Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Faiz indirimi devam etmeli

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, gayri safi milli hasıladaki (GSMH) yıllık büyüme hızının yüzde 5’in altına indiği bir dönemde, Merkez Bankasının faiz oranlarında indirime gitmesinin yerinde bir karar olduğunu söyledi.

Merkez Bankasının politika faizlerinde 0,25 puanlık indirim yapmasını değerlendiren Aygün, büyüme hızının önemli ölçüde düştüğü ve enflasyonun yönünü aşağı çevirdiği bir dönemde faiz indirimine gidilmesinin doğal olduğunu savundu. Her 1 puanlık faizin bütçeye getirdiği ek maliyetin 2,5 milyar YTL olduğuna dikkat çeken Aygün, bu sebeple faiz indiriminin devamının gelmesi gerektiğini kaydetti.

Para Politikası Kurulu’nun geçen yıl Haziran-Temmuz aylarında piyasalarda yaşanan dalgalanma sorasında faiz oranlarında toplam 4,25 puanlık artırıma giderek yüzde 13,25’ten yüzde 17,50’ye çıkardığını vurgulayan Aygün, faiz oranlarının geçen yıl mayıs ayındaki düzeyine gerileyebilmesi için bu yıl sonuna kadar en az 3-4 puanlık indirim daha yapılması gerektiğini savundu.

/ ANKARA

15.09.2007


 

Acil su planı oluşturulsun

MÜSİAD Çevre Sektör Komisyonu Başkanı İbrahim Toprak, “Suya yönelik risklerin çözümü için acilen su yönetimi stratejisinin geliştirilmesi ve tek elden yürütülmesi şart” dedi.

Yaptığı açıklamada, su yönetiminin etkin olarak sağlanabilmesi için, suyu ilgilendiren bütün kuruluşların tek bir çatı altında toplanmasının şart olduğunu belirten İbrahim Toprak, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’ndan bu konuda “Acil Su Yönetimi Planı” oluşturmasını beklediklerini ifade etti.

Türkiye’nin kurak, yarı kurak, sulak bölgeleriyle çok zengin su kaynaklarına sahip olduğuna dikkat çeken Toprak, şunları kaydetti: “Sorun kuraklık değil; su kaynaklarının verimli şekilde kullanılamamasıdır. Barajlar ve su projeleriplansız şekilde yapılıyor. Mevcut projeler tekrar gözden geçirilerek ve Yuvacık Barajı gibi hatalı projeler bir an önce islah edilerek verimli hale getirilmeli. Ayrıca su sıkıntısını uzan vâdede çözecek, kapsamlı projelere yönelmeliyiz.”

HİDROPOLİTİK KONUM ÖNEM KAZANDI

Türkiye’nin jeopolitik konumunun yanı sıra “hidropolitik” konumunun da son derece önem kazandığını söyleyen MÜSİAD Araştırmalar ve Yayın Komisyonu Başkanı Mehmet Develioğlu da, Ulusal Su Bildirisi çerçevesinin çizilmesi gerektiğini söyledi. Develioğlu yaptığı açıklamada, gelecekte tüm dünyayı etkileyecek su sıkıntısı sebebiyle, suya hakim olan bölgelerin büyük avantajlar sağlayacağını, ülkemizin de sahip olduğu su kaynaklarının gelecekte doğru kullanılması için şimdiden iyi bir planlama yapılması gereğine dikkat çektiklerini belirtti.

YENİ ASYA / İSTANBUL

15.09.2007


 

2007’yi yüzde 6 büyüme ile bitirmeliyiz

Anadolu Aslanları ve İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, “2007 yılını yüzde 6 büyüme ile tamamlayabilirsek 2008 için ümitlerimiz artacaktır” dedi.

Seçimler sebebiyle kayıp yıl olarak geçeceği söylenen 2007’de seçimlerin çok büyük yara alınmadan atlatıldığını dile getiren ASKON Genel Başkanı Koca, ancak ekonomide bazı dengelerin ciddi etkilendiğine işaret etti. 22 çeyrektir aralıksız büyüyen ekonominin yüzde 9’lar üzerine çıkan performans gösterebilirken son çeyrekte yüzde 3,9 büyüdüğünü kaydeden Koca, bütçede ise açığın 8,4 milyar YTL noktasına tırmandığına ve cari açığın 33 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti.

Oluşturulan tedirginliklerin tüketimi azalttığını ve özel sektörün yatırımlarını azalttığını ifade eden Koca, son çeyrekte ortaya konacak çabaların trendi olumluya çevireceğini belirterek, “Artık bir kısım engellerin de ortadan kalktığı bir siyasal zeminde daha hızlı ve doğru çalışmalar yapma zamanıdır. Eğer 2007 yılını yüzde 6 büyüme ile tamamlayabilirsek 2008 için ümitlerimiz artacaktır” diye konuştu.

YENİ ASYA / İSTANBUL

15.09.2007


 

Benzinde 5-6 YKr indirim

95 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatı, litrede 5-6 YKr ucuzladı.

Yeni ayarlamayla Ankara ve İzmir’de 95 oktan benzinin litre fiyatı BP’de 2,94 YTL’den 2,89 YTL’ye, OPET’te 2,94 YTL’den 2,88’e, Shell ve Petrol Ofisi istasyonlarında ise 2,93 YTL’den 2,88 YTL’ye indi. İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakasında 95 Oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı da BP’de 2,95 YTL’den 2,90 YTL’ye, OPET’de 2,95 YTL’den 2,89 YTL’ye, Shell ve Petrol Ofisi istasyonlarında da 2,94 YTL’den 2,89 YTL’ye çekildi.

