Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Yeni denklem



Gelinen noktada siyasî tablonun şekillenme süreci hâlâ tamamlanmış değil. Tamamlanması için yeni hükümetin ortaya çıkması ve Çankaya seçiminin sonuçlanması gerekiyor.

Yeni yapıyı oluşturacak dengelerin köşe taşları, 27 Nisan’dan bugüne yaşanan gelişmelerle örüldü. 27 Nisan e-muhtırası, Anayasa Mahkemesinin 367 kararı ve Başbakanla Genelkurmay Başkanı arasındaki Dolmabahçe görüşmesi, bu dengenin devlet cenahındaki belirleyici etkenleri olarak AKP’nin hareket alanını ve sınırlarını tayin ederken, 22 Temmuz’da sandıktan çıkan sonuç da halkın iradesini gösteren bir “karşı denge unsuru” olarak denklemdeki yerini aldı.

Göründüğü kadarıyla Erdoğan, bu dengelerin optimum kesişme noktalarını gözetip kollayan bir strateji uygulamanın gayreti içerisinde.

AKP’nin Meclis kadrosunu yarı yarıya yenilemesi ve bunu, millî görüş kökenli veya cemaat bağlantılı isimlerin çoğunu tasfiye edip, yerlerine demokrat, orta sağ veya orta sol tandanslı isimleri getirmek suretiyle yapması; ardından Meclis Başkanlığına Köksal Toptan gibi demokrat misyon kökenli bir ismi seçtirmesi anlamlı.

Yeni hükümetin de bu yönelişi tamamlar nitelikteki bir kompozisyonla oluşturulacağı yönünde tahmin ve beklentiler var. Sonuç da bunları doğrularsa, Erdoğan’ın hesabının, millî görüş gömleğini çıkardığı ve merkeze iyice yerleştiği iddiasını daha kuvvetli bir şekilde seslendirebilmek olduğu yönündeki değerlendirmeler teyid edilmiş olur.

Peki, Gül’ün cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesi bu stratejiyle ne ölçüde örtüşüyor, veya daha doğru bir ifadeyle, örtüşüyor mu?

Burada karışık ve izahı zor bir durum var.

Bir yoruma göre, Erdoğan Gül’ün adaylığına eskisi kadar sıcak ve istekli değil. Nitekim seçimden sonraki beyanlarında, adaylık takdirini Gül’e bırakıp, dolayısıyla ondan “feragat” beklediği yorumlarına kapı açan daha mesafeli ve temkinli bir tavır sergilemesi bunu gösteriyor.

Ne var ki, Gül’ün ısrarına karşı çıkması da gerek parti dengeleri, gerekse toplum psikolojisi açısından kolay birşey değil. Bu yüzden, kendisini geçen seferki gibi kamuoyu önünde açıktan angaje etmese dahi, kapalı kapılar ardında “Adayımız” dediği Gül’ü aday gösteren dilekçeye de ilk sırada imzasını koymak durumunda kaldı. Ancak “Karar Gül’ün, sorumluluk da onun” sözüyle konulan ihtiyat kaydını mahfuz tutarak...

Diğer yorumda ise, AKP’nin yeni Meclis grubunu ve yeni hükümetin yapısını “devlet”in taleplerine göre şekillendirmek suretiyle oluşan durumu, Gül’ü Köşke çıkararak dengeleme hesabının yapıldığı yönünde görüşler seslendiriliyor.

Bu da akla ve vâkıaya çok uzak görünmüyor. Hele 27 Nisan sürecini başlatarak siyasete müdahale eden siyaset dışı aktörlerin, 22 Temmuz’da sandıktan çıkan sonuca karşı yeni müdahaleleri göze almasının zorluğu ortadayken.

Dolayısıyla Gül’ün Çankaya'ya çıkmasını engellemek için yeni atraksiyonlar sergilenmesi ihtimali, 22 Temmuz öncesine kıyasla çok düşük.

Buna mukabil, Gül’ün cumhurbaşkanı olduktan sonra “ilkelere sözde değil, özde bağlı” olduğunu ispatlama yolunda nasıl bir “performans” göstereceği ise süreç içinde belli olacak.

Ne diyelim? Hayırlısı olsun...

16.08.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.08.2007) - Gül'ün adaylığı

  (14.08.2007) - İklim sancıları

  (05.08.2007) - Yeni Asya ve pazarlık

  (04.08.2007) - Tıkanma ve çıkış noktası

  (03.08.2007) - Dördüncü aşama

  (02.08.2007) - Türkiye-2015

  (01.08.2007) - “İç mesele”

  (31.07.2007) - Devletçiliğin çöküşü

  (29.07.2007) - Çizgimiz doğru

  (28.07.2007) - Misyon ölmez

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri