Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Müslümanlar ‘İslâm korkusu’na karşı gösteriye hazırlanıyor

Avrupa Arap Birliği (AEL), 11 Eylül 2007’de Brüksel’de, “İslâm korkusu ve ırkçılığa karşı” yürüyüş düzenlemek için resmi makamlardan izin istedi. “Avrupa’da İslamlaşmayı durdurmak’’ hedefinde olduğunu ileri süren ‘’Stop the Islamisation of Europe” (SIOE) isimli bir kuruluşun 11 Eylül 2007 tarihinde Brüksel’de “Avrupa’nın İslamlaşmasına karşı” düzenleyeceğini açıkladığı gösterinin tartışmaları devam ederken, AEL’nin karşı gösteri için izin talebi endişe ve gerginliği artırdı.

SIOE’nin gösteri izini almak için yaptığı resmi başvuruyu reddeden Brüksel Belediye Başkanı Freddy Thielemans, ret kararına gerekçe olarak, ‘’Brüksel’deki Müslümanların, SIOE’nin kindar ve İslam karşıtı mesajlarına sert tepkiler göstermesi endişesi’’ üzerinde durmuştu.

Thielmans’ın, AEL’nin gösteri izin talebine de olumsuz cevap vermesi bekleniyor. AEL, konuya ilişkin açıklamasında, SIOE’nin gösteri girişimine karşı tavır almadığını ve itiraz etmediğini, fikir ifade özgürlüğünden yana olduğunu, kendi talebinin olumlu karşılanmasını beklediğini anlattı. Belediye, ‘’olası çatışmaları önlemek için’’ SIOE gösterisini yasakladığını açıklarken bu karara tepki gösterenlerle yandaş olanlar arasında tartışmalar da devam ediyor. Aşırı sağcı örgütlerle bağlantısı bulunmadığını savunan İngiltere ve Danimarka kökenli SIOE, konuya ilişkin açıklamasında, ‘’İslâmî yaklaşım ve uygulamaların Avrupa’yı işgaline karşı mücadele verdiğini’’ iddia ediyor.

/ BRÜKSEL

24.08.2007


 

Lobiden kitap aforozu

Amerika’da Chicago Global Dış İlişkiler Konseyi, “İsrail Lobisi ve Amerikan Dış Politikası” adlı bir kitabı baskıya vermekten son anda vazgeçti. Kitabın basılmasını durduran en büyük etkenin ise İsrail lobisinin etkisi olduğu belirtildi.

Basımından vazgeçilen kitapta Amerika’nın dış politikasında İsrail lobisinin etkisi ve bunun ABD’ye verdiği zararlardan bahsediliyor. 1922 kurulan ve herhangi bir politik grup ile ilişkisi olmayan The Chicago Council on Global Affaris’in almış olduğu bu karar, kurumun baskılara boyun eğdiği eleştirisini de beraberinde getirdi.

‘The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy’ başlıklı kitabın Eylül’de yayınlanması hedeflenirken basımından vazgeçilmesine tepki gösteren kitabın yazarları olan Chicago Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. John Mearsheimer ile Harvard Üniversitesi Öğretim elemanı Prof. Dr. Stephen Walt, İsrail lobisinin bu kararda etkili olduğunu savundu. Walt ile Mearsheimer kaleme aldıkları kitaplarında Suriye ile diplomatik ilişkilerin kesilmesine ve İsrail-Filistin sorununun çözümsüzlüğüne neden olarak İsrail lobisi, fanatik Hıristiyan grupları, Yahudi cemaatleri ile neo-conları sebep olarak gösterdi.

The Chicago Council on Global Affairs’in Başkanı Marshall Bouton ise kitabın basılmasından vazgeçilme kararının kendisine ait olduğunu savundu. “Alınmış bir karar var ve bunu ben tek başıma aldım.” diye kendini savunan Başkan Bouton, bunda da kötü bir niyet olmadığını yalnızca farklı bakış açılarının olduğunu söyledi.

Başkan’a ağır eleştiriler yöneten Prof. Dr. Mearsheimer, kitabın kendilerine söylenmeden basımından vazgeçilmesini kabul edilemez olarak niteledi. Kitabın yazarlarına bilgi verilmeden baskıdan çekilmesine Konsey üyelerinin de tepki gösterdiğini belirten Mearsheimer, bunu Başkan Bouton’un da onayladığını ifade etti.

Kitabın basılmasından vazgeçen Konseye akademi çevreleri de tepkili. Chicago Üniversitesi’nde görevli bazı öğretim elemanları, Konsey’in yapmış olduğu eylemin büyük hatta olduğu ve bunun özgür düşünceye karşı işlenmiş bir suç olduğu görüşünü dile getirdi. Kitabın basımından vazgeçilmesinden önce Konsey’in Anti-Defamation League’ın Ulusal Başkanı Abraham H. Foxman ile görüştüğü iddia ediliyor. Bu iddiayı sayfalarına taşıyan Chicago Tribune gazetesi, Konsey Başkanı Bouton’un kitabın yazarları ile Foxman arasından bir uzlaşı arayışı içinde olduğunu yazdı.

/ NEWYORK -

24.08.2007


 

Irak’ta, Kaide ile Sünnî direnişciler çatıştı

Irak’ta, El Kaide ile Sünnî Arap militanlar arasında çıkan ve 25 kişinin öldüğü çatışmalarda, saldırganlardan 22’sinin yakalandığı bildirildi.

Bakuba Emniyet Müdürü Tümgeneral Ali Delayan, sabah saatlerinde Diyala vilayetindeki Şeyh Tamim ve İbrahim Yahya köylerine düzenlenen saldırıda, silâhlı kişilerin baskından önce köyleri havan topu yağmuruna tutuğunu söyledi.

El Kaide militanları olduğu belirtilen silahlı kişilerin ayrıca RPG’ler kullandıklarını, köydeki bazı evlerin yıkıldığını söyleyen Delayan, saldırganların 5 kadını da kısa süreli rehin aldıklarını kaydetti.

Irak polisi de Şeyh Tamim ve İbrahim Yahya köylerine saldırı düzenleyenlerden 22’sinin yakalanarak tutuklandığını açıkladı. Polis ve görgü tanıkları, iki köye yaklaşık 200 kadar kişinin baskın düzenlediğini, bir imam ile 3 kişiyi öldürdüğünü, bunun ardından yerel militanların da silahlı kişilere saldırdığını ve saldırganlardan 10’unun öldürüldüğünü belirtiyor.

/ BAĞDAT

24.08.2007


 

Asya ile Latin Amerika yakınlaşıyor

Güney Amerika ve Asya’nın doğusundan 22 ülkenin dışişleri bakanları, bölgeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve Dünya Ticaret Örgütü müzakerelerinin yeniden başlaması yollarını ele almak üzere Brezilya’da bir araya geliyor.

Brezilya’nın başkenti Brasil’de 2 gün sürecek toplantının açılışında konuşma yapan evsahibi Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, Güney Amerika ve Asya’nın birbirini daha iyi tanıması gereken iki büyük bölge olduğunu hatırlatarak, “Coğrafi uzaklık engel değil, bu artık geçerli bir mazeret değil” dedi. Amorim, ayrıca Dünya Ticaret Örgütü müzakerelerindeki çıkmazın aşılabilmesi için Güney Amerika ile Asya’nın birlikte çalışması gerektiğine dikkat çekti. Japonya Dışişleri Bakanı Taro Aso da iki bölge arasındaki ticaret hacminin 1998’de 53 milyar dolarken, 2007’de 183 milyar dolara yükseldiğini, ancak bu rakamın Doğu Asya ülkelerinin ticaretinin yüzde 3’ünü oluşturduğunu ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilebileceğini söyledi.

/ BRASİL

24.08.2007


 

Haşimi de, Ankara’dan aracılık istedi

Dün akşam saatlerinde Ankara’yagelen Irak’ın Sunni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, Irak’ta yaşanan hükümet sorununun çözümü için Türkiye’nin aracı olmasını istedi. Haşimi’nin Ankara’ya gelmesi için, Başbakanlığa tahsisli Ata uçağı Bağdat’a gönderildi.

Iraklı Sünnileri temsil eden Irak İslam Partisi’nin hükümetten çekilmesi ile derinleşen hükümet krizinin çözümü için Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi, Türkiye’nin arabuluculuk yapması talebi ile Ankara’ya geldi. Haşimi, Sünnilerin hükümete girmesi konusunda Türkiye’nin arabulucu olmasını isteyecek. Haşimi düşüncelerini Ankara’ya aktarırken, Ankara ilk etapta Haşimi’yi dinleyecek ve daha sonra Sünnilerin hükümete girmeleri konusunda Şiilerle görüşmeler yapacak. Ankara, Irak’ta mezhepler arasında yaşanan bölünmenin derinleşmemesi için yardımcı olmaya hazır olduğu mesajını verecek.