/ ANKARA

15.09.2007


 

Süt üreticileri alacağını istiyor

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan, hayvancılık ve süt ürünleri sektörünün alarm verdiğini belirterek, devletin üreticileri, sektörü ve tüketicileri korumak için çiftçiye borcunu ödemesi gerektiğini söyledi.

SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, yaptığı yazılı açıklamada, kuraklık yüzünden artan yem bitkisi fiyatları sebebiyle çiftçilerin ve süt ürünleri sanayinin sıkıntı yaşadığını belirterek bunun da tüketiciye yansıdığını söyledi. Bahçıvan, “Türk hayvancılığı, çiftçiler ve süt ürünleri sektörü alarm veriyor. Yem bulamayan bazı işletmeler hayvanlarını satıyor. Tarihte ilk defa ham süt fiyatı artarken, hayvan fiyatları düşüyor. Bu aşamada devletten kendi adımıza ek destek istemiyoruz. Ancak, Tarım Bakanlığımızın doğru bir kararla yürürlüğe soktuğu ve üretici çiftçilerimizin hak ettiği başta süt primi olmak üzere, buzağı, hastalıktan ari çiftlik, suni tohumlama ve aşılama yem bitkisi primleri yılbaşından bu yana ödenmedi. Sayın Başbakanımızın konuya el koyarak, çiftçilerimizin ve süt ürünleri sektörünün en zor döneminin aşılmasını ve Türkiye’nin rahatlamasını bekliyoruz.” dedi.

/ İSTANBUL

15.09.2007


 

Tekstilcilerden ara eleman için eğitim merkezi

Türk Tekstil Vakfı, ilkini Çerkezköy’de kurduğu, diğerlerini de Adana ve Kayseri’de açmayı planladığı Tekstil Sektörü İşletmeler Üstü Mesleki Eğitim Merkezi (METEM) ile sektöre ara eleman yetiştirmeyi hedefliyor.

Münih’te düzenlenen Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı’nda (ITMA) METEM Projesi hakkında gazetecilere bilgi veren Türk Tekstil Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Lütfi Paker, fuarda bulunmalarının bir nedeninin de eğitim merkezlerine makine almak olduğunu aktardı.

Fuarda dokuma makineleri için Almanya ve Belçika’dan firmalarla görüştüklerini belirten Paker, bu iş için ayrılmış bütçeleri olduğunu ifade ederek, ‘’Biz makinaları, eğitim amaçlı olması nedeniyle makine fabrikalarından bedava almak için çalışıyoruz. Adana’da kurmayı planladığımız METEM için 3, Çerkezköy için 2 makine eksiğimiz var’’ dedi.

/ MÜNİH

15.09.2007


 

TÜMSİAD’dan 2 bin 500 kişiye yemek

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD), Mahmutbey Göztepe meydanında kurduğu ‘Aşevi Çadırı’nda günde 2 bin 500 kişiye iftar yemeği verecek.

Kapitalist sistem ve büyük şehirin getirdiği kültürün, bizim bazı değerlerimizi, yardımlaşma ve dayanışma duygularımızı törpülediğini belirten TÜMSİAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, “Bir sofra da siz kurun” projesi ile bu değerleri hatırlamak ve topluma da hatırlatmak istediklerini söyledi. Yıldırım, “Sivil toplum örgütleri, toplumun önünü açmak, toplumsal değerlere sahip çıkmak için projeler üretmek zorundadırlar. Ramazan dolayısıyla hayata geçirdiğimiz “Bir sofra da siz kurun” projesi, toplumumuzda ihtiyaç sahibi olan insanların sofralarına aş olabilmenin, onların sıkıntılarına ortak olabilmenin kaygısıyla üretilmiş bir projedir” dedi.

TÜMSİAD üyelerinin sorumluluk misyonuyla üstlendikleri bu projeyle, Ramazan’ın ilk on gününde 2 bin 500 ihtiyaç sahibi aileye, onuncu günden itibaren 3 bin, son günlerde ise 4 bin kişiye, “Günde üç kap sıcak yemek” servisi yapılacağını bildirdi. Muhtarla işbirliği yaparak gerçekten ihtiyacı olan aileleri belirlediklerini ve fakirlik belgesiyle kendilerine başvuran ailelere, Mahmutbey Göztepe meydanında kurdukları “Aşevi Çadırı”ndan saat 15.00 ila 18.00 arası yemek dağıtımı gerçekleştireceklerini kaydeden Yıldırım, “Biz çok önemli bir kültürün mirasçıyız. Bu kültür, Vakıf kültürüdür. Osmanlı’da ihtiyaç sahibi insanların ihtiyacı kadarını aldıkları Sadaka Taş’ları vardı. Durumu iyi olanlar bu Sadaka Taşları’na paralarını koyarlar, ihtiyaç sahipleri de ihtiyacı olan kadarını alırlardı. Maalesef, kapitalist sistem ve büyük şehirin getirdiği kültür, bizim bazı değerlerimizi, yardımlaşma ve dayanışma duygularımızı törpüledi. Biz, bu projeyle bu değerlerimizi hatırlamak ve topluma da hatırlatmak istiyoruz. Sadece, TÜMSİAD üyelerimiz değil, bu projeye herkes, her işadamı destek verebilir. Hatta 10 kişilik, 5 kişilik sofra kurmak isteyen, çok küçük bir sadaka vererek bile ihtiyaç sahiplerini sevindirmek isteyenler projemize katkıda bulunabilirler” diye konuştu.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

15.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri