Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Kuraklık, buğday üretimini azaltacak

ABD Tarım Bakanlığı Dış Tarım Servisinin açıkladığı rapora göre, şiddetli kuraklık sebebiyle Türkiye’nin buğday üretimi 15,5 milyon tona düşecek. Bu arada raporda, sıcak ve kuru hava şartları sebebiyle buğday kalitesi düşen Türkiye’nin, 2 milyon ton kaliteli buğday ithalatına ihtiyaç duyacağı belirtiliyor.

Edinilen bilgiye göre, ABD Tarım Bakanlığı Dış Tarım Servisi 2007 Ağustos raporunda, Türkiye’nin yaşadığı kuraklık ve buğday rekoltesine ilişkin veriler yer aldı.

Türkiye’nin 2007 piyasa yılı (Haziran 2007-Mayıs 2008) buğday üretiminin 15,5 milyon ton olarak öngörüldüğü raporda, aynı dönem içinde yaklaşık 2 milyon ton buğday ithalatı olabileceği ve dönem sonu stoklarının 996 bin ton olmasının beklendiği vurgulandı.

Raporda, Türkiye’nin büyük bir kısmının son yılların en şiddetli kuraklıklarından birisini yaşadığı ve bunun bazı bölgelerdeki çok sıcak hava şartları ile daha da etkili olduğu vurgulanıyor.

Küresel ısınmadan buğday kuşağı fazla etkilendi

Kuraklığın, hububat dahil bir çok ürünü etkilediğinin belirtildiği raporda, Ege, Marmara ve özellikle normalde diğer bölgelerden daha fazla üretimin olduğu Orta Anadolu bölgesinde hububat üretiminin önemli düzeyde azaldığı, Ankara ile Konya arasındaki ‘’buğday kuşağı’’ alanının oldukça fazla etkilendiği kaydediliyor.

Raporda ayrıca, yetişme sezonu arasındaki sıcak ve kurak hava şartları sebebiyle bu yılki buğday kalitesinin düşük olacağı, bu yıl yurt içi buğday tüketiminin 16,4 milyon ton, ithalat yoluyla karşılanabilecek buğday ihtiyacının ise 2 milyon ton ve dönem sonu buğday stoklarının ise 996 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur, Türkiye’nin bu yıl küresel ısınmadan oldukça fazla etkilendiğini, birçok üründe ciddî rekolte kayıpları yaşandığını söyledi.

Hububattaki kaybın kendilerinin daha fazla tahmin ettiğini belirten Hepokur, ‘’Biz bu yıl 14-15 milyon ton buğday üretimi bekliyoruz. Ayrıca kuraklıktan dolayı süneyle mücadelede zayıf kalındığı için istenen kalite yakalanamadı. Tohumluk kullanımı ve un sektörü için, TZOB olarak yaklaşık 2,5 milyon ton buğday ithalatı bekliyoruz’’ diye konuştu.

/ KONYA

04.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kuraklık, buğday üretimini azaltacak

  Kamu-Sen Uzlaştırma Kurulu’na başvurdu

  İhracatta artış

  Doğu ve Güneydoğu’ya özel teşvik talebi

  Vergi borçluları açıklandı


 Son Dakika Haberleri