Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

10 milyar dolar boşa gidiyor

Enerji Bir-Sen Genel Başkanı İbrahim Şimşek, Türkiye’nin yılda 8 milyar dolarlık suyunun boşa aktığını, 2 milyar dolarlık rüzgarının da boşa estiğini belirterek, “Türkiye’nin yıllık 10 milyar dolarlık kaynağı boşa gidiyor. Türkiye enerji kaynaklarını daha etkin kullanmalıdır” dedi.

Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Şimşek, Türkiye’nin elektrik potansiyeli olmasına rağmen verimli kullanamadığının altını çizdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin su kaynaklarından 150 milyar kilovat saat elektrik üretmesinin mümkün olduğunu belirten Şimşek, “Şu anda Türkiye’nin toplam elektrik tüketiminin yılda 160 milyar kilovat saat olduğu göz önüne alındığında su potansiyelimizin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Bu güne kadar kurulan su santrallerinin üretebildiği enerji toplamı yılda 40 milyar kilovat saat” diye konuştu.

Her yıl 110 milyar kilovat saat elektrik üretebilecek suyun boşa aktığına işaret eden Şimşek, bunun ekonomik değerinin ise yılda yaklaşık 8 milyar dolar olduğunu vurguladı. Türkiye’nin bu potansiyelini zaman yitirmeden ülke ekonomisine kazandırması gerektiğini kaydeden Şimşek, “Devlet eliyle bu projelerin geçekleştirilmesinin çok uzun zaman alacağını ve geçmiş dönemlerdeki örnekler göz önüne alındığında, çok pahalı olacağını düşünmekteyiz” dedi.

ATIK SULAR DA DEĞERLENDİRİLMELİ

Dünyanın su sıkıntısı çektiği bir dönemde Türkiye’nin kaynaklarını daha etkin kullanması gerektiğine dikkat çeken Şimşek, su potansiyelini enerjinin dışında tarım noktasında da yeterince değerlendirilmediğini söyledi. Şimşek, gelişmiş ülkelerin ileri teknolojilerle atık sularını tarıma kazandırdığını vurgulayarak, Türkiye’nin ise, milyarlarca metreküp atık suyun tabiata karışmasına seyirci kaldığını kaydetti. Türkiye’de arıtma tesislerinde toplanan yaklaşık 2 milyar metreküp atık suyun yüzde 74’ünün tabiata karıştığını dile getiren Şimşek, bunun ancak yüzde 16’sının tam arıtılarak tarımsal sulamada kullanılabildiğini söyledi.

2 MİLYAR DOLARLIK RÜZGÂR BOŞA ESİYOR

Suda olduğu gibi Türkiye’nin rüzgâr enerjisi kaynakları yönünden de zengin bir ülke olduğuna dikkat çeken Şimşek, rüzgâr ölçümlerinde yılda 40 milyar kilovat saat elektrik enerjisinin rüzgâr santrallerinden elde edilebileceğinin ortaya çıktığını ifade etti. Şimşek, şöyle konuştu: “Bunu parasal olarak ifade etmek gerekirse yılda 2 milyar dolarlık rüzgâr potansiyelimiz boşa esiyor. Gerek suyun, gerekse rüzgârın depolanması mümkün. Her zaman dilimi enerji kaybı, döviz kaybı. Başka bir deyişle rüzgârımız esip geçiyor ve suyumuz akıp gidiyor.”

/ ANKARA

24.08.2007


 

Kuraklık fiyatları arttıracak

Küresel ısınmaya bağlı olarak çeşitli bölgelerde yaşanan kuraklık sebebiyle Türkiye’nin 1-1,5 milyon ton buğday ithal etmek zorunda kalabileceği, gelecek yıl meyve sebze ve yem bitkileri fiyatlarının da yükselebileceği bildirildi.

