Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Büyüme yavaşladı, tedbir şart

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi Başkanı İbrahim İşlek, büyüme hızı rakamlarının düştüğünü, bu sebeple Hükümetin, ekonomiye ivme kazandırması için harekete geçmesi ve acil tedbir alması gerektiğini belirtti.

İbrahim İşlek, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,9, altı ayda ise sadece yüzde 5,2 oranında büyüdüğüne işaret ederek, Tüketim harcamalarının yüzde 0,3 oranında gerilediği bu dönemde rakamların iş dünyasının yakınmalarını haklı çıkardığını kaydetti ve ‘’Ekonomik büyüme vites küçülttü. Acil önlem şart. Hükümetin ekonomiye ivme kazandırmak için harekete geçmesi gerekiyor’’ dedi.

MÜSİAD Şube Başkanı İşlek, 2002’de başlayan büyüme döneminin bugüne kadar aralıksız sürdürülmesinin sağlandığını, bu yılın ikinci çeyreğindeki büyüme hızının aynı zamanda son dört yılın en düşük büyüme oranı olduğunu kaydetti.

İşlek, büyüme istatistikleri incelendiğinde ekonominin geneli için şu ip uçlarının ortaya çıktığını bildirdi:

‘’Ekonomideki yavaşlama eğiliminin bir durgunluğa dönüşmesini inşaat sektöründeki ve ihracat faaliyetindeki canlılık önledi. Tüketim harcamaları ikinci çeyrekte yüzde -0,3 oranında azaldı. Yılın ilk yarısındaki artış oranı ise yüzde 0,8’de kaldı. Daralma oranı dayanıklı tüketim eşyasında yüzde -9,3’ü buldu. Bu oranlar iş dünyasından gelen yakınmaların haklı olduğunu gösterdi. Yatırımlar ikinci çeyrekte yüzde 10 oranında ve ilk çeyrekten daha yüksek bir düzeyde arttı. Ancak bu artışın bir nedeni genel seçim nedeniyle artan kamu yatırımları oldu. Kamu sektörünün maaş ve ücretlerindeki enflasyon sonrası reel artışın yüzde 1,3’te kalması büyümeden kaynaklanması gereken refah payının ücretlere yansıtılmadığını ortaya koydu.’’

2007’nin tamamına ilişkin değerlendirmesinde ilk yarı gerçekleşmeleri ve ikinci yarı tahminleri hesaba katıldığında yılın tamamında GSMH büyüme oranının yüzde 4,7 ile yüzde 5,2 arasında kalabileceğine işaret eden İbrahim İşlek, bu oranların hükümetin yüzde 5’lik hedefine yakın düzeyde bulunduğunu ancak, yüzde 5 dolayındaki bir oranın, 2001 krizinden sonra, son beş yılın en düşük büyüme hızı olacağını kaydetti. İşlek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

‘’Ekonomide yavaşlama dönemi yaşanıyor. Genel seçimin öncesi ve sonrasındaki gelişmeler, siyasetin ön plana çıkmasına ve ekonominin kendi haline bırakılmasına yol açtı. Bu durum ekonomiyi bir durgunluk dönemine henüz sokmadı ama bir yavaşlama yaşandığı yönündeki belirtiler arttı. Yavaşlamanın diğer bir nedeni de 2001 yılının nisan ayından bu yana uygulanan ‘Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı’nın miadının dolması oldu. Son kullanma tarihine iyice yaklaşan adı üzerinde bu geçiş programının yerine yenisi uygulamaya sokulmadıkça yavaşlamanın giderek bir durgunluğa dönüşmesi kaçınılmaz olacak.

Yeni hükümetin önümüzdeki bir ay içinde hazırlanıp Ekim ortasında TBMM’ye sunulması gereken 2008 yılı bütçesi ve programını fırsat bilerek ekonomiye yeni bir ivme kazandırması şart. 2008 yılı içinde ise mevcut programın yerine hazırlanacak orta vadeli yeni atılım programının da cari işlemler açığını azaltacak ve ekonominin teknolojik düzeyini yükseltecek yeni önlemler içermesi gerekiyor.’’

/ ANTALYA

15.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Büyüme yavaşladı, tedbir şart

  ANAYASA YAPMAK İÇİN DARBE Mİ GEREKİYOR?

  Anayasa komisyonu kampa girdi

  ABD Gül’den memnun

  Oruç, alışkanlıkları değiştirmektir

  Ramazanın ilk Cuması Camiler doldu taştı

  Çelik: Öğretmen açığı abartılı

  Gül, ilk gezisini tamamladı

  Siirt’te mayın tuzağı: 4 yaralı

  Sivas’ta trafik faciası: 6 ölü

  CHP flörte teşvik istedi

  Anayasa değişikliği tartışmalarına suç duyurusu

  Anayasa değişikliğinde Cumhurbaşkanlığı tartışması

  Kars’ta 1 terörist ölü ele geçirildi

  Metrobüs 1 hafta ücretsiz

  Unakıtan, Portekiz'e gidecek

  Troyka, AB’ye katılım sürecini görüşecek

  Ders zili çalıyor

  Ekim'e kadar orman yangını riski var

  Hırka-i Şerif ziyarete açıldı

  Tiryakilere uyarı

  Dinî cemaat liderleri iftarda bir araya geldi

  Hisar Camii yıllara meydan okuyor

  Sınırda bayram hazırlığı

  İnebolu'da otomobil denize yuvarlarlandı

  Gevenler toprağın yılmaz son bekçileri

  Demiryoluna mayınlı saldırı


 Son Dakika Haberleri