Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Lisansın ticaretini yapıyorlar

Elektrik Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ak Enerji Genel Müdürü Önder Karaduman, lisans alanların yatırım yapmadığını, satmak için kapı kapı dolaşıp bunun ticaretini yaptıklarını savunarak, ‘’Piyasada bir sürü simsar türemiş vaziyette. Bu simsarlar yoktan para kazanıyorlar’’ dedi.

Karaduman, elektriğe çok ihtiyaç duyulan böyle bir dönemde santrallerin ayakta tutulması ve üretim yapmaya devam edilmesinin öneminin daha da arttığını vurguladı. Arz-talep dengesi sağlanırken üretim kaynaklarının dağılımıyla ilgili mutlaka planlama yapılması gerektiğine işaret eden Karaduman, bu alanda özelleştirme ve dağıtım ihalelerinin bir an önce yapılmasının şart olduğunu söyledi.

“RANT OLUŞTURULMUŞ, LİSANS

TİCARETİ YAPILIYOR’’

Karaduman, bu konuda esas yapılması gerekenin yatırım ikliminin düzeltilmesi ve özel sektör için bu işte ‘’elini taşın altına sokar’’ ortamının oluşturuluması olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi: ‘’Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), birçok lisans verdi. Acı olan bir şey var; maalesef lisans alan yatırım yapmıyor, bunun ticaretini yapıyor. Lisansı alan kapı kapı dolaşıp (elimde satılık lisans var, alan var mı) diye geziyor. Piyasada bir sürü simsar türemiş vaziyette. Bu simsarlar yoktan para kazanıyorlar. Yatırımcıların yatırımlara yatıracakları paraları bu simsarlar alıyorlar. Herkes eline lisansı alıp dolaşıyorsa, onun takipçisi EPDK olmalıdır. (Yapıyor musun, yapmıyor musunuz, yaptıysan kaç para harcadın? Getir hesap ver, vermiyorsan ben bu lisansı iptal ediyorum) demesi lâzım. Çünkü orada bir rant yaratılmış, lisans ticareti yapılıyor.’’

EPDK’nın şirket devirleri sırasında lisansların iptal edileceği maddesi koyarak bunların öne geçebiliceğini vurgulayan Karaduman, “(Eğer benim verdiğim bir lisans varsa ve bu lisansa ait herhangi bir işe başlanmamışsa, o takdirde o lisans otomatik olarak iptal edilir) dediği anda göreceksiniz bu, bütün simsarların elinden düşecektir. Piyasada hiçbiri yatırıma dönmeden milyonlarca dolar para dönüyor, kâğıt satılıyor’’ şeklinde konuştu.

Konutlara yapılması planlanan yüzde 15’lik zammı, tasarrufu destekleyeceği için doğru bulduğunu ifade eden Karaduman, sanayi kesimine yapılacak zamdan ise bu kesimin maliyetleri artırması sebebiyle olumsuz etkileneceğini, etkilenmemesi için dışarıya bağımlılığın azaltılması gerektiğini kaydetti.

/ İSTANBUL

22.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Lisansın ticaretini yapıyorlar

  TEKEL, Ekim’de ihaleye çıkacak

  Şimşek’ten, ABD’li işadamlarına yatırım dâveti

  Ramazan, yemek fabrikalarını ihya etti

  Borcumuz 347 YTL’yi aştı

  Tüketici kredileri 58,2 milyar YTL’ye çıktı

  Aylık iftar sofrasının maliyeti 486 YTL

  Manavgat suyuna dünya ilgisi

  Turist sayısı yüzde 17 arttı


 Son Dakika Haberleri