Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Iraklı gruplar çıkış arayışında

Finlandiya’da gizlice bir araya gelen Irak’taki Sünnî ve Şiî grupların temsilcilerinin, barış için bir yol haritası üzerinde anlaştığı bildirildi. Görüşmeye katılan Kuzey İrlandalı Jeffrey Donaldson, katılımcıların, Irak barışı için, Kuzey İrlanda barış sürecinin esas ilkelerini de içeren bir ‘’yol haritası’’ oluşturduğunu söyledi.

Finlandiya’da gizlice bir araya gelen Irak’taki Sünnî ve Şiî grupların temsilcilerinin, barış için bir yol haritası üzerinde anlaştığı bildirildi. Finlandiya’nın başşehri Helsinki’de, aralarında kendi deneyimlerini anlatmak için Güney Afrika ve Kuzey İrlanda’dan temsilcilerin de bulunduğu, rakip gruplardan yaklaşık 30 yetkilinin 4 gündür devam eden görüşmelerinin sona erdiği belirtildi. Görüşmeye katılan Kuzey İrlandalı Jeffrey Donaldson, katılımcıların, Irak barışı için, Kuzey İrlanda barış sürecinin esas ilkelerini de içeren bir ‘’yol haritası’’ oluşturduğunu söyledi.

Donaldson, üzerinde anlaşmaya varılan belgede, gelecekteki Iraklı liderlere, şiddet kullanmayacaklarına ilişkin resmî bir taahhütte bulunmaları çağrısı yapıldığını ifade etti..

Kriz Yönetimi Girişiminin (CMI) düzenlediği toplantının yeri ve diğer ayrıntılar açıklanmamıştı.

/ HELSİNKİ

05.09.2007


 

Beyaz Saray çekişmeleri kitap oldu

ABD’de Başkan George W. Bush’un iki dönemlik görev süresi boyunca, Beyaz Saray’da en üst düzeydeki yardımcılarının arasında ciddî çekişmeler yaşandığı kaydedildi. Gazeteci Robert Draper’ın piyasaya çıkması beklenen, ‘’Çok Kesin: George Bush’un Başkanlığı’’ adını taşıyan kitabından bölümler Washington Post gazetesinde yer aldı.

Kitap üzerinde çalışırken Bush ile 6 kez bir araya gelerek röportaj yaptığı belirtilen Draper’ın, aynı şekilde ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, First Lady Laura Bush ve diğer üst düzey Beyaz Saray yetkilileriyle de görüştüğü kaydedildi.

Kitapta, Bush’un başkanlık seçiminin mimarı olarak görülen Beyaz Saray’daki eski danışmanı Karl Rove’un, 2000 seçiminden önce Bush’a, “Cheney’i başkan yardımcısı yapmak hiç iyi bir fikir değil” yönünde telkinde bulunduğu, daha sonra skandala yol açan Texaslı hukukçu Harriet Miers’ın ABD Federal Yüksek Mahkeme’ye atanmasına karşı çıktığı gibi bilgiler yer aldı.

/ WASHINGTON

05.09.2007


 

Avustralyalılar da, Irak’ta Bush’u suçladı

Avustralya’da yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Avustralyalıların çoğu ABD Başkanı Bush’un ülke tarihinin en kötü başkanı olduğunu düşünüyor.

Savaşın Önlenmesi İçin Tıp Derneğinin (MAPW) talebi üzerine Galaxy Enstitüsünün yaptığı kamuoyu yoklamasında, Avustralyalıların yüzde 52’sinin Bush’u “ABD’nin en kötü başkanı” olarak gördüğü ortaya çıktı. Aksini savunanların oranı yüzde 32’de kaldı.

MAPW sözcüsü Robert Marr, “Avustralyalıların ABD karşıtı olmadıklarını, başta Irak’ın işgali olmak üzere George Bush’un politikasına karşı olduklarını” söyledi. Avustralya Başbakanı John Howard, bu hafta yaptığı açıklamada, “Bush’u takdir ettiğini ve onu zeki ve sempatik bulduğunu” söylemişti.

/ SYDNEY

05.09.2007


 

Kimyasal Ali’nin idamı onandı

Irak’ın idam edilen devrik lideri Saddam Hüseyin’in akrabası, “Kimyasal Ali” lakaplı Ali Hasan El Mecid’e verilen idam cezası onandı.

