Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ramazan'da fırsatçılık yapmayın

Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl, Ramazan ayı öncesinde temel gıda maddelerine yüzde 50’lere varan zamların yapılmasını fırsatçılık olarak nitelendirdiklerini bildirdi.

Bingöl, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan ayında gıda maddelerine olan talebi fırsat bilerek zam yapanlar olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: ‘’Yardımlaşmanın ve dayanışmanın doruğa ulaştığı, fakir ve fukaranın rağbet ettiği temel gıda maddelerine yüzde 50’lere varan zamların yapılmasını fırsatçılık olarak nitelendiriyoruz. Mübarek Ramazan ayında gıda maddelerine olan talebi göz önüne alarak zam yapanları kamuoyu vicdanına havale ediyoruz. Restoran ve lokantalarında en büyük girdisini oluşturan gıda maddelerine Ramazan ayı öncesi yapılan zamlar, vatandaşı olduğu kadar sektörü de zor durumda bırakmaktadır.’’

Temel gıda maddelerine Ramazan ayı öncesinde fahiş zamlar yapıldığını savunan Bingöl, herkesin elini vicdanına koyarak davranmak durumunda olduğunu belirtti.

Zamma karşı toptan alış veriş yapın

Ramazanın yaklaşması ile çarşı ve pazardaki ürünlerde yüzde 35-50 arasında yapılan zamlara karşı tüketicilere, ‘’bir kaç aile birleşip toptan alın’’ önerisinde bulunuldu. Merkezi Mersin’de bulunan Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği’nin (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, dernek olarak ülke genelindeki 47 ilde yaptıkları araştırmalarda, kuru gıdadan meyve ve sebzeye kadar bir çok üründe yüzde 35-50 arasında zam yapıldığını tespit ettiklerini söyledi. Halkın, ‘zamların hal esnafından kaynaklandığını’ tahmin ettiğini, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Göktaş, şöyle konuştu: ‘’Bir ürünün, sebze haline giriş ve çıkış fiyatları bellidir. Vatandaşlarımız zammın kaynağını yanlış tahmin ediyor. Bu nedenle özel günlerde vatandaşımızı zor duruma sokan esnafa karşı halkımıza, ‘bir kaç aile birleşip, toptan alışveriş yapın’ önerisinde bulunuyoruz. Böylelikle vatandaşlar zammın gerçek kaynağını görme imkanı yakalarken, art niyetli esnafa da tepkilerini göstermiş olurlar. Ayrıca Ramazan alışverişlerini de piyasadan daha az parayla yapma imkânı bulurlar.’’

“Ramazan öncesi fırsatçılık yapmayın”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, ATO üyelerini, Ramazan ayını bahane ederek gıda fiyatlarına havadan zam yapmamaları konusunda uyardı. Aygün, tüketicilerden de fahiş zam yapanları ATO’ya bildirmelerini istedi. Sinan Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, bazı spekülatörlerin kuraklık ve Ramazan fırsatçılığı yapabileceklerine ilişkin iddialara dikkat çekti. Ramazan’ın çok özel bir ay olduğunu vurgulayan Aygün, “Bu kutsal ayı bahane ederek fiyat artırmak en hafif tabiriyle vurgunculuktur. Aynı zamanda hem günah hem de ahlâk dışı bir tutum olur. Ankara Ticaret Odası üyelerinin böylesine ticaret ahlâkına da sığmayacak bir tutum içerisine gireceğini sanmıyorum” dedi.Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın, ürün stoku yapanları belirleyeceklerini açıkladığını vurgulayan Aygün, ziraat odalarının, stok yaparak gıda fiyatlarının artmasına yol açanları Ankara Ticaret Odası’na bildirmelerini istedi.

/ İSTANBUL/ANKARA/MERSİN

05.09.2007


 

TÜKDER: Konutmağdurları oluşturulmasın

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Fikri Karagöz, yasal boşluktan yararlanarak konut alacak tüketicileri kandıran firmalar konusunda yetkilileri uyardı.

Karakgöz yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Son günlerde derneğimize yapılan başvurularda, ‘350 YTL’den başlayan taksitlerle kira öder gibi ev sahibi olun’ ilanlarına kanarak, bir miktar peşin geri kalanı 60-120 ay vade ile ödeyerek ev sahibi olacaklarını hayal ederek inşaat şirketleriyle sözleşme imzaladıklarını, daha sonra yaptıkları araştırmalarda, gazetelerde boy boy verilen görkemli ilanların aldatmaca olduğunu, bitmiş ne de bitecek konutlarının olacaklarına inanmadıklarını, bu nedenle ilgili inşaat şirketlerine başvurarak, sözleşmeden dönmek, ödedikleri peşinat ve imzaladıkları senetleri geri almak istediklerini, ancak ilgili şirketin güçlük çıkardığını, ödedikleri peşinatı ve imzaladıkları senetleri geri vermediklerini öne sürdüler.’’