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, ülkenin çeşitli bölgelerinde küresel ısınma sebebiyle yaşanan kuraklığın, buğday, arpa, ayçiçeği ve yem bitkilerini etkileyerek yüzde 40 civarında verim kaybına yol açtığını belirtti. Kuraklığın, sebze ve meyve üretim ve veriminde de olumsuzluklara yol açtığını kaydeden Tuncer, Antalya’nın yüksek kesimlerinde kalan Korkuteli ve Elmalı gibi ilçelerinde de meyve verimi kaybının yüzde 50-60’lara kadar çıktığına dikkat çekti. Yem bitkilerinde de sıkıntı yaşandığını, fiğ üretiminde sulama yapılamaması sebebiyle biçilemediğini vurgulayan Tuncer, fiğ ve saman gibi kaba yem bitkilerinin fiyatlarının artabileceğini ifade etti.

Tuncer, şunları söyledi: ‘’Kuraklık tüm ülkeyi etkiledi. Özellikle hububat alanlarını çok olumsuz etkiledi. Hububat veriminde yüzde 40 verim düşüklüğü var. Kuraklık sebebiyle Türkiye 1-1,5 milyon ton buğday ithal etmek zorunda kalabilir. Türkiye’nin 21 milyon ton buğday üretimi var. Fakat bu yıl buğday üretiminin 18 milyon ton civarında olabileceği tahmin ediliyor. Kış döneminde kaba yem fiyatları artabilir.’’

‘’KURAKLIK GELECEK YILI DA ETKİLER’’

Bu yıl yaşanan kuraklığın, gelecek yılı da olumsuz etkileyeceğine işaret eden Tuncer, sözlerini şöyle tamamladı: ‘’Bu yıl yaşanan kuraklık gelecek yılları da olumsuz etkileyecek. Yeterince sulama yapılamadığı için meyve bahçelerinde bakım gerçekleştirilemedi. Bu nedenle kuraklığın etkisi gelecek yıl da hissedilecek. Gelecek yıl meyve ve sebze fiyatları yüksek olabilir. Kuraklık kalite ve verim düşüşüne yol açabilir.’

/ ANTALYA

24.08.2007


 

Memura maaşı yetmiyor

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (BASK) memurlar arasında yaptığı araştırmaya katılanların yüzde 90’ı maaşlarının aylık ihtiyacını karşılamadığını belirtti.

Araştırmaya, yüzde 55’i erkek olmak üzere toplam 1109 kamu çalışanı katıldı. Katılanların yüzde 69,54’ü ‘’Memur olmak sizi mutlu ediyor mu?’’ sorusuna ‘’hayır’’ cevabı verdi. Katılımcıların yüzde 7,34’ü de soruyla ilgili fikir belirtmedi.

‘’Yeniden seçme şansınız olsa tekrar memur olur muydunuz?’’ sorusunu memurların yüzde 61,23’ü ‘’hayır’’ şeklinde cevapladı. Ankete katılanların yüzde 11,97’si ise soruya cevap vermedi.’’Memur olmak, size öncelikli olarak ne sağlıyor?’’ sorusunu, memurların yüzde 39,92’i ‘’gelecek garantisi’’, yüzde 31,93’ü ‘’emeklilik hakkı’’, yüzde 19,26’sı ‘’sosyal güvence’’, yüzde 6,76’sı ise ‘’sağlık güvencesi’’ şeklinde cevapladı.

Kamu görevlileri, memurun toplumdaki en olumsuz algılanmasıyla ilgili soruya yüzde 25,73 ile ‘’çalışmadan maaş alır’’, yüzde 18,49 ile ‘’rüşvet yer’’, yüzde 10,58 ile ‘’iktidarın adamları olurlar’’ şeklinde olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 44,78’i yaptığı işi ‘’rutin’’, yüzde 14,63’ü ‘’sıkıcı’’, yüzde 4,12’si ‘’yaratıcı’’, yüzde 3,93’ü de ‘’zevkli’’olarak nitelendirdi.Memurların yüzde 90’ı maaşlarının aylık ihtiyacını karşılamadığını bildirdi. Maaşının aylık ihtiyacını karşıladığını düşünenlerin oranı ise yüzde 6’da kalıyor.Memurların yüzde 91,95’i maaşıyla yatırım yapamadığını belirtiyor. Aylık harcamalarını yaparken maaşın dışında desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 92.Ankete katılanların yüzde 91,58’i ‘’geleceğe güvenle bakamadığını’’ belirtirken, ‘’geleceğe güvenle baktığını’’ söyleyenlerin oranı yüzde 2,63’te kalıyor.

/ ANKARA

24.08.2007


 

Yabancıya taşınmaz satışı sil baştan

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Anayasa Mahkemesi’nin yabancılara gayrimenkul satışını düzenleyen yasayı iptal etmesi üzerine Türkiye genelindeki 45 milyon parsele ilişkin verileri güncelleştirdi.

Tapu il müdürlüklerinden gelen verileri değerlendiren genel müdürlük, yabancılara gayrimenkul satışıyla ilgili istatistiklerde hatalar tespit etti. Özellikle Suriyelilere satışların yoğunlaştığı GAP bölgesi illerindeki verilerde yanlışlıklar belirlendi. Ancak Türkiye genelinde yabancılara yapılan toplam satışın önceki verilerde görünenden daha az olduğu belirlendi.

Genelkurmay Başkanlığı ve Millî İstihbarat Teşkilâtı’yla diğer güvenlik birimlerinin talepleriyle de yenilenen verilerde yabancılara gayrimenkul satışı için getirilen il yüzölçümünün binde 5’i sınırını aşan yeni bir il bulunmadı.

Hatay’da, 1939 öncesindeki sahipliklerinden dolayı Suriyelilerin yoğun alımları olmuş ve bu ilde sınır aşıldığı için satışlar durdurulmuştu. Değerlendirmelerde Kilis’in Gaziantep’ten ayrılması sırasında da kayıtların yanlış ve eksik tutulduğu görüldü. Gaziantep sınırlarında görülen bazı arsaların Kilis’e kaydırılmasıyla bu ilin de binde 5 sınırını aşacak noktaya geldiği belirtiliyor.

Yasanın Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçeleri doğrultusunda yenilenmesi çalışmaları, Maliye ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve güvenlik birimlerinin de yer aldığı komisyonda sürdürülüyor. Binde 5 sınırının illerin ekonomik ve stratejik önemine göre gözden geçirilerek yenilenmesi, her il için farklı oranların belirlenmesi üstünde duruluyor.

/ ANKARA

24.08.2007


 

İş garantili ücretsiz kurs

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Alaçatı Turizm Eğitim Merkezinde (TUREM), kursu başarıyla tamamlayanların tamamına iş imkânı sağlanıyor.

Tesis Müdürü Zeki Akgün, yaptığı açıklamada, Alaçatı’da deniz manzaralı mekânlarda Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartlarında çağdaş bir eğitim vererek gençlerin turizme kazandırılmasına çalıştıklarını anlattı.

Eğitim merkezinde yiyecek içecek servisi, yiyecek üretimi, ön büro, kat hizmetleri bölümlerinde eğitim verildiğini ifade eden Akgün, ön büro bölümünde kurs görmek isteyenlerde en az lise mezunu olma, diğer bölümlere başvuracaklardaysa en az ilköğretim okulu mezunu olma şartı arandığını kaydetti. 120 kişilik kapasitesi olan eğitim merkezinin önümüzdeki dönem kursları için 31 Ağustosa kadar başvuru yapılabilecek.

/ İZMİR

24.08.2007


 

Trafiğe kayıt yüzde 38 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre, trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 37.6 azalarak 401 bin 83 oldu.

Trafikten kaydı silinen araç sayısı yüzde 24 artarak 38 bin 384’e çıktı. Trafikte artan araç sayısı yüzde 40.8 azalarak 362 bin 699 oldu. Haziran ayında, geçen yılın aynı ayına göre, trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 23.9 azalarak 75 bin 631 oldu. Trafikten kaydı silinen araç sayısı yüzde 42.5 artarak 7 bin 265’e çıktı. Trafikte artan araç sayısı yüzde 27.5 azalarak 68 bin 366 oldu. Haziran sonu itibariyle trafikteki araç sayısı 12 milyon 590 bin 92 oldu.

Trafiğe kaydı yapılan taşıtların bulunduğu illere bakıldığında, ilk sırada yüzde 35.4 pay ile İstanbul yer aldı. 26 bin 759 kayıt yapılan İstanbul’u, yüzde 7.5 oranı ve 5 bin 645 sayısı ile Ankara izledi. Yüzde 6.2 pay alan İzmir’de kaydı yapılan taşıt sayısı 4 bin 721 oldu. İzmir’i sırasıyla Antalya, Bursa, Muğla, Mersin, Adana, Manisa, Konya izledi. İlk 10’u oluşturan bu iller dışında kalan tüm illerin payı yüzde 30.4 oldu. Trafikteki araç sayısı İstanbul’da 2 milyon 489 bin 887, Ankara’da 1 milyon 112 bin 7, İzmir’de 838 bin 652 olarak belirlendi.

/ ANKARA

24.08.2007


 

İhracatçılar Derince Limanı’na talip

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Hutchison ve Deutsche Bank ortaklığındaki Global Altyapı Hizmetleri ile işbirliği yaparak, Derince Limanı ihalesine girecek.

TİM’den yapılan açıklamada, TİM’in, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Eylül ayı başında 36 yıllık İşletme Devir hakkı ihaleye çıkarılacak olan Derince Limanı özelleştirmesinde, Global Altyapı Hizmetleri A.Ş ile konsorsiyum oluşturarak teklif vereceği bildirildi.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, konuya ilişkin değerlendirmesinde, lojistik hizmetlerinin rasyonelleştirilmesinin ve Türkiye’nin bir lojistik merkezi haline getirilmesinin ülkenin öncelikli konularının başında geldiğini ifade ederek, liman işletmelerinin lojistiğin en önemli alanlarından biri olduğunu kaydetti.

/ İSTANBUL

24.08.2007


 

DEİK, konferans için İran’a gidecek

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türk-İran İş Konseyi, 25-26 Ağustos 2007 tarihlerinde Tahran’da düzenlenecek olan ‘’Turizm Sektöründe Yatırım ve Fırsatlar’’ konulu uluslararası konferansa katılacak.

DEİK’ten yapılan yazılı açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarından gelen temsilcilerin ve iş adamlarının katılımıyla gerçekleştirilecek konferansın, İran Kültürel Miras ve Turizm Organizasyonu Teşkilâtı organizatörlüğünde Dışişleri Bakanlığı ve İran Ekonomi Bakanlığı’nın destekleriyle düzenleneceği belirtildi.

/ İSTANBUL

24.08.2007


 

Piyasalar sakinleşiyor

Kredi piyasalarında suların durulmaya başlaması ve şirket satın alma haberleriyle ABD ve Asya borsaları değer kazandı. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 1.11, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1.35, S&P 500 yüzde 1.17 yükseldi.

ABD Merkez Bankası’nın gerektiği zaman kendilerine destek olacağına inanan piyasalar, FED’in gösterge faizi indireceği beklentisini koruyor.

Asya borsalarında da yüzde 2’nin üzerinde yükselişler görüldü. Tokyo Borsası yüzde 2.61, Hong Kong Borsası yüzde 2.60, Singapur Borsası da yüzde 2.16 artış kaydetti. Avrupa borsalarında da yüzde 1’in üzerinde yükseliş yaşanıyor. Piyasalara bir diğer iyi haber de Japonya’dan geldi. Japonya Merkez Bankası, gösterge faizi beklendiği gibi değiştirmeyerek yüzde 0.5’te bıraktı.

İMKB YÜKSELİŞTE

Yurtdışı borsalardaki yükselişi izleyen İMKB’de de yükseliş yaşandı. İMKB Ulusal 100 Endeksi, açılışta 874 puanlık artışla 47 bin 756 bin puana yükseldi. Hisse senetlerinin ortalama değer kazancı yüzde 1.87 oldu. İç piyasada ise dolar düşüşünü sürdürüyor. Bankalararası piyasada dolar 1,3150 YTL’ye kadar geriledi. Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 18.03’e geriledi.

/ İSTANBUL

24.08.2007


 

Ülker'den çocuklar için İçim Smartt

Ülker’in yeni süt ve süt ürünleri markası İçim Smartt, okul öncesi çocukların zihinsel ve bedensel gelişimine destek olacak.

Ülker Şirketler Topluluğu Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü ve Gıda ve İçecek Grubu Süt ve Süt Ürünleri Pazarlama Müdürü Yasemin Ünlü Romano düzenledikleri basın toplantısı ile çocuklara yönelik yeni süt ve süt ürünleri markası İçim Smartt’ı tanıttı. Mehmet Tütüncü, İçim’in beslenmenin temeli olan sütü yenilikçi fikirlerle zenginleştirdiğini belirterek şunları söyledi: “Yenilikçi yapısı sayesinde İçim, kategorisinde en genç ve hızlı büyüyen marka oldu. 2006 yılında tüm gıda markaları içinde 8. sıraya yükseldi. Süt ve süt ürünleri kategorisinde de, 2007 yılının ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre ciro payını artıran tek marka İçim oldu. Diğer markalar aynı dönemde ciro payı kaybederken, İçim, payını yüzde 11.9’dan yüzde 13.3’e yükseltti.”

İçim’in yenilikçi ürünlerle büyürken aynı zamanda pazarı geliştirdiğini belirten Mehmet Tütüncü, şimdi de İçim Smartt’la Türkiye’de çocuk grubu ürünlerinde büyük bir yeniliğe imza attıklarını açıkladı. Yasemin Ünlü Romano da, İçim Smartt’ın sütün tüm faydalarının yanı sıra içerdiği Omega-3 DHA, vitamin, mineral ve prebiyotikler sayesinde özellikle okul öncesi çağdaki çocukların zihinsel ve bedensel gelişimini destekleyeceğini vurguladı. İçim Smartt ürünlerinin, taze süt, doğal meyve, doğal meyve şekeri, Omega - 3 DHA, kalsiyum, 10 vitamin ve prebiyotikleri bir arada sunan ilk ve tek marka olduğunu belirten Romano, ilk etapta süt, büyüme küpü, peynir çeşitleri ile piyasaya çıkan İçim Smartt’ın, çocuk beslenmesinde annelerin en büyük yardımcısı olacağını dile getirdi.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

24.08.2007


 

Telekom’da grev hazırlığı

Türk Telekom’da yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ara bulucu süreci de anlaşmazlıkla sonuçlandı. Sendika, Eylül ayının ikinci yarısında grev kararı almaya hazırlanıyor.

Haber-İş Genel Başkanı Ali Akcan, yaklaşık 25 bin çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ara bulucu sürecinde de anlaşma sağlayamadıklarını söyledi. İşverenin uyuşmazlığa neden olan tavrını sürdürdüğünü ifade eden Akcan, işverenin birinci yıl için yüzde 4’lük zam teklifinde bulunduğunu, buna karşın 60 günlük ikramiyelerini ortadan kaldırmak istediğini belirtti. Akcan, ‘’Amacımız görüşmelerin masa başında bitirilmesiydi. Tüm iyi niyetlerimize, hoş görümüze, her türlü fedakarlığımıza rağmen olumlu bir adım atmadılar. İstemiyorduk ama madem tavır değişmiyor, biz de grev kararını alacağız’’ dedi.

Grev kararına kadarki süreçte görüşmeye açık olduklarını, sağduyulu teklifleri değerlendirebileceklerini vurgulayan Akcan, sonuna kadar sözleşmeyi masa başında bitirme arzusunda olduklarını söyledi.

/ ANKARA

24.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri