Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Yeni sınavlar



Gül gerek cumhurbaşkanı adaylığını açıkladığı basın toplantısında, gerekse destek arayışı turlarını sürdürürken yaptığı konuşmalarda anayasaya, cumhuriyete ve laikliğe bağlılık vurgularını sürekli tekrarlayarak, statükoya teminat üstüne teminat vermeye özen gösterdi.

Statükonun siyasetteki geleneksel temsilcisi CHP’ye de “Özellikle dikkate alacağım, onlarla da işbirliği yapacağım” gibi mesajlar gönderdi.

Ancak Gül’e karşı tavrında en ufak bir yumuşama işareti vermeyen CHP, müstakbel cumhurbaşkanının randevu talebini dahi geri çevirdi. Ve seçildiği takdirde tanımayacağını, boykot edeceğini, çok zarurî ve istisnaî durumlar dışında kesinlikle bir araya gelmeyeceğini açıkladı.

CHP’nin devlet içinde doğal müttefiki konumundaki kurumlardan henüz bu yönde bir işaret gelmiş değil. Derin bir suskunluk içindeler.

Oysa AKP’li, üstelik eşi başörtülü bir cumhurbaşkanının seçilmesi durumunda üst düzey komutanların, yüksek yargı mensuplarının, rektörlerin ve bürokratların Çankaya’yı topluca boykot edecekleri yönündeki spekülasyonlar çok önceden dile getirilmiş ve kayıtlara geçmişti.

Meselâ 27 Nisan öncesinde, eski Genelkurmay Başkanlarından Doğan Güreş’in “Başörtüsü Köşke çıkmasın, yoksa komutanlar Çankaya’yı boykot eder” dediği bilinmekte.

Böyle bir boykotun yalnızca resepsiyonlara katılmama biçiminde oluşan bir “protokol resti” düzeyinde kalması fazla ciddîye alınmayabilir.

Hattâ rahmetli Özal’ın Köşke çıktığında kendisine yönelik tepkiler için söylediği “Alışırlar” sözündeki “umursamaz” tavır bu hadisede de tekrarlanabilir.

Ancak ilk aşamada protokol düzeyinde de kalsa devlet katında sergilenebilecek soğuk tavrın, yeni cumhurbaşkanını ilâve bir psikolojik tazyik altına sokma ve daha da ötesinde, derin ve büyük devlet krizlerinin altyapısını pekiştirme ihtimali, geçiştirilmemesi gereken bir husus.

Böyle bir baskı altındaki cumhurbaşkanının, denge unsuru olma ve çıkabilecek krizlerin millî iradenin talep ve beklentileri çerçevesinde çözümüne katkıda bulunma şansı düşük olur.

Bunun sonucu ise, en güçlü ikinci adamını Çankaya’ya taşıyarak icraatını daha sağlam bir zeminde ve daha sür’atli bir şekilde gerçekleştirme hesapları yapan AKP için yeni ve çok daha derin bir hüsran olur. AKP, “Çankaya’yı da aldınız, hâlâ niye tökezliyorsunuz?” sorularının ve eleştirilerinin kolay kolay altından kalkamaz.

Bilindiği gibi, birinci AKP iktidarında yapılamayan işlerden ve çözülemeyen sorunlardan söz açıldığında, “Ne yapalım, Çankaya elimizi kolumuzu bağlıyor” gerekçesi öne sürülüyordu. Yeni dönemde bunun bir geçerliliği olmayacak.

Hele Abdullah Gül gibi kuvvetli ve karizmatik bir şahsiyetin Çankaya’ya çıkmasından sonra AKP iktidarı “Bürokratik oligarşiyi kıramadık” şikâyet ve serzenişlerini sürdüremez. Sürdürürse inandırıcılığını ve güvenini sür’atle kaybeder.

Bu bakımdan, Gül’ün cumhurbaşkanlığının, AKP’yi çok daha zorlu sınavlarla karşı karşıya getireceğini söylemek herhalde yanlış olmaz.

Bu sınavların hepimizi etkileyeceğini de.

Temennî ve dua edelim ki, bu sınavlar ve neticeleri milletimize yeni bedeller ödetmesin, yeni sıkıntılar çektirmesin, yeni yükler getirmesin..

18.08.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.08.2007) - Başörtülü first lady

  (16.08.2007) - Yeni denklem

  (15.08.2007) - Gül'ün adaylığı

  (14.08.2007) - İklim sancıları

  (05.08.2007) - Yeni Asya ve pazarlık

  (04.08.2007) - Tıkanma ve çıkış noktası

  (03.08.2007) - Dördüncü aşama

  (02.08.2007) - Türkiye-2015

  (01.08.2007) - “İç mesele”

  (31.07.2007) - Devletçiliğin çöküşü

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri