Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kayıt dışı eğitim

Irak’taki savaş ortamından Türkiye’ye kaçan Türkmen ailelerin çocuklarına Adana Valisi İlhan Atış kucak açtı. Türkmen ailelerin çocuklarını okula kazandırma arzusu üzerine bir ilköğretim okulunda Iraklı 10 öğrenci kayıt dışı eğitime alındı.

ABD’nin Irak’a yönelik askeri operasyonunun ardından bu ülkeyi terk edenler arasında yer alan Türkmen ailelerden Adana’ya sığınanlar, Güneydoğu’dan göç edenlerin yoğunlukta yaşadığı, şehrin güneyindeki Gülbahçesi ve Dağlıoğlu mahallelerine yerleşiyorlar.

Çeşitli günübirlik işlerde çalışarak hayatlarını devam ettirmeye çalışan Türkmen ailelerin çocuklarından ilk etapta 10’u ailelerin çocuklarını okula kazandırma arzusu üzerine Gülbahçesi Mahallesi’ndeki Orgenerel Bedrettin Demirel İlköğretim Okulu’nda kayıt dışı eğitime alındı.

Savaşın verdiği korku ve ürkeklik halen gözlerinden fark edilen Iraklı öğrencilerden 12 yaşındaki Fatma Çetin, kardeşleri 7 yaşındaki Ahmet ve 9 yaşındaki Mustafa Çetin ile aynı sırayı paylaşıyor. Okulun 1 G sınıfında eğitim öğretime kayıt dışı da olsa dahil edilen Çetin kardeşlerin öğretmenleri Şinasi Önder, çocuklarla yakından ilgileniyor.

AÇ YATIYORUZ AMA KORKMUYORUZ

Küçük Fatma, eğitim öğretim isteğini dile getirirken şunları söyledi:’’Biz yaklaşık iki ay önce buraya geldik. Babam ayakkabı tamirciliği yapıyor, annem de ev hanımı. Irak çok kötü oldu, her gün korkuyla uyuyorduk, bu yüzden buraya geldik. Burada savaş yok, çocuklar da çok mutlu. Ben ve kardeşlerim de burada mutluyuz. Yoksulluk çekiyoruz, bazen ekmek parası bile bulamıyoruz, aç yattığımız geceler oluyor ama korkmuyoruz. Geceleri yatarken huzur içindeyiz. Burada okumak, öğretmen ya da doktor olmak istiyorum.’’

Fatma Çetin, Irak’ta 6 yaşından itibaren eğitim almaya başladığını, çok az da olsa İngilizce bile öğrendiğini belirterek, ‘’Burada bize belge vermeseler de okuma yazmayı öğrenebileceğiz’’ dedi.

EĞİTİM VERİRİZ AMA BELGE YOK

Okul Müdürü Bahri Bahadırlı, ‘’Haydi Kızlar Okula Kampanyası’’ kapsamında ev ziyaretleri yaparken çok sayıda Iraklı ailenin de çocuklarını eğitime kazandırma arzusunda olduklarını gördüklerini bildirdi. Bahadırlı, ‘’Bu aileler, çocuklarını ellerinden tutup okula getiriyorlar. Bu son derece sevindirici, çünkü eğitim bilinçleri oluşmuş. Ancak, bu çocukların okulumuza kayıtlarını yapabilmemiz için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliğine sahip olmaları gerekir. Buna rağmen bu çocukları sokağa atamayacağımız için kayıtsız sınıfa almak zorunda kalıyoruz’’ dedi.

Adana Valisi İlhan Atış ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliği olmayanların okula kayıtlarının mümkün olamayacağını belirterek, ‘’Ancak, bu çocuklar da bizim, temel gereksinimleri olan eğitimden mahrum bırakamayız’’ dedi.

/ ADANA

21.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Siz de hesap vereceksiniz

  Yıpratıcı sürece girildi

  Gül Genelkurmay’da

  Erdoğan Teziç 8 Aralık’ta gidiyor

  Hükümete F-15 sorusu

  Pakdil: Yeni Anayasa özgürlükleri öne çıkaracak

  Sarıgül için ihraç talebi

  Kütahya'da hafif şiddetli deprem

  ‘Söğüt dâvâsı’ düştü

  Yağışlı hava geliyor

  Olay klibi yapan Samsun’da ortaya çıktı

  Kayıt dışı eğitim

  Zileliler Hırka-i Şerif’in peşinde


 Son Dakika Haberleri