Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Swoboda’dan Dostluk çemberi oluşturma çağrısı

Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda, AB’nin aralarında Türkiye, Ukrayna ve Moldova’nın da bulunduğu Güney Kafkasya ülkeleri ile bir dostluk çemberi oluşturması çağrısında bulundu.

ABHaber sitesinde yer alan habere göre Avusturya gazetesi Die Presse konuşan Swoboda şunları kaydetti: ‘’Avrupa Birliği Orta Asya’ya yoğunlaşmalı ve bir ‘dostluk çemberi’ oluşturmalı. Bu; Ukrayna, Moldavya, Türkiye, Güney Kafkasya ülkeleri (Gürcistan ve Azerbaycan gibi) ve Hazar Denizi çevresindeki Orta Asya ülkelerini içine alacak bir nev’î genişletilmiş bir ‘Karadeniz Birliği’ şeklinde olmalı. Yeni siyasî eksenin amacı, enerji temininin güvence altına alınması. Avusturyalı Avrupa Parlamentosu milletvekili ve dış politika uzmanı Hannes Swoboda (SP) ‘ Die Presse’ gazetesi ile yaptığı söyleşide bu konu üzerinde duruyor.

‘Böyle bir ‘Karadeniz Birliği’ gerçekçi bir hedef ve oldukça kısa vadede oluşturulabilir’ diyen Swoboda, Moskova’nın AB’nin kendi etki alanına girmesi karşısında muhtemelen göstereceği tereddütü yumuşatmak için de, Rusya’nın da birliğe katılmaya davet edilebileceğini belirtiyor.

Swoboda, AB’nin Orta Asya’da çaba harcamasının, en önemli dış politika meselelerinden biri olduğu görüşünde. Milletvekili, ‘Enerji kaynakları açısından zengin olan bu bölgenin Avrupa’ya bağlanmasına öncelik verilmesi gerekiyor’ diyor. Swoboda’ya göre, şimdiye kadar ekonomik ve siyasî açıdan yalnız Rusya’ya yönelmiş olan ülkelerde de için için başka ortaklara açılma arzusu filizleniyor. ‘Meselâ Kazakistan’da yalnız Rusya’ya bağımlı olmamak gerektiği kanısı giderek güçleniyor, dolayısıyla Avrupa’ya duyulan ilgi de artıyor’ diyor. Swoboda öte yandan AB’nin rakiplerine yetişebilmek için daha çok yol katetmesi gerektiğini itiraf ediyor. ABD’nin yanı sıra Çin de petrol ve doğalgaz açısından zengin olan bölgenin kapısını zorluyor. Ancak şimdilik bölgede ağırlığı tartışmasız olan tek ülke Rusya.”

/ VİYANA

20.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail'den kedi-fare oyunu

  İsveçli Robinson Allah’ın izinde

  Askerî rejim kalkmadıkça terör bitmez

  Kürtlerde Crocker şoku

  Türkiye bakıyor, İran vuruyor

  Müslüman Kardeşlere büyük gözaltı

  İran’da 30 kişi rehin alındı

  Suud el Faysal ameliyat oldu

  Swoboda’dan Dostluk çemberi oluşturma çağrısı

  AB’nin 2008’de hedefi ayrımcılıkla mücadele


 Son Dakika Haberleri