Yetkilileri tüketicilerin kandırılmasına izin vermemeleri konusunda uyaran Karagöz, “Aksi takdirde konut mağdurları oluşturulacak’’ dedi.

/ BURSA

05.09.2007


 

Sabah ve ATV satışa çıkarıldı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Bilgin Grubu’na ait atv ve Sabah ticarî ve iktisadî bütünlüğünün satışını 7 Kasım’da gerçekleştirecek. Kapalı zarf usulü ile gerçekleştirilecek olan ihalenin muhammen bedeli 1.1 milyar dolar olarak belirlendi.

İhale kapalı zarfla verilen mali tekliflerin açılması ile başlayacak ve açık artırmaya katılmaya hak kazananların listesi oluşturulduktan sonra, açık artırma aşamasına geçilecek. Teklifler peşin olarak ABD Doları cinsinden verilecek. İhale için önyeterlilik başvurusu 15 Ekim’de sona eriyor. Önyeterlilik incelemesi sonrasında önyeterliliği geçen katılımcılar için son teklif verme tarihi ise 6 Kasım 2007 olarak belirlendi. İhalenin katılım şartları arasında mali yeterlilik ön plana çıkıyor. Katılımcı şirketin 2005 yılı ve sonrasına ait olması şartıyla en son yayınlanan ve bağımsız denetim şirketlerince denetlenmiş konsolide mali tablolarında toplam özkaynaklarının asgari 300 milyon dolar olması gerekiyor.

SATIŞ KAPSAMINDA HANGİ TV,

GAZETE VE DERGİLER VAR?

Atv ve Sabah ticarî ve iktisadî bütünlüğü satışı kapsamında, atv televizyonu, Radyo City, Sabah, Takvim, Günaydın, Yeni Asır ve Pas Fotomaç gazeteleri ile Bebeğim ve Biz Merkez, Sinema Merkez, Sofra Merkez, Home Art Merkez, Şamdan Plus, Yeni Aktüel, Para, Global Enerji Merkez, Transport, Hukuki Persfektifler dergileri yer alıyor.

/ İSTANBUL

05.09.2007


 

Tekstil sektöründe grev hazırlığı

Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayii İşçileri Sendikası (TEKSİF) Genel Başkanı Nazmi Irgat, bir tekstil işçisinin ortalama brüt 774, net 550 YTL ücret aldığına işaret ederek, sektörde işçinin yapacağı en ufak fedakarlık kalmadığını belirtti.

TEKSİF ile Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası (TÜTSİS) arasında, 54 iş yerinde 20 bin işçi adına yürütülen 21. Dönem Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde grev kararlarının uygulanmasına 1 haftadan az bir süre kalmasına rağmen anlaşma sağlanamadı.

Nazmi Irgat, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ücret zammı konusundaki taleplerini geçen dönem ki seviyede tuttuklarını, buna karşın işveren sendikasının geçen dönem yeni işe giren işçiler için 120’den 72 güne düşen ikramiyelerin tamamen ortadan kaldırılması önerisinde ısrar ettiğini söyledi. İkramiyeler konusunda atacakları bir adım olmadığını vurgulayan Irgat, ‘’Bir tekstil işçisi aylık ortalama brüt 774, net 550 YTL ücret alıyor. İşçinin yapacağı en ufak fedakarlık kalmadı. İşverenin sürekli işçilerden fedakarlık bekleyen anlayışını değiştirmesi lazım’’ dedi.

Irgat, bütün olumsuzluklara rağmen görüşmeleri masa başında bitirmek istediklerini ve son güne kadar görüşmeye açık olduklarını kaydetti.

/ ANKARA

05.09.2007


 

3G ihalesinde dört şirket yarışacak

Cep telefonu üzerinden görüntülü haberleşme imkanı da sağlayacak olan üçüncü nesil GSM teknolojisi için ihale Cuma yapılacak. İhale için şu ana kadar Türkiye’deki üç cep telefonu operatörüyle, Orange markasını kullanan France Telecom şartname aldı.

Bakanlar Kurulu’nun 16 Şubat’ta Resmî Gazete’de yayınlanan yönetmeliğine göre, Haziran ayında tamamlanması planlanan üçüncü nesil (3G) GSM ihalesi, yeterli rekabet ortamı sağlanamadığı gerekçesiyle ertelenmişti. Telekomünikasyon Kurumu, yeni ihale tarihini 7 Eylül olarak ilan etmişti. İhaleyle ilgili yetkilendirme belgesinde verilecek lisans sayısı dört olarak belirlendi. GSM operatörlüğünde en az beş yıllık tecrübesi olan katılımcıların, şartname alma ve teklif verme süreleri 3 Eylül’de başladı. Şu ana kadar Turkcell, Avea ve Vodafone’un yanı sıra uluslararası pazarlarda Orange markasını kullanan France Telecom şartname aldı. Şartname alımı için şirketlerin ihale gününe kadar süresi bulunuyor. Tekliflerin de ihaleden yarım saat öncesine kadar verilebileceği belirtiliyor. İhalede A grubu lisans için asgari bedel 252 milyon Euro olarak belirlendi. KDV hariç olarak belirlenen bedellere göre B grubu lisanslarda 224, C grubu lisanslarda 196 ve D grubu lisanslarda da 140 milyon Euro asgari rakam baz alınacak. İhaleyle 1 milyar Euro’yu aşan bir gelir sağlanması öngörülüyor.

/ ANKARA

05.09.2007


 

TİSK: Hükümet programı olumlu

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, 60. Hükümet’in programının TİSK tarafından olumlu karşılandığını bildirdi.

Tuğrul Kudatgobilik, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 31 Ağustos’ta TBMM’ye sunulan Hükümet Programı’nın geneli itibariyle ülkenin kalkınma ihtiyaçlarına uygun politika ve tedbirleri içerdiğini vurguladı.

Kudatgobilik, “Konuya özellikle TİSK’in faaliyet alanını oluşturan Çalışma Hayatı açısından yaklaşıldığında da 60.Hükümet’in Programı işveren kesimince memnuniyetle karşılanmıştır” dedi. Programın, çalışma hayatında “Çalışanlarımızın haklarını korumak ve işletmelerimizin rekabet gücünü artırmak” ilkelerini bir arada benimseyerek dengeli bir yaklaşım ortaya koyduğunu ifade eden Kudatgobilik, “Üretim, yatırım ve ihracat artışları gereğini güçlü biçimde vurgulamakta; istihdam artışını ve işsizlikle mücadeleyi öncelikli bir amaç olarak ele almaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

/ ANKARA

05.09.2007


 

AB’den yabancı şirketlere ‘enerji’ sınırı

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu aday ülkelerden, yabancı sermayenin önündeki her türlü engeli kaldırmasını isteyen Avrupa Birliği, yeni düzenlemelerle Avrupa enerji sektörünü yabancı şirketlere kapatmaya hazırlanıyor.

Ntv’nin haberine göre, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından hazırlanan yeni enerji planıyla, yabancı firmaların özellikle doğalgaz ve elektrik iletim ağındaki etkinliğinin sınırlandırılması planlanıyor. Konunun gündeme gelmesinin sebebi ise Rusya’nın ürettiği elektriği satın alacağı dağıtım kanalları ile birlik ülkelerine taşıma planları. AB de enerji açısından Rusya’ya daha fazla bağımlı hale gelmekten kaçınıyor.

RUSYA ‘SINIR’ PLANINA TEPKİLİ

Rusya ise plana tepkili. Moskova, Rus şirketlerinin adil muamele görmesi için her türlü hukuki yolu deneyeceğini açıkladı. Komisyonun yeni enerji planı, AB içinde de tartışma başlattı. Enerji sektöründe rekabeti artırmayı hedefleyen bu düzenlemelerden, birlik içindeki firmalar da etkilenecek. Üretici firmalar, aynı zamanda nakil ve dağıtımı yapamayacak. Bu nedenle şirketler, nakil ve dağıtım ağlarını satmak zorunda kalacak.

/ BRÜKSEL

05.09.2007


 

TÜBİTAK’ta grev kararı kalktı

Türk-İş’e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası’nın, yaklaşık 3 bin çalışan adına Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve bağlı iş yerlerinde yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılması dolayısıyla grev kararı kalktı.

Alınan bilgiye göre, sendikanın toplu iş sözleşmesinin ‘’kapsam’’ ve ‘’giyim yardımı’’ maddelerine yönelik talepleri sebebiyle tıkanan görüşmelerde uzlaşmaya varıldı.

İşçi ücretlerinde, bu yıl için 140 YTL’den az olmamak üzere yüzde 10 artışa gidilirken, ikinci yılın birinci ve ikinci 6 ayları için ücretler yüzde 3’erlik oranlarda yükseltilecek.

/ ANKARA

05.09.2007


 

Kredi borçluları Temmuz’da arttı

Kredi kartı borcunu ödemeyenler ile gecikmeli ödeyenleri gösteren negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları sisteminde yer alan kişi sayısı, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,5 oranında arttı.

Merkez Bankası verilerine göre, 2007 yılı Haziran ayında toplam 31 bin 291 adet olan ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin toplamı, Temmuz ayında 32 bin 396’ya çıktı. Aynı dönemde ferdi kredi borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 30,1 yükselerek 4 bin 843’den 6 bin 299’a çıkarken, kredi kartları borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 1,3 azalarak 26 bin 448’den 26 bin 97’ye indi. Verilere göre, 2007 yılının 7 ayında ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin sayısı 172 bin 45 olarak belirlenirken, bunun 31 bin 663’ü ferdi kredi borcununu ödememiş kişilerden, 140 bin 382’si de kredi kartları borcunu ödememiş kişilerden oluştu.

/ ANKARA

05.09.2007


 

Doğuş Otomotiv’den 22 milyon YTL net kâr

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Doğuş Otomotiv’in net dönem kârlılığını 22 milyon YTL’ye yükselttiği açıkladı.

Doğuş Otomotiv’in, 2007 yılı genel değerlendirme ve sene sonu hedeflerinin açıklandığı basın toplantısında konuşan Aclan Acar, “Doğuş Otomotiv olarak yılsonunda 70 bin adet araç satışı gerçekleştirerek yüzde 12 pazar payı hedefliyoruz! DOD markamızla hız verdiğimiz ikinci el otomobil satışlarının ise 14 bin 350 adete ulaşmasını bekliyoruz. Tüm ulusal satışlara paralel, önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek Doğuş Auto Mısır’ın da yılsonuna kadar olan kısa sürede 521 adet araç satacağını öngörüyoruz. Tüm bunların sonucunda Doğuş Otomotiv ailesi olarak 2007 yılı sonunda 1 milyar 715 milyon Amerikan Doları ciroya ulaşacağımızı söyleyebilirim” dedi. Doğuş Otomotiv CFO’su Berk Çağdaş da yaptığı konuşmada 2007 yılının ilk yarısında net dönem kârlılıklarının 22 milyon YTL’ye ulaştığını açıkladı. Bir yandan kâr ederken yatırım yapmaya da devam ettiklerini dile getiren Çağdaş, geçtiğimiz yılın tamamında 23 milyon YTL olan yatırım tutarını, 2007 ilk yarıda 69 milyon YTL çıkardıklarını ifade etti.

Yeni Asya / İSTANBUL

05.09.2007


 

Doğu’daki yağışlar sevindirdi

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, ülke genelinde yaşanan kuraklığın Erzurum’da etkili olmadığını belirterek, “Kentimizde artan yağışlarla birlikte, tahıl ürünlerinde verim iki kat yükselmiştir’’ diye konuştu.

Çakal, Meteoroloji verilerine göre, yılın ilk 8 ayında Erzurum genelinde yağış miktarının geçen yıllara göre iki kat arttığını belirtti.Ülke genelinde küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin özellikle tarımsal üretimde kendini gösterdiğini ifade eden Çakal, kentte tahıl ürünlerinin büyüme döneminde etkili olan yağışlarının verimliliği arttırdığını vurgularken, şunları konuştu: ‘’Tahıl ürünlerinde verim geçen yıla göre yaklaşık iki kat artmıştır. Dönüme 350 kilogram alınan yerlerden bu yıl 600 kilogram ürün alındı. Özellikle buğday veriminde önemli artış kaydettik. Çiftçimizin yüzü yağışlarla gülmüştür.’’

/ ERZURUM

05.09.2007


 

Tavuklar döviz yumurtluyor

Türkiye’de bu yılın Ocak-Ağustos döneminde 36 milyon 748 bin 583 dolarlık yumurta ihracatı yapıldığı bildirildi.

Ege Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, yaptığı yazılı açıklamada, yumurta sektörünün altın çağını yaşadığını, birlikleri aracılığıyla, 2006 yılının Ocak - Ağustos döneminde 316 bin 926 dolar olan yumurta ihracatının rekor artışla 13 milyon 726 bin 440 dolara çıktığını, bu sayede sektörde yüzlerin güldüğünü belirtti. Özellikle Irak ve Suriye gibi komşu ülkelere yapılan yumurta ihracatının ciddî bir artış gösterdiğini ifade eden Kızıltan, 2007 yılı sonunda yumurtacılık sektörü olarak 60 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti. Kızıltan, “Tavuklar adeta döviz yumurtluyor” dedi.

/ İZMİR

05.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri