Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

ABD’den işbirlikçilerine ödül

Merkezi Washington’da bulunan bir düşünce kuruluşu, ABD’nin, terörle savaşında işbirliği yapan ülkeler için ödül olarak kullandığı askeri yardımı çok artırdığını, hatta bu ülkelerin insan hakları ve siyasi istikrarına ilişkin kaygıları bir yana bıraktığını kaydetti.

Düşünce kuruluşu Savunma Enformasyon Merkezi, ABD’nin 11 Eylül saldırılarının ardından müttefik olduğu Orta Doğu, Asya ve Afrika’daki 25 ülkeye silah satışında büyük artış olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Bu ülkelerin yarısının, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 2006’ta ciddi, ağır ya da önemli insan hakları sorunu bulunan ülkeler olarak nitelendiğini belirten düşünce kuruluşu, bu ülkeler arasında Yemen, Azerbaycan, Tayland, Endonezya, Çad ve Moritanya’nın bulunduğunu kaydetti.

Merkezin incelemelerinin, ABD’nin 25 ülkeye hükümetten hükümete silâh satışının 2006’te 3.9 milyar dolara fırladığını gösterdiği, bir yıl önce ise bu ülkelere yılda 400 milyon dolarlık silah satıldığı belirtildi. ABD’nin geçen yıl 25 ülkeye sattığı 3.9 milyar dolarlık silah satışının, 2006’taki toplam 18 milyar dolarlık dış silah satışının yaklaşık yüzde 22’sini oluşturduğuna işaret edildi. Düşünce kuruluşunun söz konusu çalışmayı yürüten araştırmacılarından Rachel Stohl, ABD hükümetinin silah satışındaki artış eğiliminin yükselmeye devam ettiğini de söyledi. Çalışmaya ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

Washington, temmuz ayında İsrail, Mısır, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerine, İran’a karşı korunmalarına destek gerekçesiyle 43 milyar dolardan fazla askeri yardım sağlayacağını bildirmişti.

/ WASHINGTON

08.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD’den işbirlikçilerine ödül

  Felix Kasırgası: 98 ölü

  Bush'dan, gaf üstüne gaf

  ABD, Irak’a asker yığıyor

  Türkiye'nin, Viyana Başkonsolosluğu hizmete girdi

  Kıbrıs halkı çözümü hak ediyor

  Almanlar, pahalılıktan korkuyor


 Son Dakika Haberleri