Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Bizi geçmişe bağlayan köprüler

Binlerce yıldır pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu topraklarını 1266 tarihi köprü süslüyor. Hitit başşehri Boğazköy’de M.Ö. 13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen dünyanın en eski köprüsü de Türkiye’de bulunuyor. En çok köprüyü ise Osmanlı yapmış.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nce yayınlanan ‘’Karayolları Tarihi’’ adlı kitapta, Anadolu’daki yol ve köprülerin tarihine ışık tutuluyor.

Anadolu’daki yolların hikâyesinin M.Ö. 3000’li yıllara kadar gittiği ifade edilen kitapta, ‘’Yapılan araştırmalara göre M.Ö. 3000 yıllarında Sümer ve Akatların, Anadolu’ya seferler yaptıkları, M.Ö. 2000 yıllarında Anadolu’daki küçük devletlerin Asurlularla ticarî ilişkiler kurdukları belirlenmiştir. Bu verilerden yola çıkarak Anadolu’daki ilk yolların tarihi M.Ö. 3000’li yıllara kadar götürülebilmektedir’’ denildi.

Hititlerden, Osmanlı’ya kadar pek çok medeniyetin Anadolu’da yaptığı yolların anlatıldığı kitapta, Türkiye’de 1266 adet kayıtlı tarihi köprü bulunduğu belirtiliyor. Kitaba göre, tarihi köprülerden 53’ü devlet yolunda, 59’u ise il yolunda olmak üzere toplam 112’si karayolları ağı içinde bulunuyor, diğerleri ise köy yollarında ya da turistik yollarda hizmet veriyor.

DÜNYANIN EN ESKİ KÖPRÜSÜ

Kitapta yer alan bilgilere göre, dünyanın en eski tarihî köprüsü de Türkiye’de bulunuyor. Çorum ili sınırları içindeki Hitit başehri Boğazköy’de bulunan köprünün, M.Ö. 13’üncü yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Dünyanın en eski köprüsü olduğu belirtilen köprünün, Prof. Dr. N. Naumann tarafından tespit edildiği ve M.Ö 13. yüzyıl, Hitit dönemine tarihlendirildiği kaydediliyor.

Dünyanın en uzun tarihî köprüsü olan Uzunköprü, Edirne’nin Havsa ilçesinde bulunuyor. Osmanlı dönemi köprülerinden olan Uzunköprü, 1392 metre uzunluğunda ve 174 adet kemeri bulunuyor.

Günümüze ulaşan, en büyük kemer açıklığı olan köprü de yine Türkiye’de... Selçuklu döneminde yapılan ve Diyarbakır-Batman yolunda, Batmansuyu üzerinde bulunan Malabadi köprüsünün kemer açıklığı 40,80 metre.

CUMHURİYET DÖNEMİNDE 37 KÖPRÜ YAPILMIŞ

Kitaptaki bilgilere göre, Anadolu’da kurulan medeniyetler arasında en çok Osmanlı Devleti köprü inşa etmiş. Osmanlı İmparatorluğu’nu, 90 köprü ile Selçuklu İmparatorluğu ve 80 köprü ile Roma İmparatorluğu izliyor. Cumhuriyet döneminde yapılan köprü sayısı ise sadece 37...

Yapıldığı dönemlere göre, Türkiye’de bulunan köprüler şöyle:

DÖNEM ADET

Hitit dönemi (Boğazköy) 1

Roma dönemi 80

Bizans dönemi 11

Selçuklu dönemi 90

Osmanlı dönemi 413

Ceneviz (Bartın) 1

Pontus (Trabzon) 1

Ermeni (Kars, Siirt) 2

Rus (Kars, Ardahan, Erzurum) 25

İtalyan (Muğla, Antalya) 14

Fransız (Gaziantep, Hatay) 4

Alman (Konya, Kırıkkale) 2

Cumhuriyet Dönemi 37

Dönem çeşitliliği 9

Dönemi belli olmayan 76

TOPLAM 1266

YURT DIŞINDA 271 ADET

OSMANLI KÖPRÜSÜ VAR

3 kıt’ada egemenlik kuran Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan köprülerden 271 tanesi, şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları dışında bulunuyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan ve yurt dışında bulunan köprülerin ülkelere göre dağılımları şöyle:

ÜLKE ADET

Arnavutluk 18

Bosna-Hersek 1

Bulgaristan 24

Hırvatistan 2

Kosova 11

Macaristan 1

Makedonya 20

Romanya 2

Sırbistan, Karadağ,

Voyvodina, Sancak 42

Yunanistan 25

Mısır 2

KKTC 1

Lübnan 1

Midilli 1

TOPLAM 271

Kitapta yer alan bilgilere göre, 1950-2007 yılları arasında toplam 146 adet tarihî köprünün restorasyonu gerçekleştirildi. 2007 yılında, grup köprülerle birlikte toplam 29 adet köprüde onarım çalışması devam ediyor. Yapılan protokoller çerçevesinde ayrıca, yurt içinde 9, yurt dışında da 1 köprüde onarım çalışmaları devam ediyor.

05.09.2007


 

Susuzluğa “sulu” bakış

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce Türkiye’de ilk kez düzenlenen ‘1. Uluslararası Karikatür Bienali’ usta çizerleri “Mavi Altın; Su” konulu karikatür yarışmasında buluşturdu. Yarışmada dereceye giren ve sergilenmeye değer bulunan eserler, 11 Eylül Salı gününe kadar Tayyare Kültür Merkezi’nde izlenebilecek.

Bienal kapsamında gerçekleştirilen “Mavi Altın; Su” konulu karikatür yarışması da karikatüristlerden büyük ilgi gördü. Dünyanın 48 ülkesinden bini aşkın eserin katıldığı yarışmada İtalya’dan Bursa’ya gelen Agim Sulaj birinci, Polonyalı san’atçı Pawel Kuczynski ikinci, İran’dan yarışmaya katılan Kambiz Derambakhsh de üçüncü oldu. Dereceye giren ilk üç eserin yanı sıra yarışmada mansiyon alan 10 karikatür ve sergilenmeye değer bulunan 80 karikatürden oluşan toplam 93 eser, bugün Tayyare Kültür Merkezi’nde Sami Güner ve Cemal Nadir Güler Sanat galerilerinde beğeniye sunuldu. 11 Eylül Salı günü Tayyare Kültür Merkezi’nde yapılacak ödül törenine kadar görülebilecek olan karikatürlerin, ilerleyen günlerde Bursa’nın farklı mekanlarına ve Türkiye’nin diğer illerine de taşınması planlanıyor.

05.09.2007


 

Söz müzik: İstanbul

“İstanbul Şarkıları’’ olarak bilinen 24 eserden oluşan ve pop, rock, jazz, senfonik, folklorik, alaturka fantezi formatıyla vokalli ve enstrümanlı tarzda İstanbul İl Özel İdaresince yeniden hazırlatılan CD serisi tanıtıldı.

İstanbul Arkeoloji Müzesi Bahçesinde gerçekleştirilen tanıtım gecesinde konuşan İstanbul Valisi Muammer Güler, müzik zenginliğinin mutlaka geleceğe taşınması ve korunması gerektiğini söyledi.

İstanbul şarkılarının özüne dokunmadan, her müzik zevkinden insana göre ayrı ayrı pop, rock, jazz, senfonik, folklorik ve alaturka fantezi tarzda tekrar düzenlendiğini belirten Güler, şarkıların turistler tarafından dinlenebilmesi için enstrümantal olarak da seslendirildiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Ahmet Özden ve Orkestrası, aralarında ‘’Ada Sahillerinde’’, İstanbul İstanbul Olalı’’ ve ‘’Beyoğlunda Gezersin’’ gibi parçaların bulunduğu 24 şarkıyı 6 ayrı tarzda seslendirdi.

Bu arada Vali Güler, konser öncesi Özden’le ‘’Ada Sahilleri’’ şarkısının kısa bir bölümünü okudu.

05.09.2007


 

Amasya’da Osmanlı mimarisi sergisi

Amasya Valiliği’nin, İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Nil Sarı’nın katkılarıyla düzenlediği ‘’Amasya-Selçuklu-Osmanlı mimarisi ve bezemeleri’’ konulu sergi açıldı.

Vakıfbank’ın 1. Levent’teki Genel Müdürlük binasındaki açılış töreninde konuşan Amasya Valisi Celalettin Lekesiz, Amasya’nın 7 bin 500 yıllık bilim, sanat ve kültür şehri olduğunu söyledi.

Vali Lekesiz, kentten tarihe mal olmuş çok sayıda devlet adamının da çıktığını kaydederek, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de şehzadelerin staj evrelerini geçirdikleri bir merkez olduğunu dile getirdi.

Açılan sergiyle Amasya’yı ulusal ve uluslararası alanda en iyi şekilde tanıtmak istediklerini belirten Lekesiz, çalışmada emeği geçenlere teşekkür etti.

Sergide Prof. Dr. Nil Sarı önderliğindeki ekibin yaptığı Amasya’yı gösterir minyatür, tezhip çalışmaları ve kentteki tarihi eserlerin üzerindeki bezemeler yer alıyor.

Sergi, 14 Eylül Cumartesi gününe kadar açık kalacak.

05.09.2007


 

Side Festivali Tasavvuf konseriyle devam etti

7. Side Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, Konya Türk Tasavvuf Topluluğu’nun gösterisiyle devam etti.

Side Belediyesinin, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle düzenlediği 7. Side Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’nde, Konya Türk Tasavvuf Topluluğu bir gösteri yaptı. Side Antik Tiyatroda, sanat yönetmenliğini Yusuf Kaya’nın üstlendiği tasavvuf müziği ve sema gösterisi, ilahiler ve Mevlevi ayini eşliğinde sema töreninin yapıldığı iki bölümden oluştu.

Festival, 15 Eylülde Zuhal Olcay ve Bülent Ortaçgil’in vereceği konserle sona erecek.

05.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri