Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Osmanlı kalesinde cumhuriyetin ilk kazısı

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Güzelsu köyünde Osmanlı dönemine ait Hoşap Kalesi’nde, cumhuriyet tarihinin ilk kazı çalışması yapılıyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, Van’a 60 kilometre uzaklıkta, Van-Hakkari kara yolu üzerinde bulunan Hoşap Kalesi’nin, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Mahmudî Beyliği tarafından kullanıldığını söyledi.

Kalenin giriş kapısı üzerindeki tek kitabesinde 1643 tarihiyle Süleyman Bey isminin yazılı olduğunu anlatan Top, iç kale ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşan yapının, Van Gölü Havzası’nda, Osmanlı dönemine ait sağlam kalabilen ender kalelerden biri olduğunu bildirdi.

Kalede Mahmudî Beyliğine ait, harem, selâm, mescit, saray, mahzen gibi birimlerin bulunduğunu anlatan Top, yapının dokusunu belirlemek amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle 15 kişilik ekiple kazı çalışması başlattıklarını belirtti.

Bu yılki kazı çalışması sırasında 2 adet açma çalışması yaptıklarını kaydeden Top, şöyle devam etti:

‘’Çalışmalarımızı, daha önceki yayınlarımızda zindan olarak nitelendirilen yapının doğu tarafındaki toprak dolgulu kısımda sürdürüyoruz. Kazı sırasında doğudaki yerle bağlantılı batıya uzanan yeni bir duvar bulduk. İkinci açma çalışmasını ise kalenin en önemli birimlerinden biri olan harem diye nitelediğimiz mekânda başlattık. Haremin güney kesiminde ısıtma birimi olarak kullanılan yapıya ulaştık.’’

Kazı çalışmasının 10 yıl olarak projelendirildiğini anlatan Top, Hoşap Kalesi’nde Cumhuriyet tarihi boyunca herhangi bir bilimsel kazı yapılmadığını vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçmiş yıllarda bazı onarım çalışmasının yapıldığını ifade eden Top, ‘’Van Gölü Havzasında Osmanlı dönemine ait bir kalede, ilk kez bilimsel bir kazı çalışması gerçekleştiriliyor’’ diye konuştu.

09.09.2007


 

Siirt Ulu Camii’nin çinilerine restorasyon

Siirt tarihî Ulu Camii minaresinin çini restorasyon çalışmalarına başlandı. Vakıflar Bitlis Bölge Müdürlüğü’nce başlatılan restorasyon çalışmalarında, tuğla minarenin turkuaz renkli orijinal çinileri monte edilecek.

Vakıflar Şube Müdürü Sait Sancar, “Tuğladan yapılan bu minare, şekli ve özellikle turkuaz renkli çinileri ile dikkat çekmekte. Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğünce başlatılan 324.167 YTL tutarındaki ihale ile zaman içerisinde dökülen çiniler yerlerine monte edilerek minare eski görüntüsüne kavuşturulacak” dedi.

4.5 aylık bir süre zarfında minare restorasyonu bitirilmesi hedefleniyor. Restorasyon çalışmalarında Ulu Cami minaresine şerefiyesinin de eklenerek eski yapısına kavuşacağı belirtildi.

Anadolu Selçuklu mimarisinin günümüze kadar yansıyan en önemli eserlerinden biri olduğu bildirilen caminin kesin yapım tarihi bilinmiyor. Ancak üzerinde bulunan bir kitabede 1125 yılında onarıldığı yazıyor.

09.09.2007


 

Türk Dünyası bu atlasta at koşturuyor

Türk Kültürüne Destek Vakfınca, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle hazırlanan ve Türklerin tarih sahnesine ilk çıktıkları yer olan Orta Asya’dan başlayarak tarihî akış içerisinde yayılış ve yerleşiminde ortaya koyduğu kültürü bir atlas içeriğiyle sunan ‘’Türk Dünyası Kültür Atlası’’ tamamlandı.

Caferağa Medresesindeki tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Valisi Muammer Güler, eserin Türk kültürüne çok önemli bir hizmet olduğunu belirterek, hazırlanmasında emeği geçen bilim ve san’at adamlarına teşekkür etti.

Valilik olarak kendilerinin sadece yardımcı olma görevi üstlendiklerini, asıl emeğin bilim adamları ve vakıf tarafından sarf edildiğini dile getiren Güler, 12 ciltlik kültür atlasını hazırlayanlara, 21. Yüzyıl eşiğinde Türk örf ve adetlerini konu alan bir eserin daha hazırlanabileceği önerisinde bulundu. Güler ‘’Bir büyük eser kazandırılmıştır. Tarihe bir büyük not düşülmüştür. Bunun da şerefi bizlere aittir’’ diye konuştu.

09.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri