Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Bu bitki “altın” değerinde

Boya, ilâç, kozmetik ve gıda sanayisinde ham madde olarak kullanılan ‘’safran’’ (Crocus Sativus) bitkisinin, kilosunun 8 bin dolardan alıcı bulduğu, bu sebeple bu bitkiyi çiftçilerin iyi bir alternatif olarak değerlendirebilecekleri bildirildi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Koç, çapları 2-4 santim kadar soğanlı bir bitki olan sarfanın, Eylül ve Ekim aylarında açan çiçeklerinin eflatun-mor renkte olduğunu, bu bitkinin bir kez ekildikten sonra 3-4 yıl süreyle kendi yumrusunu üretebildiğini ifade etti.

Dekar başına 70 kilogram yumru elde edilebildiğini anlatan Koç, safranın, son derece kârlı bir tarımsal faaliyet olmasına rağmen Türkiye’de yeterince bilinmediğini bildirdi.

Safran bitkisinin, boya, ilâç, kozmetik ve gıda sanayisinde ham madde olarak kullanıldığını belirten Koç, halk hekimliğinde ise kaşıntıyı ve vücut yüzeyinde bulunan sivilceleri tedavi edici, sakinleştirici, teskin edici, ateş düşürücü, terletici, sinir sistemini rahatlatıcı, balgam söktürücü ve iştah açıcı özellikleriyle tanındığını vurguladı.

Bugün, dünya piyasalarında, safranın gramının altınla eşdeğer olduğuna dikkati çeken Koç, bu bitkiyi çiftçilerin keşfetmesi için çaba harcadıklarını, Çamalıyayla’daki projenin amacının da bitkiyi yöre çiftçisine tanıtmak olduğunu bildirdi.

Koç, ‘’safran, işçiliği az, bakımı ve tarımı kolay, gübre isteği fazla olmayan ve fazla suya ihtiyaç duymayan bir bitki olduğu kadar pazar sorunu da yok. Geçim sıkıntısından yakınan çiftçi bir de safranı denemeli’’ dedi.

03.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye, gücünü idrak etti

  Gelir vergisi, işçi ve memurdan

  İthalatın büyük kısmı üç ülkeden yapılıyor

  Maden ihracatı arttı

  Yatırım araçlarını kullanmıyoruz

  Sanayide aykırı üretime ceza

  İş adamlarının yeni gözdesi İskenderun

  Enflasyonda bahar bitti

  Sismik bot gün sayıyor

  Silâhlarımız İngiltere’de görücüye çıkıyor

  Bu bitki “altın” değerinde

  Zeytine Ramazan'da zam yok

  Denizli'de ekmeğe kuraklık zammı

  Afşin-Elbistan’da linyit aranacak


 Son Dakika Haberleri