/ ANKARA

24.08.2007


 

‘ABD, füze kalkanı provokasyon’

Avusturya Savunma Bakanı Norbert Darabos, ABD’nin doğu Avrupa’da kurmayı planladığı füze savunma sisteminin Soğuk Savaş tartışmalarını canlandıran bir “provokasyon” olduğunu söyledi.

Darabos, Die Presse gazetesine yaptığı açıklamada, “ABD’nin doğu Avrupa’da savunma kalkanı kurması bence provokatif. Kanımca ABD yanlış bir yol seçti. Avrupa’da bir füze savunma kalkanı kurmak gereksiz. Bu, Soğuk Savaş tartışmalarını gereksiz yere yeniden alevlendirmekten başka bir şey değil” diye konuştu. ABD, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerden geleceğini farz ettiği füzeleri durdurmak için Çek Cumhuriyeti ve Polonya’da füze kalkanı kurmayı planlıyor.

/ VİYANA

24.08.2007


 

Afganistan’da 2 Kanadalı asker öldürüldü

Afganistan’ın güneyinde Kanada askeri aracının yol kenarına yerleştirilen bombaya çarpması sonucu 2 Kanadalı askerin ve bir Afgan tercümanın öldüğü bildirildi.

NATO birlikleri tuğgenerali Guy Laroche, Kandahar’da gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamanın Kandahar’ın Zari bölgesinde meydana geldiğini kaydetti. Tuğgeneral, patlamada bir Kanadalı askerin de yaralandığını belirtti.

/ KABİL

24.08.2007


 

Zebari: Amerika çekilirse, Irak çöker

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin Irak’tan erken çekilmesi halinde “Irak’ın çökebileceği ve bölgede çatışmaların çıkabileceği” uyarısında bulundu.

Zebari, El Hürre televizyonuna verdiği demeçte, “Irak’tan Amerikan askerlerinin erken çekilmesi, Irak’ın çöküşüne neden olabilir, Irak’ı içerden parçalanmaya ve bölünmeye sürükleyebilir” dedi. Koalisyon güçlerinin Irak’tan erken çekilmesinin “bölgesel müdahaleler ve çatışmalara yol açabileceğini, bu çatışmaların bölgeyi savaşlara sürükleyebileceğini” belirten Zebari, bunun “büyük çapta mezhep çatışmalarına ve iç savaşa” da neden olabileceğini kaydetti.

/ WASHINGTON

24.08.2007


 

İran’dan gıdaya ‘helâl’ standardı

Malezya’nın ardından İran da et ve süt ürünlerine “helâl gıda standardı” getiriyor.

İran’ın dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney’in ülke veteriner kurumundaki temsilcisi Ali Muhammed Sultan, resmî haber ajansı İRNA’ya yaptığı açıklamada, et ve süt ürünlerinde standardın belirlenmesi için meclise kanun teklifi sunulduğunu, meclisin de “hayvan kesim ve denetim” kanununu onayladığını söyledi. Muhammed Sultan, onaylanan kanuna göre, İran’ın İslâm Konferansı Teşkilâtı’ndan (İKT) “helâl gıda standardı” alması ve bunun bütün ürünlerin üzerinde belirtilmesi gerektiğini kaydetti. “Helâl gıda standardı” uygulaması ilk kez Malezya tarafından İKT gündemine getirilmişti.

/ TAHRAN

24.08.2007


 

Amerikalılar en çok dinî kitap okuyor

Amerikalı yetişkinlerin yüzde 27’sinin geçen yıl hiç kitap okumadığı, kitap okuyanların ise en çok İncil ve dinî kitaplar okuduğu belirtildi.

Associated Press-Ipsos işbirliğiyle yapılan araştırma sonucuna göre, ihtiyarlar ve kadınlar en çok kitap okuyanlar oldu. Dinî kitaplar ve popüler roman-hikâye türünde eserler ise en çok okunan kitaplar oldu. Ülkede kitap okuma oranının en yüksek olduğu bölge ise Orta Batı eyaletleri oldu. Bu eyaletlerde yaşayanların yüzde 80’i son bir yılda en az bir kitap okudu. Başta İncil olmak üzere dinî kitaplar, diğer bütün türlerdeki kitaplardan belirgin şekilde fazla okunuyor. Politik, şiir ve klasik edebiyat kitapları, okurların yüzde 5’inden daha azı tarafından okundu. Amerikan kitap şirketleri, dünya çapında 2006 yılında 35,7 milyar dolarlık kitap satışı gerçekleştirdi. Bu süre içinde toplam 3,1 milyar kitap satıldı.

/ WASHINGTON

24.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri