Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

En yüksek faiz Türkiye’de

Merkez Bankası’nın uzun bir aradan sonra gittiği 0.25’lik mini indirime rağmen Türkiye’nin, yüzde 17.25’le dünyada merkez bankalarının uyguladığı gecelik faiz oranı en yüksek ülke olduğu belirlendi.

Hazine’nin iç borçlanma faizlerinin de buna paralel seyretmesi nedeniyle yabancı yatırımcılar portföyünü Türk devlet tahvili ve bonolarıyla doldurduğu gözleniyor. Türkiye mevcut faiz düzeyiyle; “düşük faizli piyasalardan borçlanıp, yüksek faiz veren piyasalarda değerlendirmek” anlamına gelen “carry trade”cilerin de yatırımda gözdesi durumunda.

Verdiği cazip faiz sebebiyle Türkiye’deki sıcak para hacmi 100 milyar dolara yaklaşırken, carry trade yapanların en fazla borçlandığı ülke olan Japonya’nın ise yüzde 0.5’le Merkez Bankası faiz oranı en düşük ülke olduğu belirlendi.

Merkez Bankası gecelik faiz oranında Türkiye’yi yüzde 14.25’le İzlanda, yüzde 11.25’le Brezilya, yüzde 10’la Güney Afrika izliyor. Diğer belli başlı ekonomilerde ise söz konusu oran yüzde 10’un altında bulunuyor. Mısır’da yüzde 8.75, Yeni Zelanda’da yüzde 8.25, Hindistan ve Macaristan’da yüzde 7.75 olan söz konusu oranın, Çin’de yüzde 7.02 olarak belirlendi.

/ ANKARA

19.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ekonomide çarklar yağlanmalı

  Japon işadamlarından Türkiye çıkartması

  Sebze-meyveye de Ramazan zammı

  En yüksek faiz Türkiye’de

  Boğazından kıstı, kira ödedi

  Peynirci Muratbey, pekmez de üretecek

  TMSF’den Hazine’ye 100 milyon dolar

  İngiltere’de kriz paniği

  Petrolde yeni rekor: 81,24 dolar

  Brillant Store ile mefruşatta altın dönem

  1 kilo 202 gramlık domates yetiştirdi


 Son Dakika Haberleri