Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Türkiye, gücünü idrak etti

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin artık küresel çapta bir oyuncu olduğunu idrak ettiğini belirterek, ‘’Türkiye, bugün boy aynasına baktığı zaman karşısında yükselen bir yıldızı, yorulmak bilmeyen bir delikanlıyı görmektedir’’ dedi.

Konya’da bir şirketin 20. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen kutlama gecesine katılan Bakan Tüzmen, sadece geçen yıl Türkiye’ye tam 6 bin yeni ihracatçı kazandırdıklarını söyledi.

Türkiye’nin bir zihniyet dönüşümü yaşadığını ifade eden Tüzmen, ‘’Türkiye artık küresel çapta bir oyuncu olduğunu idrak etmiştir. Türkiye, bugün boy aynasına baktığı zaman karşısında yükselen bir yıldızı, yorulmak bilmeyen bir delikanlıyı görmektedir’’ diye konuştu.

Dünya piyasalarında başarıyla mücadele etmenin yeni bir girişimci tipini ortaya çıkardığını belirten Tüzmen, ‘’Aynı zamanda Türk sanayisini daha rekabetçi ve çağdaş bir hale sokmuştur. Türkiye, artık 22’nci büyük ihracatçı ülkedir. OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilâtı) ihracat şampiyonudur, 250 milyar dolar dış ticaret hacmiyle artık küresel bir oyuncudur. Mal ticaretinde olduğu kadar küresel hizmet ticaretinde de artık hesaba katılması gereken bir güçtür’’ dedi.

BU ÜLKEYİ SADECE YÖNETMEYE DEĞİL,

ONU ÖZGÜR KILMAYA TALİP OLDUK

Bu başarıyı ortaya koyabilmek için her şeyden önce girişimcinin özgürleştirilmesi gerektiğini bildiren Tüzmen, şöyle devam etti:

‘’Bireyin önündeki engelleri kaldırmak, ona güvenmek, ona destek olmanız gereklidir. Hayatınızı sizler adına başkaları planlayamaz, hayat maceradadır. Hayat, yeni ile özdeştir. Yenilik üstlenmemiz gereken riskler getirir. İktidarımız, insanı, bireyi politikaların odağına yerleştirmiştir. Risk alan, mücadele eden bireylerin önünü kapatırsanız ülke olarak gelişemezsiniz. Özgürleşmeden, korkulardan, yetersizliklerden, kusurlardan, ön yargılardan, ayrımcılıktan, cehalet ile sefaletten kurtulamazsınız. Biz bu ülkeyi sadece yönetmeye değil, onu özgür kılmaya talip olduk.’’

Türkiye’nin artık katma değeri yüksek ürün katmanlarında dünya piyasalarında mücadele ettiğini vurgulayan Tüzmen, Türkiye’nin ihracatının markalaştığını, geleneksel ürün gruplarında kaliteyle rekabet ettiğini bildirdi.

TÜRKİYE , DÜNYADA BÜYÜYOR

Türkiye’nin artık uluslar arası arenada daha aktif bir rol üstlendiğine dikkati çeken Bakan Tüzmen, ‘’Özellikle ekonomi diplomasisi sayesinde ülkemiz küresel ağırlık kazanmıştır. Adım adım Akdeniz’i, Karadeniz’i ve Hazar Bölgesi’ni bir serbest ticaret alanı haline getiriyoruz. Kolektif kalkınma ilkesi kapsamında, çevre ve komşu ülkelerle bir ticaret ve yatırım ağı oluşturduk. Çin, Hindistan, Rusya gibi kıta ekonomileriyle stratejik ortaklık anlaşmaları üzerinde çalışıyoruz’’ dedi.

Lojistik alanında da büyük hamleler yapıldığını ifade eden Tüzmen, ‘’Türkiye’nin jeoekonomik potansiyelini realize edebilmek için projeler üretiyor ve hayata geçiriyoruz. Yurt dışında müteahhitlerimiz adeta dünyayı inşa ediyor. İtibarı yüksek mega projelere imza atıyorlar’’ diye konuştu.

Bugün rekabetin, küresel rekabet demek olduğunu ve küresel çapta kalifikasyonları ve yetenekleri gerektirdiğini vurgulayan Tüzmen, şunları kaydetti: ‘’İşgücü ve girişimciler kendilerini geliştirmelidir. Sadece bilgili olmak değil yaratıcı da olmak gerekir. İş yapmak değil, iş yaratmak önemlidir. Bu sebeple artık inovasyon ekonomisi kavramını bu denli gündeme taşıyoruz. Sürekli gelişen ve değişen küresel ortamda, bu değişimin bir parçası olmadan başarılı olamazsınız. Sermayenin ve refahın gerçek kaynağı artık maddî kaynaklar değildir. İnsanın aklı, ruhu, yaratıcılığı ve hayal gücü geleceği şekillendiren aslî unsurlardır.’’

/ KONYA

03.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye, gücünü idrak etti

  Gelir vergisi, işçi ve memurdan

  İthalatın büyük kısmı üç ülkeden yapılıyor

  Maden ihracatı arttı

  Yatırım araçlarını kullanmıyoruz

  Sanayide aykırı üretime ceza

  İş adamlarının yeni gözdesi İskenderun

  Enflasyonda bahar bitti

  Sismik bot gün sayıyor

  Silâhlarımız İngiltere’de görücüye çıkıyor

  Bu bitki “altın” değerinde

  Zeytine Ramazan'da zam yok

  Denizli'de ekmeğe kuraklık zammı

  Afşin-Elbistan’da linyit aranacak


 Son Dakika Haberleri