Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Yoksulluk sınırı yükseldi

Türk-İş’in hesaplamalarına göre, 4 kişilik ailenin açlık sınırı 628, yoksulluk sınırı 2 bin 44 YTL’ye yükseldi. Bu yılın ilk 8 ayı itibariyle gıda harcaması tutarındaki artış yüzde 2.02 oldu. Gıda harcamasındaki yıllık ortalama artış yüzde 11.58 olarak hesaplandı.

Konfederasyon tarafından her ay düzenli olarak yapılan hesaplamaların bu ayki verilerine göre, Ağustos ayı itibariyle 4 kişilik ailenin açlık sınırı geçen aya göre artarak 622 YTL 25 YKr’den 627 YTL 65 YKr’ye yükseldi. Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgarî harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.87 artmış oldu.

Verilere göre, 4 kişilik ailenin gıda harcamalarının yanı sıra, kira, ulaşım, giyim, eğitim, kültür gibi temel ihtiyaçları için harcaması gereken asgarî tutarı ifade eden yoksulluk sınırı ise aynı dönemde 2 bin 26 YTL 87 YKr’den, 2 bin 44 YTL 47 YKr’ye çıktı.

Bu yılın ilk 8 ayı itibariyle gıda harcaması tutarındaki artış yüzde 2.02 oldu. Gıda harcamasındaki yıllık ortalama artış yüzde 11.58 olarak hesaplandı.

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan bazı ürünlerin fiyatlarında Ağustos 2007 itibariyle gözlenen değişime de yer verildi.

Buna göre, süt, yoğurt, peynir grubunda geçen ay ürünlerin tümünde görülen fiyat artışı bu ay peynirde yüzde 5 ile devam etti, süt ve yoğurt fiyatı değişmedi.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta, et sakatat ve balık fiyatı aynı kaldı. Tavuk fiyatındaki artış yüzde 4 olurken, yumurta fiyatı yüzde 33 artışla 20 YKr’ye çıktı.

Kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi bakliyat ürünlerinden yeşil mercimeğin fiyatı arttı, diğerleri aynı kaldı.

Meyve-sebze grubu ortalama fiyatı da bu ay artış yönünde oldu. Sebze ortalama fiyatı genelde aynı düzeyde kalırken, meyve ortalama fiyatı arttı.

Patates ve kuru soğan fiyatında gerileme gözlendi, limon fiyatında ise artış dikkat çekti.

Ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta, bir önceki aya göre ekmek, pirinç, bulgur, un fiyatı aynı kaldı, makarna fiyatı ise arttı.

Son grup içindeki gıda maddelerinden, tereyağı ve ay çiçek yağı fiyatı değişmedi, margarin fiyatı arttı, zeytinyağı ise ucuzladı.

Şeker, reçel, bal, pekmez fiyatı aynı kaldı, tuz fiyatı ise azaldı. Ceviz, fındık, fıstık, ay çekirdeği gibi ürünler, baharatlar ve salçanın fiyatı bu ay da değişmedi.

Türk-İş’in konuyla ilgili değerlendirmesinde, yaşanan kuraklık gerekçe yapılarak özellikle sebze-meyve fiyatlarında yaşanan fiyat artışları ile gelecek ay başlayacak Ramazan ayının enflasyonda artış yönündeki bekleyişleri etkileyen önemli unsurlardan olacağı belirtildi.

/ ANKARA

29.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yoksulluk sınırı yükseldi

  Yaz bitiyor, domates ucuzluyor

  Sanayici ithalattan şikâyet ediyor

  ESDER’den esnafa Ramazan uyarısı

  “Fındığınızı satmayın” demek yanlıştır

  Halk Ekmek, simit piyasasına giriyor

  GAP’ın enerji yatırımları göz dolduruyor

  Küresel dalgalanma, faiz indirimi beklentisini arttırdı

  Yüksekova’da 43 bin yeşil kart bloke edildi


 Son Dakika Haberleri