Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Cheney’in niyeti İran’a saldırmak

ABD’de yayımlanan haber dergisi Newsweek’in dün piyasaya çıkan sayısındaki haberde ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in niyetinin İran’a karşı İsraille birlikte hava saldırıları düzenlemek olduğu belirtildi.

Dergide bu bilginin, Cheney’nin geçen ay görevini bırakan Orta Doğu danışmanı David Wurmser tarafından, birkaç ay önce düzenlenen bir toplantıda katılımcılara aktarıldığı belirtildi.

Bu iddiaya göre, Cheney’nin üzerinde düşündüğü belirtilen planda, önce İsrail’in İran’ın Natanz nükleer tesisine sınırlı saldırılar düzenlemesi, böylece Tahran’ın İsrail’e karşılık vermeye zorlanması ve bunun gerekçe gösterilerek ABD güçlerinin İran’ı kapsamlı şekilde havadan vurması öngörülüyor.

Ancak Newsweek’in haberinde, eski danışman Wurmser’a atfedilen sözler dışında Cheney’nin böyle bir plan üzerinde çalıştığı yönünde herhangi bir kanıt sunulmadı. Ali Hamaney: ABD’yi rahatça vurabiliriz İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in askeri başdanışmanı ve eski Devrim Muhafızları komutanı Yahya Rahim Safavi, “ABD’nin bölgedeki güçlerinin menzillerinde olduğunu ve bunları çok rahat bir şekilde vurabileceklerini” söyledi. ABD’nin bölgede 200 binden fazla askeri olduğunu ifade eden Safavi, “Amerikalılar bilmeliler ki onların Irak ve Afganistan’daki güçleri İran’ın menzilindedir. Okyanus ötesindeyken onlara ulaşamıyorduk, ama şu anda bizim yakınımızdalar. Onları çok rahat bir şekilde vurabiliriz” diye konuştu. Devrim Muhafızlarının 10 yıl genel komutanlığını yapan Safavi, bu ayın başında, İran’ın dini lideri Hamaney tarafından görevden alınarak, askeri başdanışmanlığa getirilmişti.

/ WASHINGTON

25.09.2007


 

Sarkozy antipatik oluyor

Fransız basını, “Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yurt dışında da giderek antipatik olmaya başladığı” yorumunu yapıyor.

Liberation gazetesi, BM genel kurulu dolayısıyla hazırladığı bir araştırmada, dış politikadaki tarzı ve açıklamalarıyla “Sarkozy, dünyayı sinirlendiriyor” ifadesini kullanırken, Le Parisien gazetesi, İngiltere ve ABD’nin Sarkozy’nin “tonu yüksek” konuşmalarından mutlu olduğunu, ancak AB’nin birçok ülkesinin eleştirdiğini yazdı.

Liberation gazetesi, özellikle Almanların “küçük Napolyon” diyerek Sarkozy ile “dalga geçtiğine” dikkat çekerken, AB ülkelerindeki sol partilerin de Fransız cumhurbaşkanını sert biçimde eleştirdiklerine dikkat çekti. Fransa’da düzenlenen kamuoyu araştırmaları, Sarkozy’nin popülaritesinin düşüşe geçtiğini ortaya koyuyor.

Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in İran’a ziyarette bulunması için henüz şartların oluşmadığını söyledi. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez de Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin kendisini Fransa’ya davet ettiğini ve daveti kabul ettiğini açıkladı.

/ PARİS

25.09.2007


 

Dörtlüden, Orta Doğu Konferansı’na destek

ABD, Rusya, BM ve AB’nin oluşturduğu Orta Doğu Dörtlüsü, İsraillilerle Filistinliler arasında barış için bir uluslararası Orta Doğu Konferansı düzenlenmesine destek verdi.

New York’ta bir araya gelen Orta Doğu Dörtlüsü temsilcileri, toplantıdan sonra yayımlanan ortak bildiride, “Orta Doğu Dörtlüsü uluslararası konferansın başarısı ve sonuçlarının uygulanması için çalışacaktır” ifadesi yer aldı. Bildiride, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın yürüttüğü ikili görüşmelere de güçlü destek verildiği kaydedildi. İsrail’in kısa bir süre önce “Gazze’yi düşman toprağı” ilan etmesine yer verilmeyen bildiride, temel hizmetlerin teminine, insani ve acil yardımın yapılmasına devam edilmesi çağrısında bulunuldu.

Orta Doğu Dörtlüsü’nün temsilciliğine atanan eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, bazı ilerlemeler olduğunu belirtirken, yıl sonunda Filistin topraklarına yardım için uluslararası bir konferans düzenleneceğini ve bu konunun bugün Norveç başkanlığında New York’ta yapılacak bir bağışçılar toplantısında ele alınmasının beklendiğini söyledi.

/ NEW YORK

25.09.2007


 

Rahip direnişi büyüyor

Myanmar’da rahiplerin başını çektiği cunta yönetimi karşıtı gösterilere katılım artıyor. Görgü tanıkları, başkent Yangon’da birinci haftasını dolduran gösterilere dün binlerce rahiple birlikte yaklaşık 50 bin kişinin katıldığını belirtti.

Myanmar’ın Budist tapınağı Shwedagon’dan başlayan gösteriye katılanların sayısının hızla arttığı ve birkaç saatte caddelerin insanlarla tıka basa dolduğu, Rangoon Üniversitesinden öğrencilerin de gösterilere katıldığı bildiriliyor. Bölgedeki kaynaklar, 1988 yılında ordu tarafından bastırılan demokrasi yanlısı ayaklanmadan bu yana Myanmar’da ilk kez bu kadar büyük katılımlı gösteri yapıldığını kaydetti. Myanmar’ın 1948 yılında İngiltere’den bağımsızlığı kazanmasına yol açan başkaldırıya da rahiplerin protesto yürüyüşleri önayak olmuştu.

/ YANGON

25.09.2007


 

Hillary Clinton: Iraklı Kürtler korunmalı

ABD’de Demokrat Parti’den başkan aday adayı senator Hillary Clinton, Iraklı Kürtlerin hem korunmasının hem de bölgelerinde teröristleri barındırmamasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Irak savaşına ilişkin görüşlerini CBS televizyonunda anlatan Clinton, ABD’nin bu ülkedeki muharip birliklerinin çoğunun geri çekilmesi için bir tarih belirlenmesini desteklediğini belirtti. Clinton, açıklamalarının bir yerinde “Kürtlerin hem korunmasının hem de teröristleri bölgelerinde barındırmamasının sağlanması için daha fazla iş yapmalıyız” diye konuştu.

/ WASHINGTON

25.09.2007


 

Lübnan’da seçim muamması

Lübnan’da parlamentodaki çoğunlukla muhalefet, bugün için planlanan devlet başkanlığı seçiminin yapılmasını beklemiyor.

Parlamentodaki çoğunluk tarafında yer alan Telekomünikasyon Bakanı Mervan Hamade, iki taraf arasında en ufak bir uzlaşma sağlanamadığını belirttiği açıklamasında, şunları söyledi: “Bugünden (dün) yarına (bugün) da bir gelişme olmasını beklemiyorum. Ancak yarın (bugün), parlamentonun bütün üyeleri ve Başkanı Nebih Berri’nin bir araya gelecek olmasını, bir diyalog başlatmak için kullanma fırsatını kaçırmamak gerektiğinden eminim.”

/ BEYRUT

25.09.2007


 

Kimyasal Ali yeniden yargılanıyor

Kimyasal Ali lakaplı Ali Hasan El Mecid’in, 1991 yılındaki Şii ayaklanmasının kanlı şekilde bastırılmasındaki rolü sebebiyle yargılanmasına Irak Yüksek mahkemesinde yeniden başlandı.

AFP muhabiri, “yeşil bölgede” bulunan mahkemedeki duruşmanın, Ali Hasan El Mecid ve 14 suç ortağının salona girmeleriyle dün sabah başladığını belirtti. Dönemin İçişleri Bakanı olan ve ayaklanmanın kanlı şekilde bastırılması sırasında 100 bin kadar Şiinin öldürülmesi nedeniyle ‘’insanlığa karşı suç işlemekle’’ suçlanan Kimyasal Ali ve 14 yetkili hakkında açılan dava kapsamında 3 gün süren ve tanıkların dinlendiği duruşma 23 ağustos tarihinde bugüne ertelenmişti.

/ BAĞDAT

25.09.2007


 

Papadopulos, taşınmaz mal takasından memnun değil

Rum yönetimi başkanı Papadopulos, Kıbrıslı bir Rum ile KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu arasında taşınmaz mal takasına dayanan bir anlaşmanın AİHM tarafından onaylanması yönündeki gelişmelerin memnuniyet verici olmadığını ifade etti.

Kıbrıs Gazetesi’nin haberine göre, Papadopulos, bu konudaki gelişmelerin mülkiyet sorununun sonuna işaret ettiği yönünde bazı çevreler tarafından ifade edilen endişelerin “abartılı” olduğunu da söyledi.

Hükümetinin konuyu iyi yönetemediği yönündeki eleştirileri de reddeden Papadopulos, Rum hükümetinin bu gelişmeyi önlemek için elinden gelen tüm hukuki imkânları kullandığını ve ilk önce kesin sonucun ne olacağının beklenmesi gerektiğini ifade etti.

/ LEFKOŞA

25.09.2007


 

İngiltere’de ayrımcılık had safhada

İngiltere’de yayınlanan bir rapor, ülkedeki çeşitli azınlık gruplarının statüsü konusunda ciddi uyarılarda bulunarak, ülkede eşitsizliğin yüksek düzeylerde olduğuna dikkat çekti. Hükümetten konuya ilişkin acil önlemler alması talep edildi.

İngiltere’de etnik gruplara yönelik ayrımcılığın sanıldığından daha derin olduğu açıklandı. Irk Eşitliği Komisyonu tarafından İngiltere’de yaşayan değişik etnik ve dini grupların durumu konusunda yapılan araştırmanın sonuçları yayınlandı. Konuya ilişkin raporda çeşitli ırk ve dini gruplar arasındaki bölünme ve ayrımcılığın, dini ve siyasi aşırılığı beslediği vurgulandı. Komisyon, raporunda İngiltere’nin bir “eşitsizlik, dışlanma ve yalnızlığa itilme” yeri olarak kalmaya devam ettiğini vurguladı. Ekim ayından itibaren Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu adını alacak olan Irk Eşitliği Komisyonu, 15 İngiliz bakanlık ya da bakanlığa bağlı kuruluşunu, sözkonusu ayrımcılığı önlemek için, sorumluluklarını yerine getirmemekle suçladı. Komisyon, bu bakanlık ve kuruluşlara karşı tedbir alabileceği uyarısında bulundu. İlgili yasalara göre, komisyonun yasal yollara başvurma hakkı ve yetkisi bulunuyor. İngiliz hükümeti, rapor üzerine, “olumlu ve ciddi önlemler” alacağını açıklamak zorunda kaldı. Sözkonusu rapor için komisyon üç yıl süren bir araştırma yaptı.

/ LONDRA

25.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri