Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Medya, ‘kadın’ı istismar ediyor

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM), ‘’2008-2012 Stratejik Planı’’nı hazırladı. Planda, kadınların siyasete ve karar alma mekanizmalarına katılım oranlarının düşük olduğuna işaret edilerek, bu alanlarda kadınların katılım oranlarının ve ‘’kadının insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması’’ için bilinç düzeyinin artırılması hedefler arasında gösterildi.

KSGM’nin hedeflerine ulaşmasında karşılaşacağı ‘’tehditler’’, ‘’Medyada cinsiyetçi söylemlerin olması, kadının karar alma mekanizmalarında yeterince temsil edilmemesi, kadın istihdamı ve eğitiminin istenilen düzeyde olmaması, KSGM’nin bütçesinin yetersizliği, toplumda yerleşik kalıp yargıların olması, toplumsal cinsiyet eşitliği bilincinin yeterli düzeye ulaşamaması, kadın istihdamı ve eğitiminin istenilen düzeye ulaşmamış olması, kadın yoksulluğu, kadına yönelik şiddet, töre/namus cinayetleri ve intiharlar olarak’’ sıralandı.

KADINLAR İŞSİZ

Türkiye’de kadının sorunlarına da değinilen planda, kadın istihdamının temel sorun alanlarından biri olarak varlığını sürdürdüğüne işaret edildi. Planda, kadınların işsizlik oranının Türkiye genelinde yüzde 10.3, kentte yüzde 17 ve kırsal alanda yüzde 4.1 olduğu belirtilirken, kentsel alanda, kırsal alandan iş gücüne katılım oranının düşük olmasına, kadınların bu bölgelerde ‘’ücretsiz aile işçisi’’ olarak çalışmalarının neden olduğu kaydedildi. Eğitimsiz ve donanımsız kadınlarla birlikte eğitimli ve genç kadın nüfusta da işsizlik oranlarının yüksek olmasının, kadın istihdamında yaşanan sorunlar açısından önemli bir gösterge olduğu vurgulanan planda, ‘’İş gücü piyasasındaki bazı iş ve meslekler ‘kadın işleri’ ve ‘erkek işleri’ olarak ayrışmış ve bu ayrışma kısmen toplum tarafından da benimsenmiştir. Bu olgu, kadınların genellikle geleneksel kadın mesleklerinde istihdamına ve bu nedenle daha düşük statülü ve ücretli işlerde çalışmalarına neden olmaktadır. Bu işler kısmi süreli ve geçici çalışmayı, sosyal güvencesizliği de beraberinde getirmektedir’’ denildi.

Planda, 2010 yılına kadar eğitimin her kademesinde kız ve erkek çocuklar için okullaşma oranının yüzde 100’e ulaşmasının da hedeflendiği belirtildi.

Siyasi alanda kadının durumunun da değerlendirildiği planda, 2007 yılı Milletvekili Genel Seçimleriyle TBMM’ye 50 kadın vekilin girmesinde ise toplumda son dönemde görülen ‘’duyarlılığın’’ etken olduğu vurgulandı. Bu sayının oransal olarak yüzde 9.1’e karşılık geldiği belirtilen planda, ‘’Ancak oranın halen çok düşük olduğu gözlenmektedir’’ değerlendirmesi yapıldı.

HEDEFLER

*Planda, KSGM tarafından 2012 yılına kadar toplumsal bilinç düzeyinin yükseltileceği alanlar da belirlendi. Bu alanlar şöyle sıralandı:

*Kadının ekonomik hayata katılımının artırılması,

*Kadınların ve kız çocuklarının her düzeyde eğitimden yararlanması,

*Kadınların sağlık hizmetlerine erişmesi,

*Siyasete ve karar alma mekanizmalarına kadınların katılımının artırılması,

*Kadının insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği,

*Medyanın cinsiyetçi söylemine karşı vatandaşların özellikle de gençlerin medya mesajları karşısında daha mesafeli ve donanımlı olmaları,

*Toplumsal cinsiyet eşitliğinin kamu plan ve programlarına yansıtılması.

Stratejik planda, ayrıca Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin (CEDAW) ülke raporunun tüm tarafların katılımıyla hazırlanması ve yaygınlaştırılması, ilgili yasal düzenlemelerin uygulanması izlenmesi ve ihtiyaç duyulduğu taktirde mevzuatın güçlendirilmesi, kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık ve duyarlılığın artırılması, Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele kampanyasında tüm paydaşların kapasitelerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Stratejik Planda, kadın erkek eşitliğine ilişkin yasal düzenlemelerin büyük ölçüde gerçekleştirilmiş olması, CEDAW’ın Türkiye tarafından imzalanmış olması, TBMM’de töre/namus cinayetlerinin önlenmesi, kadına ve çocuklara yönelik şiddetin sebeplerinin araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma

Komisyonu Raporu ve bu konudaki Başbakanlık Genelgesi’nin yayımlanmış olması ise kurumun hedeflerini gerçekleştirmesi konusunda ‘’fırsatlar’’ olarak değerlendirildi.

/ ANKARA

06.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hükümete güvenoyu

  Sorunlar ve eksikler devam ediyor

  Askersiz ve eşsiz resepsiyon

  Komutanlar denetlemede

  Gül: İnandıklarımı söyledim

  Amerikalı Yahudilerden Gül’e kutlama

  Yeni adlî yıl başlıyor

  Baydemir’e tepki

  Baydemir: DTP’nin de bir kalesi var ve tabii ki kalecisi de

  Terörzedelere ödeme

  İftar çadırları kuruluyor

  Polise Kadın Hakları Eğitimi

  Yeşilay: Yargıtay'ın kararı kazaları arttırır

  İngiltere’den güçlü AB desteği

  Minikler okul yolunda

  Ege'deki uçuşlara müdahale

  Öğretmenler iş istiyor

  Medya, ‘kadın’ı istismar ediyor

  ABD’den, Türkiye’ye doğalgaz uyarısı

  Dolmabahçe Sarayı Başbakanlığa devrediliyor

  Uzun, kara bir yoldayız

  Çocuklarıyla birlikte üniversitede okuyor

  Ankara’nın metro çalışması sürüyor

  Barış yolcusu 10. ağacı İstanbul’a dikti

  İki kuru yük gemisi çarpıştı, birisi battı

  Gümrüklerde referandum için oy verme haftaya başlıyor


 Son Dakika Haberleri