Irak Yüksek Mahkemesi Başkanı Arif Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kimyasal Ali” ile birlikte diğer iki zanlı Sultan Haşim El Tai ve Hüseyin Reşid El Tikriti’nin idam cezalarının onandığını belirtti.

Soykırım, insanlık suçu işlemek ve Irak’ın kuzeyinde 1988’de Kürt nüfusu katletmekten idam cezasına çarptırılan üç eski Iraklı yetkilinin cezalarının 30 gün içinde infaz edilmesi bekleniyor.

/ BAĞDAT

05.09.2007


 

Talat-Papadopulos görüşmesi bugün

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 8 Temmuz 2006’daki görüşmenin ardından, bugün öğleden sonra Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos ile bir araya gelecek.

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki Misyon Şefi Michael Möller’in ara bölgedeki evinde saat 16.00’da başlayacak zirvede iki lider açık gündemle görüşecek. Möller’in de katılımıyla yapılacak görüşmede Cumhurbaşkanı Talat’a Müsteşarı Raşit Pertev’in, Rum lider Papadopulos’a ise Diplomatik Büro Şefi Tasos Conis’in eşlik etmesi bekleniyor.

Talat ve Papadopulos, en son, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı İbrahim Gambari’nin adayı ziyaretinde 8 Temmuz 2006’da görüşmüştü.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Talat, Papadopulos ile yapacağı görüşme öncesinde, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü Misyon Şefi Michael Möller ile zirvenin teknik detaylarını görüştü. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, düzenlediği haftalık basın brifinginde, bir soru üzerine, Möller’in Cumhurbaşkanı Talat’a kısa bir ziyarette bulunduğunu açıkladı. Erçakıca, ziyarette, bugün Möller’in evinde saat 16.00’da yapılacak Talat-Papadopulos görüşmesinin teknik detaylarının ele alındığını ve önceden yapılan çalışmanın teyit edildiğini kaydetti. Erçakıca, bugünkü görüşmenin esnek, açık bir gündemle gerçekleştirileceğini, Türk tarafının görüşmeye, kapsamlı müzakereleri başlatabilmek amacıyla gideceğini söyledi.

/ LEFKOŞA

05.09.2007


 

Bush, Irak’ta konuştu: Başarı sürerse çekiliriz

ABD Başkanı George Bush, Irak’taki güvenlik şartlarının, El Anbar’daki gibi iyileşmeyi sürdürmesi halinde asker çekebileceklerini söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Steven Hadley ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’la birlikte Irak’a sürpriz ziyarette bulunan Bush, Irak’taki Amerikalı komutan David Petraeus ve ABD’nin Bağdat Büyükleçisi Ryan Crocker’la bir araya geldi.

Bush, görüşmede Amerikalı yetkililerin, kendisine, ‘’El Anbar’daki mevcut başarının sürmesi halinde, aynı güvenlik seviyesinin daha az Amerikan askeriyle sağlanmasının mümkün olacağını’’ ilettiklerini belirtti. George Bush, ne zaman ve kaç asker çekilebileceğini ise açıklamadı.

ABD’nin Irak halkını terk etmeyeceğini söyleyen Bush, yerel hükümetlerin, El Anbar vilayetinde olduğu gibi, direnişçilerle mücadele etmesi halinde Irak’ta ‘’başarının mümkün’’ olduğunu ifade etti. Bush, Amerikan Kongresi üyelerinden de, önce Amerikalı yetkilileri dinlemelerini, onları dinlemeden hemen bir sonuca varmamalarını istedi.

Irak’taki üst düzey yetkililer bir hafta sonra Amerikan Kongresine Irak konusunda rapor verecek. Bush, Irak’ta ayrıca Irak Başbakanı Nuri El Maliki, yönetimin diğer üst düzey yetkilileri, El Anbar’daki Sünnî şeyhleri ve yerel yönetim yetkilileriyle bir araya geldi.

ABD Başkanı Bush, 3 bin 700 Amerikan askerinin ve on binlerce Iraklının öldüğü Irak savaşının 4’üncü yılında askerlerin artık bu ülkeden çekilmeye başlamasını isteyen muhalefetteki Demokratlarla bazı Cumhuriyetçilerin baskılarıyla karşı karşıya bulunuyor.

/ EL ESAD HAVA ÜSSÜ

05.09.2007


 

Blair, Mübarek ile görüştü

Orta Doğu Dörtlüsünün temsilcisi Tony Blair, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile Mısır’ın İskenderiye şehrinde bir araya geldi.

Mısır’ın MENA ajansı, bölge gezisi çerçevesinde Mısır’a gelen Blair’in Mübarek ile, ABD’nin girişimiyle sonbaharda yapılması öngörülen Orta Doğu konulu uluslar arası konferans çerçevesinde barış sürecinin ilerletilmesini amaçlayan çabaların canlandırılması yollarını görüştüğünü duyurdu.

/ KAHİRE

05.09.2007


 

Rafsancani’ye yeni görev

Eski İran Cumhurbaşkanı Ayetullah Ekber Haşimi Rafsancani, dinî lideri seçen ve denetleyen Uzmanlar Meclisi başkanlığına seçildi.

Uzmanlar Meclisi başkanını seçmek için bütün üyelerin katımıyla yapılan gizli oylamada Rafsancani, 41 oy alarak, Uzmanlar Meclisi’nin 4. dönem başkanı oldu. Diğer aday, Anayasayı Koruyucular Konseyi (AKK) Başkanı Ayetullah Ahmed Cenneti ise 30 oy aldı. 86 üyesi bulunan Uzmanlar Meclisi, en son Aralık 2006’da yenilenmiş, Rafsancani, 16 din adamının yarıştığı Tahran’da 1 milyondan fazla oy alarak seçimi ilk sırada tamamlamıştı.

/ TAHRAN

05.09.2007


 

K. Kore hâlâ listede

Kuzey Kore’nin önceki gün, Washington’ın kendilerini terörizmi destekleyen ülkeler listesinden çıkarmaya karar verdiği açıklaması, ABD tarafından yalanlandı.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Christopher Hill, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) örgütü toplantıları için geldiği Sydney’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin hala terörizmi destekleyen ülkeler listesinde olduğunu, listeden çıkarılmadığını söyledi.

Hill, Kuzey Kore’nin, bu listeden çıkarılmasından önce nükleer silâh programlarını tasfiye etmek için daha çok şey yapması gerektiğini ifade etti. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, resmi haber ajansı KCNA tarafından duyurulan açıklamasında, ABD’nin Kuzey Kore’yi terörizmi destekleyen ülkeler listesinden çıkarmaya karar verdiğini kaydetmişti.

/ SYDNEY

05.09.2007


 

İsrail kabinesi toplanıyor

İsrail’de okulların açılmasıyla birlikte Gazze Şeridi’nden sınırdaki İsrail şehri Sderot ve çevresine atılan roketlerden birinin bir kreşin bahçesine düşmesiyle gerilim artarken, İsrail güvenlik kabinesinin alınacak tedbirleri görüşmek üzere bugün toplanacağı bildirildi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne geniş çaplı bir operasyon düzenleme beklentisinin olduğu bir dönemde Konut ve İnşaat Bakanı Ze’ev Boim, “Gazze’ye ‘savunma kalkanı’ benzeri bir operasyon hazırlamalıyız” dedi.

İsrail 2002’de birçok intihar saldırısının ardından Batı Şeria’da büyük bir operasyon düzenlemiş ve bazı Filistin şehirlerinde kontrolü ele almıştı. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, ülkesine resmi ziyarette bulunan Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer’i kabulünde, Sderot’ta yaşananlara dikkati çekti ve 7 roketin düştüğünü hatırlatarak, “Neredeyse çocuklarımızı öldüreceklerdi” dedi. Bunun katlanılacak bir durum olmadığını söyleyen Peres, tek sorumlu olarak Gazze Şeridi’ndeki Hamas’ı gösterdi.

OLMERT, 100 FİLİSTİNLİYİ

Bu arada, İsrail’in İbranice yayımlanan gazetelerinden Ma’ariv, Başbakan Ehud Olmert’in, Hamas’ın Gazze Şeridi’nde yönetimi ele geçirmesinden sonra ilişkilerini sıklaştırdığı Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a destek çıkmak ve Abbas’ın Filistinliler arasında gücünü artırmak amacıyla, bir iyi niyet jesti olarak Ramazan ayında 100 Filistinli tutukluyu daha serbest bırakabileceğini yazdı. Serbest bırakılacak Filistinli tutukluların Gazze kökenli olacakları da belirtiliyor. İsrail, Temmuz ayı içinde de çoğu El Fetih taraftarı, yaklaşık 250 tutukluyu serbest bırakmıştı.

SERBEST BIRAKABİLİR

/ KUDÜS

05.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri