Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İstanbul 80 ile bedel

Türkiye’nin 80 ili, toplamda İstanbul kadar ihracat gerçekleştiremiyor. Her 100 dolarlık ihracatın 56 dolarını İstanbul’da kurulu firmalar yapıyor. Bursa, İzmir, Kocaeli ve Ankara ile birlikte ilk beş ilin payı yüzde 80’e ulaşırken, 76 ilin toplam payı ise yüzde 20 dolayında kalıyor.

Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre, Temmuz sonu itibariyle son bir yıllık dönemde 97 milyar dolara ulaşan ihracatın 53 milyar 910 milyon dolarını İstanbul’da kurulu firmalar gerçekleştirdi. İstanbul’u, 8 milyar 308 milyon dolarla Bursa, 6 milyar 10 milyon dolarla İzmir, 5 milyar 367 milyon dolarla Kocaeli, 3 milyar 819 milyon dolarla Ankara izledi.

Buna göre son bir yılda yapılan her 100 dolarlık ihracatın 55.6 doları, İstanbul’da kurulu firmalarca gerçekleştirildi. Toplam ihracatta İstanbul’un payı 2005 yılında yüzde 56.6, 2006 yılında ise yüzde 54.4 düzeyinde gerçekleşmişti. Her 100 dolarlık ihracatta Bursa’nın payı yaklaşık 8.6 dolar, İzmir’in 6.2 dolar, Kocaeli’nin 5.5 dolar, Ankara’nın payı ise 3.6 dolar düzeyinde gerçekleşti. Buna göre ihracatın yüzde 55.6’sını tek başına İstanbul yaparken, beş büyük ilin toplam payı yüzde 79.8 düzeyinde gerçekleşti. Diğer 76 il ise 19 milyar 543 milyon dolarla toplam ihracatın yüzde 20.2’sini gerçekleştirebildi.

Sakarya 3 milyar 269 milyon, Gaziantep 2 milyar 94 milyon, Denizli 1 milyar 852 milyon, Hatay 1 milyar 87 milyon ve Adana’da 1 milyar 49 milyon dolarla son bir yılda en çok ihracat yapan ilk 10 il arasında yer aldı. İlk on ilin ihracatı 86 milyar 765 milyon dolarla toplam ihracatın yaklaşık yüzde 90’ını oluşturdu. Buna göre Türkiye’nin ihracatının tamamına yakınını 10 il gerçekleştirdi.

Aynı zamanda temmuz sonu itibariyle son bir yılda sadece bu on ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiği belirlendi.

Anılan bir yıllık dönemde en az ihracat gerçekleştiren illerin ise 42 bin dolarla Ardahan, 65 bin dolarla Tunceli, 93 bin dolarla Gümüşhane olduğu belirlendi.

40 BİN FİRMANIN YARISI DA İSTANBUL’DA

Türkiye’deki ihracatçı firmaların toplam sayısı Temmuz 2007 sonu itibariyle 40 bin 464, bunların da 22 bin 40’ının İstanbul’da olduğu belirlendi. Firma sayısında İstanbul’u 3 bin 534’le İzmir, 2 bin 510’la Bursa, 2 bin 389’la Ankara izliyor. Gaziantep 774, Kocaeli 732, Konya 706, Adana ve Denizli 676, Mersin 606 ile en çok ihracatçı firmanın faaliyet gösterdiği ilk on il arasında yer alıyor. Diğer 71 ildeki ihracatçı firmaların toplam sayısı ise 5 bin 256 ile İstanbul’dakinin dörtte biri düzeyinde.

/ ANKARA

09.09.2007


 

‘Üretimi arttırmazsak, ithalatçı olacağız ’

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Edip Uğur, “Türkiye bugün, çok büyük bir yağlı tohum, ham yağ ve küspe ithalatçısı durumunda. Yağlı tohum üretimimizi artırmazsak, çok yakın zamanda mamul yağ ithalatçısı olmamız da kaçınılmaz olacak" dedi.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Edip Uğur, ‘’Bütün derdimiz yağ değil. Bir anlamda tarımımızın geleceği’’ dedi. Bitkisel yağ sanayicilerinin 12 Eylül’de İstanbul’da yapılacak toplantısında, ham yağ piyasası ele alınacak, tarımın geleceği masaya yatırılacak. Açıklamasında, tahıl ve yağlı tohumların yakıt olma özelliğinin keşfiyle endüstrinin ve dolayısıyla enerji sektörünün de ilgi alanına girdiğine dikkat çeken Uğur, gelişmelerin bitkisel yağlara olan talebin hızla artacağını gösterdiğini belirterek, “Türkiye bugün, çok büyük bir yağlı tohum, ham yağ ve küspe ithalatçısı durumunda. Yağlı tohum üretimimizi artırmazsak, çok yakın zamanda mamul yağ ithalatçısı olmamız da kaçınılmaz olacak. Bunun için bütün tarım ürünleri tek bakanlığın çatısı altında toplanmalı, Tarım Bakanlığı, tahıl bakanlığı olmaktan çıkarılmalı. Hedefimiz: insanlarımızın daha sağlıklı beslenmesi, yağlı tohum üretiminin artırılması, ithalata bağımlılığın azaltılması’’ diye konuştu.

Türkiye; 4 milyon ton yağlı tohum,1,5 milyon ton rafine ve 900 bin ton margarin üretim kapasitesine sahip. Bunun parasal hacmi ise 2 milyar dolar.

/ ANKARA

09.09.2007


 

‘Ekonomiyi güçlendirecek reformları bekliyoruz’

Yapı Kredi Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, “Önceliğin mikro reformların yapılması ve geciken sosyal güvenlik reformu, vergi reformu gibi konularla ekonomiyi güçlendirmek olmalı” dedi.

Bayazıt yaptığı açıklamada, Türkiye’de bankacılık sektörünün, risk yönetimi yaklaşımları ve standartları açısından hiçbir zaman olmadığı kadar sağlıklı olduğunu söyledi. Tutsat sistemiyle ilgili olarak, Türkiye’de bu faiz seviyelerinde konut kredilerinde sektör olarak artış sağlanmasının mümkün olduğunu belirten, Bayazıt, Türk ekonomisinde bundan sonra yapılması gerekenlerle ilgili olarak da, ‘’Şu anda öncelik, cari açığa bir sihirli formül bulmaktan ziyade mikro reformların yapılması ve geciken sosyal güvenlik reformu, vergi reformu gibi konularla ekonomiyi güçlendirmek, yapısal direncini artırmak olmalı. Böylelikle dalgalanmalardan daha az etkileniyor konumda olacağız’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

09.09.2007


 

Akyıldız: Karar beklentilerimizi karşılamadı

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ‘’Uzlaştırma Kurulu kararının kamu çalışanlarının beklentilerini tam olarak karşıladığını söylemesinin mümkün olmadığını’’ belirtti.

Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Emekli-Sen’in 3. Olağan Genel Kurulu’nda gazetecilerin ‘’Uzlaştırma Kurulu kararı hakkındaki görüşü’’nü sorması üzerine Bircan Akyıldız, söz konusu kararın, kamu çalışanlarının beklentilerini tam olarak karşıladığını söylemesinin mümkün olmadığını belirtti. ‘’Uzlaştırma Kurulu kararlarının değerlendirileceği toplantıda, kamu çalışanlarının beklentilerine cevap verebilecek bir pazarlığın daha yapılma imkanının doğduğunu’’ hatırlatan Akyıldız, şunları kaydetti: “Türkiye Kamu-Sen olarak, bu imkanı en iyi şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Özellikle bütçede kamu çalışanları adına ayrılacak olan payın içerisinde, kamu çalışanlarının ne kadar yer aldığını görmek istiyoruz. Gerçekleştirilecek olan toplantıda, kamu çalışanlarının beklentilerine Türkiye Kamu-Sen’in beklentileri doğrultusunda cevap vereceklerine inanıyorum ve mutlaka bir mutabakat zaptı imzalamak istiyoruz.’’

/ ANKARA

09.09.2007


 

Tüzmen: Çin ile ticaretimiz 50 milyar dolara çıkacak

Çin’de resmî temaslarda bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin bu ülkeyle olan ticaret hacminin önümüzdeki 5 yıl içinde 50 milyar dolara çıkacağını söyledi.

11. Uluslararası Yatırım ve Ticaret Fuarı’na (CIFIT) katılmak üzere beraberindeki 150 Türk işadamıyla ülkenin güneydoğusundaki Xiamen şehrine gelen Tüzmen, Çin Turizm Bakanı Shao Qiwei ile bir görüşme yaptı. Görüşmede Shao Qiwei’ye yeni hükümetteki görevinde görüştüğü ilk yabancı bakan olduğunu söyleyen Tüzmen, Çin ile ikili ilişkileri geliştirmek istediklerini belirtti.

Çin’e yapılan ihracatta aylık yüzde 50 oranında artış olduğunu hatırlatan Tüzmen, bu ülkeyle olan yıllık ticaret hacminin önümüzdeki 5 yıl içinde 50 milyar dolara çıkacağını söyledi. Ticaret açığına konusuna dikkat çeken Bakan Tüzmen, açığın kapanması için turizmin büyük önem arz ettiğini ve daha çok Çinli turisti Türkiye’ye gelmesini beklediklerini ifade etti. Karşılıklı olarak turistlerin gelmesi için ulaşımın çok önemli olduğuna vurgu yapan Tüzmen, Türk Hava Yolları’nın (THY) Çin’e haftalık 7 olan sefer sayısının 21’e çıkartılması gerektiğine işaret etti.

/ XİAMEN

09.09.2007


 

Elektriğin yüzde 10’unu klimalar harcadı

Türkiye’ye denetim yapılmadan giren klimaların, çok yüksek oranda enerji tüketimine sebep olduğu bildirildi. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Saymanı Hüseyin Önder, yaz mevsiminde enerji tüketiminin büyük bölümüne klimaların sebep olduğunu söyledi.

Sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin klima kullanımının bu yıl büyük oranda artırdığını ve vatandaşların da klima satın alırken çoğunlukla ucuz olmasına dikkat ettiklerini ifade eden Önder, ‘’Ucuz klimalar, ülkemize büyük oranda Uzak Doğu ülkelerinden geliyor. Klimaların büyük çoğunluğu da maalesef ülkemize denetim yapılmadan giriş yapıyor ve piyasaya sunuluyor’’ dedi.

Yüksek oranda enerji tüketimine sebeb olan klimalar, kullandığı enerjinin büyük bölümünü ithal eden Türkiye için büyük tehlike taşıdığını ve Türkiye’de günlük elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 10’luk kısmının mevcut klimaların tamamının çalışması yoluyla harcandığını vurgulayan

Önder, ucuz klimaların yüksek oranda enerji tükettikleri gibi aynı zamanda teknik sorunlara da sebep olduklarını kaydetti.

/ TRABZON

09.09.2007


 

Moldova’nın üzümü Sarıgöl’den

Manisa’nın Sarıgöl ilçesine gelen Moldovalı iki tüccar, peşin parayla 200 ton yaş üzüm alımı yapacaklarını bildirdi.

Grigorita Gregori ve Lonoş Georgi isimli Moldovalı tüccarlar, soğuk havadan dolayı çekirdeksiz kuru üzüm üretilemediğini belirtiler.

Sarıgöl Ovası’nı gezdiklerini, dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık ‘’sultaniye’’ üzüm türünü çok beğendiklerini kaydeden Gregori, üzüm bağlarından, üreticilerden peşin para ile 200 ton yaş sultaniye üzüm alımı yapacaklarını söyledi.

Öte yandan, Sarıgöl’de ilk kez yabancı uyruklu tüccarın üzümlerinin kilosunu 60-70 YKr’den ve peşin alması, üzüm üreticileri arasında memnunlukla karşılandı.

/ SARIGÖL

09.09.2007


 

Romanya, Karadeniz’de petrol buldu

Romanyalı petrol şirketi Petrom, Karadeniz’de petrol ve doğalgaz kaynakları bulduğunu duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, Karadeniz’deki kaynaklardan günde 357 ton ham petrol ve 35 bin metre küp doğalgaz çıkarılacağı belirtildi. Açıklamada, faaliyetlerine 2009 yılında başlanacak olan petrol ve doğal gaz kaynaklarının bulunmasının son 8 yılda deniz üzerinde elde edilen en büyük başarı olduğu kaydedildi.

Petronom yetkilileri, ‘Delta 4’ adı verilen bölgenin bulunuşuna kadar en verimli kaynağın, Mayıs ayında keşfedilen ve Ekim ayında üretime geçecek olan ‘Torceşti’ petrol kaynağı olduğunu belirterek, şirketin yaklaşık olarak yıllık 1 milyar varil ham petrol çıkardığını bildirdi.

/ BÜKREŞ

09.09.2007


 

Tavukçunun umudu Ramazan

Tüketici giderlerinin arttığı Eylül ayında satışlarının düşmesinden yakınan tavuk üreticileri, bu yıl Ramazan’ın Eylül’e denk gelmesiyle umutlandı.

Adana’da üretim yapan Beyza Piliç Genel Koordinatörü Necmettin Çalışkan, sektörde her yıl, okulların açılması ve kira sözleşmelerinin yenilenmesiyle giderlerin arttığı Eylül ayı ile Kurban Bayramı’nın sıkıntılı geçtiğini vurguladı. Çalışkan, bu iki dönemde satışların yüzde 50’ye varan oranlarda gerilediğini, özellikle tavuk tüketimini daha çok tercih eden dar gelirli vatandaşların mutfak giderlerini azaltmaya yöneldiği Eylül ayını sektörde ‘’kara eylül’’ olarak adlandırdıklarını belirtti. Bu yıl Ramazan’ın Eylül ayına denk gelmesinin sektör temsilcilerini umutlandırdığını anlatan Çalışkan, şunları kaydetti: ‘’Özellikle düşük gelirli vatandaşların Ramazan’da tavuk etini sofralarında tercih etmesi bizi umutlandırıyor. Besin değeri yüksek, hazmı kolay ve daha az maliyetli olduğu için tavuğun tercih edilmesi, sıkıntı çektiğimiz bu dönemde ilaç gibi gelecek. Ramazan döneminde havaların sıcak geçmesi de tüketimin artmasına neden olur.’’

Çalışkan, tavuk etinin şu anda kilosu 6-9 YTL arasında alıcı bulduğunu belirterek, bir süredir istikrarı koruyan pazarda fiyat noktasında artış beklemediklerini söyledi.

/ ADANA

09.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri