taner, dikkat eksikliği ve hiperaktivite hastalığı ile daha çok erkek çocuklarında karşılaştıklarını belirterek, “Hastalık, dünya genelinde yaklaşık 10 erkek çocuğun birinde, genel toplumda da ergen ve çocuklarda yüzde 5-10 arasında görülüyor” dedi.

Hastalığın, 7 yaşından önce başladığını ve bu kişilerin yarısında bozukluğun erişkinlik döneminde de devam ettiğini ifade eden Taner, her yüz erişkinden 4’ünde dikkat eksikliği ve hiperaktivite ile karşılaşıldığını kaydetti.

Taner, hastalığın, “dikkat eksikliği”, “hiperaktivite” ve “dürtüsellik” olmak üzere 3 alt grupta belirtisi olduğunu söyledi.

Hastalığın, kendini öncelikle dikkat eksikliği ile gösterebileceğini anlatan Taner, “Çocukların dikkatini sürdürmede sıkıntısı oluyor, ince dikkat isteyen işlere dikkatlerini veremiyorlar” diye konuştu.

Taner, çocukların, dikkat eksikliğine bağlı olarak, sınavlarda ve verilen ev ödevlerinde çok fazla hata yaptıklarını belirterek, “Çocukların, öğrenmede genelde bir sıkıntıları olmuyor ancak öğrendiklerini çok çabuk unutuyorlar. Sıklıkla yönergeleri takip edemiyorlar, verilen ödevleri bitiremiyorlar. Konuştuğunuzda, sizi dinlemiyorlar gibi gözüküyorlar, görev ve aktivitelerini organize etmekte güçlük çekiyorlar” dedi.

Çocuğun devamlı kıpır kıpır olmasının hiperaktivite belirtisi olduğunu dile getiren Taner, şunları söyledi: “Sınıf gibi oturulması gereken yerlerde oturamama, sınıf içinde çöpe bir şey atma bahanesiyle kalkma, arkadaşlarıyla konuşma, onları rahatsız etme, yerinde kıpırdanma, silgi kalem düşürerek onları almak için hareket etme, düz duvara tırmanıyor ve motor takılmış gibi davranma, çok ve yüksek sesle konuşma, sessiz oyun oynayamama gibi eylemler hiperaktivitenin en önemli göstergeleridir.”

Taner, dürtüsellik boyutunda ise çocuğun sırasını beklemekte güçlük çektiğini belirterek, “Soru sorulduğunda, daha soru tamamlanmadan cevap vermeye çalışma, diğer insanların konuşmalarında araya girme ve oyunlarını kesme gibi belirtiler görülür” diye konuştu.

“TEDAVİ EDİLMESİ ŞART”

Hastalığın, mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirten Taner, “Tedavi edilmediğinde, ilerleyen yaşlarda yalan söyleme, başkasının parasını alma, okuldan kaçma, kavgalara karışma, trafik kazası yapma, sık iş ve eş değiştirme, yasalara karşı çıkma, depresyon ve kaygı bozukluğu gibi problemlerle karşılaşılabilir” dedi.

/ ANKARA

17.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Atatürk’ün hedefi tesettürü kaldırmaktı

  YAKINLARINI ARIYORLAR

  Sezer’den onay yok

  DTP: Başörtüsüyle uğraşmayız

  Mecliste frak tartışması

  Ağar: DP bizim yuvamız

  ÖSS birincileri açıkta

  TİSK: Eğitim sistemi rekabeti desteklemiyor

  Susuz Ankara’da su festivali

  Erciyes’in karı da eridi

  Su tasarrufuna ‘engel’ yok

  Kuraklık, sonbaharı erken getirdi

  TÜSİAD: Reform bekliyoruz

  Müsteşar Apakan'ın ziyareti ertelendi

  DSP'de Ecevit'siz ilk kurultay

  BBP kurultaya gidiyor

  MGK, 21 Ağustos’ta toplanacak

  E-muhtıraya konu olan dâvâda beraat

  CHP’den ‘evrim’li cevap

  Seçilmeden yargılanma tartışması başlatıldı

  TÜSİAD Ankara Temsilciliği’ni ziyaret edecek

  Çiftçi, Gül’ü bekliyor

  AKP’den vekillere “Ankara’da olun” yazısı gönderildi

  Memur-Sen: Meclis’in kabulü bizim de kabulümüzdür

  ‘Yangınlar çıkmadı, çıkarıldı’

  ‘Prexige’ toplatılıyor

  Gurbetçiler kuyruktan bezdi

  Kıpır kıpır olmak, hiperaktivite belirtisi

  Oyuncak, çocukta merak uyandırmalı

  Kalp ve şeker hastalarına yeni umut

  Hapis yerine hizmet

  Çocuklar sigara tehdidinde


 Son Dakika Haberleri