Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Guardian’dan ürperten iddia

İngiliz ordusunun 1930’lu yıllarda yüzlerce Hindu asker üzerinde hardal gazının etkilerini araştıran denemeler yaptığı bildirildi.

Guardian gazetesinde yeni ortaya çıkan İngiltere Ulusal Arşiv belgelerine dayanılarak verilen haberde, şu anda Pakistan sınırları içinde kalan Ravalpindi’de 1930’ların başında başlayan kimyasal silâh denemelerinin 10 yıldan fazla sürdüğü belirtildi.

Gazetenin aktardığı 1942 tarihli bir belgede, denemelere katılan askerlerin vücutlarında ağır yanıklar oluştuğu ve askerlerin hastaneye kaldırıldığı belirtiliyor. İngiltere Savunma Bakanlığı, haberle ilgili olarak Pazartesi’den önce açıklama yapamayacaklarını bildirdi.

Guardian Ravalpindi’deki denemelerin, kimyasal silâhların insanlar üzerindeki etkilerini araştıran daha geniş çaplı bir programın parçası olduğunu yazdı.

İngiltere Savunma Bakanlığı’nın İngiltere’nin güneybatısındaki Porton Down araştırma merkezinde 1989’a kadar sürdürülen araştırmalarda, yüzlerce Britanyalı kadın ve erkek asker üzerinde kimyasal silah denemeleri yapılmış, denemelere katılanların bazılarının üzerinde hardal gazı ve sinir gazı ile LSD gibi halisünasyon yapıcı ilaçlar denenmişti.

Denemeler katılanların bazıları kendilerinin kandırılarak denemelere katılmalarının sağlandığını ileri sürmüş, az sayıda kişi de İngiliz hükümeti hakkında tazminat dâvâsı açmıştı.

Denemelerde ölenlerin bazıları ile ilgili olarak açılan soruşturma 2003’de sonuçlanmış ve ceza dâvâsı açmak için yeterince delilin olmadığı sonucuna varılmıştı. Ancak 2006’da hükümetin kurduğu bir komisyonun yaptığı araştırmada kimyasal silâh denemelerinin ahlâkî standartlardan ciddî biçimde uzaklaştığı belirtilmişti.

/ LONDRA

03.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak savaşına bir eleştiri daha

  İngiltere, çocuk suçlularla boğuşuyor

  ABD, İngilizlerin Basra’yı terk edeceğine inanıyor

  İran: Sınırlarımızı korumakta kararlıyız

  Guardian’dan ürperten iddia

  İran’dan BM’ye tavır

  Devrim Muhafızları komutanı değiştirildi

  Lübnan’da çatışma: 28 ölü


 Son Dakika Haberleri