Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

ABD, Irak’ta yalnız kalıyor

ngiliz askerleri, Irak’ın Basra şehrinden çekilmeyi tamamladılar. Basra’daki Irak güvenlik operasyonlarının sorumlusu General Mahen el Firayci, İngiliz askerlerinin dün sabaha karşı şehir merkezindeki üsleri olan Basra Sarayı’ndan çekilmesinin ardından sarayı koruma görevini Irak ordusunun üstlendiğini söyledi.

Bir İngiliz askeri sözcüsü ise operasyonlar tamamlanmadan açıklama yapamayacağını bildirdi.

Askerlerin saraydan ayrılmasıyla İngilizlerin Basra’nın merkezindeki varlığı sona erdi. Basra Sarayı’ndan ayrılmanın, İngiliz askerlerinin Basra vilayetinin kontrolünün tümünü Iraklılara bırakmada bir adım olduğu ve Irak’tan tamamen çekilmenin yolunu açtığı belirtiliyor. Çekilen askerler, şehir dışında bulunan İngiliz hava üssündeki askerlere katılacak.

/ BASRA

04.09.2007


 

Gordon Brown: Çekilme planlı

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, İngiliz askerlerinin, Irak’ın Basra şehrinden çekilme işleminin yenilgi değil, “planlı ve programlı bir operasyon” olduğunu belirtti.

Brown, BBC Radyo 4’e yaptığı açıklamada, “bunun planlı bir operasyon, Basra Sarayı’ndan Basra havaalanına programlı bir nakil işlemi olduğunu” kaydetti ve İngilizlerin “Iraklılara ve BM’ye karşı olan taahhütlerine uyacaklarını” belirtti.

Brown, bu işlemin “dört bölgede muharip rol üstlendikleri bir pozisyonu değiştirmekten ibaret olduğunu, şimdi zaman içinde denetleme rolünü benimseyeceklerini, bunun da İngiliz birliklerinin bazı durumlarda yeniden müdahale edecek durumda oldukları anlamına geldiğini” söyledi. İngiliz başbakan, amaçlarının, güvenlik kontrolünün İngiliz ordusundan Irak güvenlik kuvvetlerine devredilmesi olduğunu belirterek, önemli miktarda askerin şu an için kalacağını kaydetti.

/ LONDRA

04.09.2007


 

Bush’tan Irak’a gizli ziyaret

ABD Başkanı George Bush, Irak’a sürpriz ziyarette bulundu. Bush’un, Irak’a 11 saatlik gizli uçuşundan sonra indiği bildirildi.

Uçağı Bağdat’ın batısındaki Anbar vilayetinde bulunan hava üssüne inen Bush’un, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği örgütünün zirvesi için Avustralya’yı ziyaretinden önce Irak’ta durduğu haber veriliyor.

Bush’un programında ABD’den Avustralya’ya gitmek için dün hareket edeceğinin yer aldığı, ancak Air Force One uçağının Air Force hava üssünden önceki gece havalandığı bildirildi. Irak’a daha önce 2003’te Şükran gününde ve Haziran 2006’da giden Bush’a aralarında Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley’in bulunduğu üst düzey danışmanlarının eşlik ettiği, Savunma Bakanı Robert Gates’in de Irak’a ayrı hareket ettiği ve ABD Savunma Bakanlığının bildirdiğine göre, Irak’a vardığı kaydedildi. Güvenlik gerekçesiyle gizli tutulan Bush’un Irak ziyaretiyle ilgili yine de geçen ay bu yönde tahminlerin dile getirildiği belirtiliyor.

/ EL ESAD HAVA ÜSSÜ

04.09.2007


 

İngiltere’de erken seçim senaryoları

İngiltere Başbakanı Gordon Brown’ın en erken Ekim ayında olmak üzere sonbaharda erken seçime gidebileceği öne sürüldü.

The Daily Telegraph gazetesi aracılığıyla Muhafazakar Parti seçmenine seslenen ve “ülkeyi birleştirici bir hükümet olmayı istediklerini” belirten Brown’ın bu adımlarının, erken seçimin habercisi olduğu yorumu yapıldı.

Gazete, Brown’ın tabanına yaptığı çağrının, Muhafazakar Parti Genel Başkanı David Cameron’ın üzerindeki baskıyı artıracağı yorumuna da yer verirken, kamuoyu yoklamalarının sonuçlarının da Brown’ı erken seçim konusunda cesaretlendireceğine işaret etti. Gazetenin haberinde, geçen hafta yapılan bir anketin sonuçlarının İşçi Partisini Muhafazakar Partinin 8 puan önünde gösterdiğine işaret edilirken, YouGov araştırma kurumunun GMTV için yaptırdığı anketin sonuçlarının ise İşçi Partisini Muhafazakar Partinin 3 puan önünde gösterdiği hatırlatıldı.

/ LONDRA

04.09.2007


 

Irak’ta durum hassasiyetini koruyor

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Irak’taki durumun “hassas” olduğunu, bu ülkede “gerekli siyasi uzlaşı için daha yapacak çok şeyin bulunduğunu” belirtti.

Bağdat’a yaptığı 2 günlük resmi ziyareti değerlendiren İsveç Dışişleri Bakanı Bildt, Amman’da yaptığı açıklamada, Irak’ta olup bitenle ilgili olarak tek bir tasvir yapmanın çok güç olduğunu, çünkü buradaki durumun bir bölgeden diğerine çok farklılık gösterdiğini belirterek, “Durum çok hassas, ülkenin geleceği için önemli olan gerekli siyasi uzlaşı için daha yapacak çok şey var” dedi.

İsveç’e sığınma talebi konusundaki kriterleri karşılamayan Iraklıların geldiğini gördüklerini, bu kişileri geri göndermeleri gerektiğini, bunun da karmaşık olacağını, ancak bunun bir zorunluluk olduğunu söyleyen Bildt, Iraklı liderlerle bu konuda iyi bir diyalog kurduklarını kaydetti.

Bildt, Bağdat’ta Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Başbakan Nuri El Maliki, Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi ile Amerikalı yetkililerle görüştü.

/ AMMAN

04.09.2007


 

Nejad: ABD bize saldıramaz

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD’nin ülkesine saldırmayacağı yönünde matematiksel şartlarının olduğunu ve bir mühendis gibi hesaplamalar yaptığını söyledi.

İran’daki reformist Etemad Melli ve Kargozaran gazetelerinin haberine göre, Başşehir Tahran’daki akademisyenlere hitap eden Ahmedinejad, ABD başta olmak üzere Batı dünyasının, ülkesindeki nükleer gelişmeyi durdurmak için bir askerî harekatı düzenleyemeyeceğini gösteren deliller bulduğunu kaydetti. Ahmedinejad, “Ben bir mühendisim ve konuyu matematiksel olarak inceliyorum. Hesaplama ve tablolamada ustayım. Saatler boyunca yazıp çiziyorum. Farklı hipotezler yazıyorum. Bazılarını reddediyorum ve yeniden düşünüyorum. Vardığım sonuca göre Batı, İran’a problem çıkaramaz. ABD, bize saldırmaya cüret edemez. Temel aldığım ikiz delillerim var” diye konuştu.

“NÜKLEER BİLGİMİZİ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ”

Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) gözetiminde hareket etmek istediklerini vurgulayan Ahmedinejad, İran’ın nükleer bilgisini birliğe bütün üye ülkelerle, dünyada ülkelerin barışı ve refahı yönünde paylaşmaya hazır olduğunu bildirdi. Ahmedinejad, dünyadaki otoriter düzenin, İran halkının ilerlemesi ve gelişmesini engellemek için her yola başvurduğunu aktardığı konuşmasında “İran halkı, bu baskılar ve engellemeler karşısında başarılı olmaktadır. Halkımız aleyhinde kararlar çıkartanlar bu kararların işe yaramadığını görerek ne yapacaklarını şaşırmışlardır” şeklinde konuştu.

/ TAHRAN

04.09.2007


 

Lavrov: Bir daha Soğuk Savaş olmaz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve ABD arasında Soğuk Savaş döneminde olduğu gibi bir dizi karşıtlık sistemi olmadığını söyledi. Moskova Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (MGIMO)’nde bir konuşma yapan Lavrov, bu yüzden de yeni bir Soğuk Savaş ihtimalinin olmadığını ifade etti.

Rusya’nın ABD’nin karşıtı olmadığını ve yeni bir ‘Soğuk Savaş’ın gündem dışı olduğunu kaydeden Rusya Dışişleri Bakanı, “Yeni işbirliği formlarının oluşturulmasına ihtiyaç var. Özellikle ABD, AB ve Rusya arasında işbirliğinin geliştirilmesi için güzel açılımlar var. Karşılıklı caydırma için işbirliği bedava bir çözüm sağlıyor. Dünyanın bu üçlü arasındaki dengeye ihtiyacı var” değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov bununla birlikte Rusya’nın ‘kırmızı çizgi’ olarak nitelenebilecek bazı konularda hassasiyetleri olduğunu söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Avrupa’ya yerleştirilmeye çalışılan füze kalkan sistemi, NATO’nun genişlemesi, silâhsızlanma anlaşmaları ve Kosova sorunu gibi konularda Rusya’nın pazarlık yapmaya niyeti olmadığını belirtti. Lavrov bütün ülkelerin suni olarak çıkarılmaya çalışılan sorunlardan ‘açıklık ve doğruluk’ politikaları ile kurtulabileceğini kaydetti.

Rusya ile İngiltere arasında son dönemde yaşanan sıkıntılara da değinen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ülkesine karşı yürütülen ‘İngiliz entrikalarını’ üzüntü ile karşıladıklarını söyledi. Lavrov, İngiltere’nin isteyerek ya da istemeden Rusya’ya karşı el altından yürütülen bir kısım oyun ve düzenlerin içinde yer aldığını ifade etti.

/ MOSKOVA

04.09.2007


 

Barguti’den Hamas’a uyarı

İsrail’deki bir cezaevinde tutuklu bulunun El Fetih liderlerinden Mervan Barguti, Hamas’ı, erken seçimi kabul etmesi yönünde uyardı

Avukatı tarafından kendisine iletilen soruları cevaplayan Barguti, oldukça sert ifadeler kullandığı açıklamasında, Hamas’ın Gazze’nin kontrolünü ele geçirmesini, “kanlı darbe” olarak niteleyerek eleştirdi. Hamas’a, erken seçim çağrısına cevap vererek Filistinliler arasındaki bölünmüşlüğe son verilmesini isteyen Barguti, Hamas’ın, seçim konusunda itiraz eden tek taraf olduğunu söyledi.

/ GAZZE

04.09.2007


 

Taliban üssüne saldırı: 25 ölü

Afganistan’ın güneyinde Afgan ve ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin, Taliban güçlerinin üssüne saldırı düzenlediği, operasyonda tahminen 25 Talibanlının öldüğü açıklandı.

Koalisyonun Orta Görev Gücü’nden yapılan yazılı açıklamada, hava desteği sağlanan askerlerin, Kandahar yakınlarındaki Aşukeh köyünde bulunan 2 birime saldırı düzenledikleri belirtildi.

İstihbarat bilgilerinin, 7 binadan oluşan Talibanların üslerinde, Afgan ve koalisyon askerlerinin öldürülmesinden sorumlu liderlerin bulunduğunu gösterdiği belirtilen açıklamada, operasyonda toplam 25 Talibanın öldürüldüğü tahmini aktarıldı.

/ KABİL

04.09.2007


 

K. Kore, terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkacak

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Kuzey Kore’yi terörizmi destekleyen ülkeler listesinden çıkarmaya karar verdiğini bildirdi.

Resmi haber ajansı KCNA, Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün “ABD, ülkemizi terörizmi destekleyen ülkeler listesinden çıkarma ve düşman ülkelerle ticaret konusundaki yasa çerçevesinde konulan yaptırımları tamamen kaldırma gibi, siyasi ve ekonomik tazmin tedbirleri almayı kabul etti” dediğini duyurdu.

İki ülke arasında hafta sonunda yapılan ikili görüşmelere katılan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Christopher Hill, Kuzey Kore’nin yıl sonuna kadar nükleer programını açıklamayı ve nükleer tesislerini kullanım dışı bırakmayı kabul ettiğini açıklamıştı.

/ SEUL

04.09.2007


 

Feliks Kasırgası şiddetini arttırdı

Karayip denizinin güneyindeki kıyıları tehdit eden Feliks kasırgasının 5. alarm kategorisine çıktığı bildirildi.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, kasırgada rüzgar hızının saatte 270 kilometreye ulaştığını, kıyı şeridine gelmesi halinde büyük bir yıkıma yol açabileceğini açıkladı.

Dean kasırgası, Ağustos ayı ortalarında 5. kategoriye ulaşmış ve Meksika’nın turistik beldelerinden Cancun’un güneyindeki Yucatan’da büyük hasara yol açmıştı.

/ WILLEMSTAD

04.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri