Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Şii Lider: Din siyasete alet edilemez

Etnik ve mezhep kökenli çatışmaların sürdüğü Irak’ta, ülkenin önde gelen 4 Şii liderinden biri olan Büyük Ayetullah Muhammed İshak El Feyyad, dinin siyasetin dışında tutulması, camiler ile dinî olayların siyasî grup, mezhep ya da kişilerin çıkarı için kullanılmaması çağrısında bulundu.

Afgan doğumlu El Feyyad, kişisel amaçlara ulaşmada ya da siyasi bir parti, mezhep ya da özel bir kişinin çıkarı için, dinin siyasal amaçlarla kullanılmamasını istedi.

El Feyyad, Iraklı yetkililere de, felaket içindeki ülkeyi kurtarmak üzere birleşmeleri, siyasi ve kişisel dar fikirlilikleri bırakıp halkın iyiliği için çalışmaları çağrısını yaptı.

Irak hükümetinden devlet kurumlarındaki yaygın yolsuzlukla mücadele etmelerini isteyen El Feyyad, yolsuzluk için ‘’Bu tehlikeli bir sorun, terörizmden bile daha tehlikeli. Irak halkının şerefini, inancını ve insani değerleri tehdit ediyor’’ diye konuştu.

Irak’ta, 2005’te yapılan genel seçimler sırasındaki kampanyalarda, başta Büyük Ayetullah Ali Sistani olmak üzere dini liderlerin resimleri ve dini muhtevalı sloganlar kullanılmıştı. Laik gruplar, bu tip girişimlerin halkı etkilediği şikayetinde bulunmuştu.

/ NECEF

09.09.2007


 

Baradei, İran'ı savundu

BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradei, İran’ın nükleer programı konusunda kendilerine Batı’dan gelen bazı eleştirilere karşı çıkarak, muhtemel bir çatışmadan kaçınılmasını hedefleyen çalışmalarına zaman tanınmasını istedi.

El Baradei, Viyana’da gazetecilere yaptığı açıklamada, UAEK’nun, nükleer faaliyetlerinin açıklanması için İran konusunda makul bir takvimi bulunduğunu, ancak kurumun çalışması için çabalarına şans tanımayanlar olduğunu belirtti.

UAEK Başkanı, Amerikalı sertlik yanlılarının İran’la ilgili askeri eylem yaklaşımlarını kast ederek de, İran için diplomasinin ötesine geçmeyi gerektirecek açık ve mevcut bir tehlike olduğunu gösteren kanıtlar görmediklerini kaydetti.

El Baradei, temel olarak ‘’çözüm İran’ı bombalamak’’ diyenlerin savaş davulları çaldığını belirterek, ‘’Bu söylem bana Irak savaşı öncesini hatırlattığı için tüylerimi ürpertiyor’’ dedi.

/ VİYANA

09.09.2007


 

Liderlerden iklim çağrısı

Avustralya’nın Sydney kentinde düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesi için bir araya gelen liderler iklim değişikliği konusunda bir deklarasyona imza koydu.

Avustralya Başbakanı John Howard, liderlerin imzaladığı deklarasyonda zorlayıcı hedefler bulunmadığını belirtirken, deklarasyonu dünyayı en çok kirleten ülkelerin başında gelen ABD ile Çin’in de imzaladığı kaydedildi.Deklarasyonda, üye ülkelerin ekonomilerindeki enerji yoğunluğunun azaltılmasının istendiği ibaresiyle yetinildiği ifade ediliyor. APEC bünyesinde Avustralya, Brunei Sultanlığı, Kanada, Şili, Çin, ABD, Hong-Kong, Endonezya, Japonya, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Peru, Filipinler, Rusya, Singapur, Güney Kore, Tayvan, Tayland ve Vietnam yer alıyor.

/ SYDNEY

09.09.2007


 

Bush, Ladin’e sığındı

ABD Başkanı George Bush, Usame bin Ladin’in video kasetinin ‘’İçinde yaşanılan tehlikeli dünyayı’’ hatırlattığını söyledi.

APEC zirvesi için Avustralya’da bulunan Bush, burada yaptığı açıklamada, ‘’Kaset içinde yaşadığımız tehlikeli dünyanın hatırlatıcısı. Siyasî amaçlarına ulaşmak için masum insanları öldüren bu aşırılık yanlılarına karşı halkımızı korumak için bir araya gelmemiz gerektiğini hatırlatıyor’’ dedi. Bush, terör örgütünün ABD ve müttefiklerine saldırmak için Irak’ta güvenli bölge kurmaya çalıştığını belirterek, ‘’Bu nedenle, kendimizi korumak ve El Kaide’nin güven içinde olmasını engellemek önemlidir’’ dedi. Usame bin Ladin’in, 3 yıl aradan sonra, 11 Eylülün yıldönümüne yakın yayınlanan video kasetinde, El Kaide lideri doğrudan tehditte bulunmuyor, ABD’nin kan kaybettiğinden ve Irak’taki başarısızlıklarından söz ediyordu.

/ SYDNEY

09.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri