Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Bu otobüsü kaçırmayın

2002 yılından bu yana gerçekleştirilen ve bir yaz klasiğine dönüşen “Şeker Otobüs Çocuk Etkinlikleri’’ başladı. Adını, amaca uygun olarak düzenlenen otobüsten alan ‘’Şeker Otobüs Çocuk Etkinlikleri’’, yaklaşık 2 saat sürüyor ve programda geleneksel sanatların en ünlü isimleri görev alıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü tarafından 2002 yılından bu yana gerçekleştirilen ve bir yaz klasiğine dönüşen ‘’Şeker Otobüs Çocuk Etkinlikleri’’, çağdaş eğlence ile geleneksel gösteri san’atlarını bir arada sunmayı hedefliyor.

Bu yılki faaliyetler, önceki gün 18.30’da Kağıthane Şair Yahya Kemal İlköğretim Okulu’ndaki ilk gösterimle başladı.

Gösterilerin hedef kitlesi olan 7-14 yaş arasındaki çocukları eğlendirmek, hayal dünyalarını geliştirmek amacıyla İstanbul’un farklı noktalarını gezecek olan ‘’Şeker Otobüs’’, 2007 yılı yolculuğunu 7 Kasım Çarşamba günü noktalayacak.

Adını, amaca uygun olarak düzenlenen otobüsten alan ‘’Şeker Otobüs Çocuk Etkinlikleri’’, yaklaşık 2 saat sürüyor ve programda geleneksel sanatların en ünlü isimleri görev alıyor.

24.08.2007


 

Gençler “Hoşgörü Orkestrası”nda buluşacak

“Mevlânâ Hoşgörüsünde Uluslararası Gençlik Buluşması’’ etkinliği çerçevesinde 21 ülkeden birer temsilcinin katılımı ile oluşturulan “Hoşgörü Orkestrası’’, Konya’da Mevlevî ve Sufi müziklerinden oluşan eserler icra edecek.

Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Selçuk Üniversitesi’nin (SÜ) katkılarıyla FOMGED Gençlik Kulübünce düzenlenen ‘’Mevlânâ Hoşgörüsünde Uluslararası Gençlik Buluşması’’ etkinliği çerçevesinde 21 ülkeden birer temsilcinin katılımı ile oluşturulan ‘’Hoşgörü Orkestrası’’, Konya’da Mevlevi ve Sufi müziklerinden oluşan eserler icra edecek.

SÜ Mevlânâ Araştırma ve Uygulama Merkezi (SÜMAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Konya’da düzenlenen Mevlânâ Hoşgörüsünde Uluslararası Gençlik Buluşması etkinliği çerçevesinde Mevlânâ’nın sevgi, barış ve dostluk mesajlarını duyurmak için onun mesajlarını veren ‘’Hoşgörü Orkestrası’’ oluşturmaya karar verdiklerini belirtti.

Bu çerçevede, faaliyete katılan 21 ülkeden her birinin kafile başkanları ile temasa geçerek birer müzisyen belirlediklerini ifade eden Şimşekler, ‘’Litvanya’dan Mısır’a, Pakistan’dan Estonya’ya, Sırbistan’dan Özbekistan’a kadar birçok ülkeden müzisyen gençlerin bulunduğu orkestra, SÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi ve SÜMAM Mutrib Grubu Sorumlusu Oğuz Karakaya önderliğinde çalışmalarına başladı’’ dedi.

Şimşekler, orkestraya katılanlara Mevlevî ve tasavvuf müziğinden daha önce hiç görmedikleri eserlerin icrası için dersler verildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

‘’Burada amacımız vereceğimiz konserle, bir nebze de olsa Mevlânâ’nın öğretileriyle dünya barışına katkı sağlamaktır. Türk ve batı sazlarının bir arada bulunduğu orkestra oluşturarak, farklı kültürlerden, farklı dinlere ve dillere sahip insanların da dostane bir şekilde bir araya gelebileceklerini vurgulamak istedik.’’

Orkestrada, batı sazlarından akordeon, klarnet, yan flüt, gitar, Türk sazlarından da ney, ud, kanun, rebap, kaval ve ritm sazları gibi çalgı aletlerinin bulunduğunu dile getiren Şimşekler, 21 ülke insanının katıldığını Türk ve batı sazlarının birçoğunun kullanıldığı bu konserde Mevlevi ve Sufi müziklerinden çeşitli eserlerin icra edileceğini bildirdi.

Şimşekler, farklı sesler veren sazların bir araya gelerek güzel bir musiki olabileceğinin göstergesi olan orkestranın, dünya insanlarının da farklı, din, dil ve kültürlere sahip olsalar da bir araya gelerek kardeşçe yaşayabilecekleri mesajları verdiğini anlattı.

Şimşekler, 4-5 gün sürecek dersin ardından Hoşgörü Orkestrası’nın 25 Ağustos Cumartesi akşamı Mevlânâ Kültür Merkezi Açık Sema alanında Hoşgörü Buluşması galasında konser vereceğini sözlerine ekledi.

24.08.2007


 

700 bin YTL sahiplerini bekliyor

Antalya Altın Portakal Film Festivali, birincilik ödülü için verilecek 300 bin YTL dahil, bu yıl yaklaşık 700 bin YTL’lik rekor ödülle Türk sinemasını desteklemeye devam ediyor.

Yapılan yazılı açıklamada, Real’in ana sponsorluğunda, Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ile Antalya Kültür Sanat Vakfının (AKSAV) birlikte düzenlediği ve Türkiye’nin en büyük festivali olan 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin, Türk sinemasının nitelikli yapımlarını, festivalin yarışma bölümüne beklediği belirtildi.

Açıklamada, 19-28 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivalin ‘’Uzun Metraj Ulusal Film Yarışması’’ bölümüne 1 Ekim 2006’dan sonra tamamlanmış eserlerin başvurabileceği ifade edilerek, yarışmalara katılan eserlerde, daha önce ulusal ya da uluslararası herhangi bir yarışmaya katılmama şartı aranmayacağı, bu yarışmalardan ‘’En İyi Film’’ haricinde ödül almış olmanın da Altın Portakal’a başvuruya engel olmadığı kaydedildi.

Yarışmanın şartname ve başvuru formlarının Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ‘’www.altinportakal.org’’ adresli internet sitesinde yayınlandığı dile getirilen açıklamada, başvuru formlarının en geç 14 Eylül 2007’ye kadar TÜRSAK Vakfı’na ulaştırılması gerektiği ifade edildi.

24.08.2007


 

İstanbul Modern’de “Bağdat Yanıyor”lu açılış

İstanbul Modern Sinema, yeni sezona ‘’Bağdat Yanıyor!’’ başlıklı programla başlıyor.

Yapılan yazılı açıklamada, üreteci bir film projesiyle yeni sezona girileceği belirtilerek, 6-8 Eylül tarihlerinde Irak ve savaş üzerine çarpıcı filmlerin gösterileceği programda, Laura Poitras’ın 2007’de ‘’En İyi Belgesel Film Oscar Adayları’’ arasında gösterilen ‘’Memleketim, Memleketim’’, Amerikalı yönetmen James Longley’in başta Sundance Film Festivali olmak üzere birçok festivalde ödül alan ‘’Parçalara Ayrılmış Irak’’, Samir’in 2002 Locarno Film Festivali’nde Jüri Ödülü’nü kazanan ‘’Bağdat’ı Unut’’ ve Amos Gitai’ın Cannes Film Festivali’nde Hanna Laslo’ya ‘’En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’’ kazandıran ‘’Serbest Bölge’’ filmlerinin yer aldığı bildirildi.

Açıklamada, program süresince 6-30 Eylül tarihlerinde Medya Lounge alanında ve filmlerin öncesinde Cynthia Madansky’nin Kamu Duyuruları Projesinin (PSA) gösterileceği de ifade edildi.

Amerika’nın Irak’ı işgali ve savaş eylemine karşı çıkan bir kısa film dizisi olan PSA projesinin, san’atçı yönetmen Cynthia Madansky’nin 15 kısa filminden oluştuğu kaydedildi.

24.08.2007


 

Batman Festivali’nde tema Hasankeyf

Batman Belediyesince, ‘’Hasankeyf’i Yerinden Taşıma Yarına Taşı’’ temasıyla düzenlenecek olan Batman Kültür ve Sanat Festivali 4 Eylülde başlayacak

Belediye Başkan Yardımcısı Tahir İmret ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ali Sarıpınar, düzenlenen basın toplantısıyla, bu yıl 4-9 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan Batman Kültür ve Sanat Festivali’nin programını açıkladı.

İmret, festivalin ana temasının Hasankeyf, festival sloganının ise ‘’Hasankeyf’i Yerinden Taşıma Yarına Taşı’’ olarak belirlendiğini söyledi.

Festivalin daha önce 11-16 Mayıs tarihlerinde yapılmasının planlandığını, ancak ağır kış şartları sebebiyle şehrin altyapısında yaşanan tahribat sonucu festivalin Eylül ayına ertelendiğini kaydeden İmret, festivalin 4 Eylülde Hasankeyf yürüyüşü ile başlayacağını belirtti.

Yaklaşık 40 günlük bir çalışma sonrası programın netleştiğini kaydeden Tahir İmret, şöyle dedi:

‘’Festival 371 bin YTL’ye mal olacak. Tiyatro gösterileri, çeşitli dallarda san’at atölyeleri, film gösterimi, yürüyüş, panel ve konserlerin yer aldığı festivalin açılış konserini Haluk Levent, kapanış konserinde ise Sertap Erener yapacak.’’

24.08.2007


 

Bitlis Kalesi’nde kazılar tam gaz devam

M.Ö. 312 yılında Büyük İskender tarafından Bitlis’e yaptırılan ve yıllardır bir sır gibi şehir merkezinde duran tarihi Bitlis Kalesi’nde kazı çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor.

Kazı çalışmalarında hamam, mutfak yanı sıra sikke tandır pipo, kolye, boncuk ve benzeri çok sayıda eşyalar çıkıyor.

Kazı çalışmalarını yürüten Pamukkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Pektaş, “Bitlis kalesinde çıkan eşyalar bize Bitlis’in tarihini tanıtmak ve tanıma açısından çok yararlı oluyor” dedi.

20 kişilik ekibin yanı sıra Bitlisli 30 gençle beraber çalıştıklarını kaydeden Pektaş, “Bu gençlerimiz hem ailelerine maddî destek sağlıyor, hem de çalışmalarımıza önemli destek veriyorlar” diye konuştu.

24.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri