Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Irak savaşına bir eleştiri daha

İngiltere’nin Irak savaşının başladığı dönemdeki Genelkurmay Başkanı Sir Michael Jackson’dan sonra, Irak’ta savaş sonrası politikalar konusunda çalışan en kıdemli subay olan emekli Tümgeneral Tim Cross da ABD’yi sert dille eleştirdi ve Washington’un Irak politikalarının “ölümcül hatalarla malul olduğunu” söyledi.

Jackson’ın The Daily Telegraph gazetesine yaptığı ve ABD politikalarını “aklın iflası” olarak yorumladığı açıklamaya henüz

İngiliz genelkurmayından cevap gelmeden yapılan bu ikinci ağır eleştiri, Sunday Mirror gazetesinde geniş biçimde yer aldı.

Tim Cross, Irak savaş sonrasında ülkede yaşanabilecek pek çok problem konusunda ABD’nin o dönemdeki Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’i defalarca uyardığını belirtti ve Rumsfeld’in bu uyarıları ya reddettiğini ya da görmemezlikten geldiğini ifade etti.

Donald Rumsfeld’in Irak’ta savaş sonrası sürecin belirlenmesiyle ilgili hazırlığın tam kalbinde yer aldığını da belirten Cross, bu planlamada hiçbir detayın yer almamasından büyük kaygı duyduklarını ve bu kaygılarını her fırsatta dile getirdiklerini belirtti.

Mart 2003’te başlayan işgal öncesinde aynı yılın Şubat ayında Washington’da Rumsfeld ile bir araya geldiklerini ve Irak’ın yeniden yapılanması çabalarının uluslar arası boyuta getirilmesi gereğine işaret ettiğini belirten Cross, bu çabaların mutlaka BM ile ilişkilendirilmesi gereğinin de altını çizdiğini açıkladı.

Savaş sonrasında da Irak’ta güvenliğin sağlanması için gereken asker sayısı üzerinde zaman zaman uyarılar yapmaya çalıştığını, ancak Rumsfeld’in bu mesajların tümüne kulaklarını tıkadığını belirten Tim Cross, kendisiyle birlikte pek çok kişinin hissettiği ölümcül hatalara Amerikalıların gözlerini kapattığını bildirdi. Irak’taki devlet yapılanmasının kontrolünün Pentagon’a devredilmesi ve Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinin ardından Irak ordusu ve güvenlik güçlerinin dağıtılması kararlarının yanlışlığını da vurgulayan Tim Cross, “Irak güvenlik güçlerinin varlığını korumalı ve bu gücü koalisyon güçlerinin kontrolüne vermeliydik” dedi.

Bu arada İngiliz siyasetinin önemli bazı isimleri de açıklamalar yaparak emekli İngiliz komutanlara destek verdi. Muhafazakâr Partili eski Savunma Bakanı Sir Malcolm Rifkind, BBC’ye Rumsfeld’in ehliyetsiz ve kifayetsiz bir politikacı olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise demokratik toplumlarda değişik görüşlerin ortaya konulmasının normal olduğu belirtildi.

/ LONDRA

03.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak savaşına bir eleştiri daha

  İngiltere, çocuk suçlularla boğuşuyor

  ABD, İngilizlerin Basra’yı terk edeceğine inanıyor

  İran: Sınırlarımızı korumakta kararlıyız

  Guardian’dan ürperten iddia

  İran’dan BM’ye tavır

  Devrim Muhafızları komutanı değiştirildi

  Lübnan’da çatışma: 28 ölü


 Son Dakika Haberleri