Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İran da Irak’ın bölünmesine karşı

İran yönetimi, ABD senatosunun kabul ettiği, Irak’ın federatif bir yapı içinde 3 bölgeye ayrılmasını öngören plana karşı olduğunu açıkladı. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, yaptığı açıklamada, ABD senatosunun kararını “Irak’ın içişlerine açık müdahale’’ olarak gördüklerini ve bu girişimi, Irak’ın toprak bütünlüğü ve millî hakimiyetine de aykırı bulduklarını söyledi.

“Bu karar ABD’nin Irak’taki hatalar zincirinin devamı’’ diyen Hüseyni, tasarının Nuri El Maliki hükümetini zayıflatmak için kabul edildiğini savundu.

İran’ın, Irak’taki siyasî sürece ve anayasaya saygı gösterdiğini, El Maliki hükümetini desteklediğini vurgulayan Hüseyni, Irak’ın geleceğini belirlemenin Iraklıların tabiî hakkı olduğunu, dolayısıyla bu ülkeyle ilgili bütün kararların Irak halkı tarafından kanuni yollardan alınması gerektiğini belirtti.

Irak’ın 3’e bölünmesi gibi girişimlerin Irak’ın bütünlüğünü tahrip ve bölgedeki istikrarsızlığı artırma amaçlı olduğunu ifade eden sözcü, İran olarak bu girişimi kınadıklarını kaydetti.

ABD Kongresi’nin üst kanadı senato, önde gelen Demokrat senatör Joe Biden tarafından önerilen ve Irak’ın gevşek bir federatif yapı içinde 3 bölgeye ayrılmasını öngören, ancak bağlayıcılığı bulunmayan tasarıyı ezici çoğunlukla kabul etmişti.

Senato genel kurulundaki oylamada 23’e karşı 75 oyla kabul edilen tasarı, Irak’ın tek ülke olarak kalmasını, ancak Şii, Sünni ve Kürt bölgelerine ayrılmasını, petrol gelirlerinin denetiminin ise Bağdat yönetiminde kalmasını öneriyor.

/ TAHRAN

30.09.2007


 

Dini yok sayma fikri geride kaldı

Zafer Parkında her gün 500 kişiyi buluşturan Ramazan çadırındaki iftara katılan Rusya Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Sekreteri Vsevolod Çaplin, dinleri karıştırma veya yok sayma gibi düşüncelerin Sovyet döneminde kaldığını hatırlatarak, “Öyle bir toplum kurmalıyız ki, farklı dinlere mensup insanlar kutsal kitaplarının kendilerine öğrettiği şekilde ailelerini kurabilmeli. Güçlü toplumlar ancak dinî özgürlüklerle, karşılıklı saygı ve anlayış içinde oluşturulabilir” dedi.

Cami, kilise ve havranın yer aldığı Zafer Parkı’nda kurulan Ramazan çadırında her gün 5 yüz kişi iftar etme imkânı buluyor.

Rusya Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Sekreteri Vsevolod Çaplin Müslümanlarla birlikte aynı sofrayı paylaşmaktan sevinç duyduğunu ifade ederek, “Birbirimizin inanç ve geleneklerine saygı içinde yaşıyoruz. Bu Rusya’nın dinler arasındaki ilişkilerinin en önemli boyutunu oluşturuyor.” değerlendirmesi yaptı. Dinleri karıştırma ya da yok sayma gibi düşüncelerin Sovyet döneminden kaldığını hatırlatan Çaplin, “Öyle bir toplum kurmalıyız ki farklı dinlere mensup insanlar kutsal kitaplarının kendilerine öğrettiği şekilde kendi ailelerini kurabilmeli. Dini özgürlükler içinde, karşılıklı saygı ve anlayış içinde ancak güçlü toplumlar oluşturulabilir.” ifadelerini kullandı. Müslümanlarla birbirlerinin programlarına sıkça katıldıklarını ifade eden Hristiyan din adamı tüm dünyanın bu diyalog anlayışını örnek almasını istedi.

Çadırda düzenlenen programda ‘Selamünaleyküm’ diyerek konuşmaya başlayan Rusya Hahambaşı Yardımcısı Zinoviy Lvoviç de, “Biz kardeşiz. Allah bu günlerde Müslüman kardeşlerimize Kur’ân-ı gönderdi. Farklı dinler olsa da birbirine çok benzeyen doğrular peşinde gidiyoruz. Yahudiler de bu günlerde bayram yapıyor. Biz de çadırlar kuruyor ve yiyecekleri diziyoruz. Birlikte yemekler yiyoruz.” dedi. Yahudi din adamı Müslümanlar için önemli olan bu günlerde hep birlikte barış ve kardeşlik içinde yaşama temennisinde bulundu.

Dünyada barış ve sevginin muhteşem örneğini sunan Ramazan çadırında bayrama kadar misafirler ağırlanmaya devam edilecek. İftar sonrası camileri dolduran Rus, Türk, Kırgız, Tatar, Tacik, Özbek, Türkmen, ve daha onlarca farklı milletten oluşan Rusya Müslümanları aynı safta namaza durdu.

/ MOSKOVA

30.09.2007


 

Sofya’da iftar zirvesi

Bulgaristan Başmüftülüğü Sofya’daki Boyana Cumhurbaşkanlığı Rezidansında bir iftar yemeği düzenleyerek Balkan ülkelerinin din adamlarını bir araya getirdi.

Bulgaristan Başmüftülüğü başşehir Sofya’da önemli bir organizasyona ev sahipliğini yaptı. Başmüftülük, Boyana Cumhurbaşkanlığı Rezidansı’nda bugün bir iftar yemeği düzenleyerek Balkan ülkelerinin din adamlarını bir araya getirdi. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov’un da konuk olduğu iftara Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da katıldı. Romanya, Arnavutluk, Gümülcine, İskeçe, Kosova ve Karadağ Başmüftüleri, Bulgaristan’da üyelerin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden (HÖH-DPS) bakanların da dâvetli olduğu iftarda, diğer dinlerin ruhani liderleri de hazır bulundu.

/ SOFYA

30.09.2007


 

Pervez Müşerref’e yeşil ışık

Pakistan’da seçim komisyonu, Devlet Başkanı General Pervez Müşerref’in başkan adaylığını kabul etti. 6 ekimde yapılacak başkanlık seçiminde adayların başvurularının kurallara uygun olup olmadığını belirleyen komisyon, Müşerref’in başvurusunu meşrû ilân etti.

Komisyon, Müşerref’le birlikte iki kişinin daha adaylığını kabul etti. Muhalefetin itirazını reddeden Yüksek Mahkeme de daha önce Müşerref’in başkan adayı olabileceğine hükmetmişti.

Muhalifler, 8 yıl önce kansız darbeyle iktidarı ele geçiren Müşerref’in, önce genelkurmay başkanlığı görevini bırakmasını, ondan sonra aday olmasını istiyordu. Müşerref ise kazanırsa üniformasını çıkaracağını açıklamıştı.

/ İSLAMABAD

30.09.2007


 

Kosova’da başörtüsü yasak değil

Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Prizren Bölgesi Eğitim Dairesi Topluluklar Uzmanı Bedrettin Koro, Kosova eğitim kurumlarında kız öğrencilerin başörtüsüyle derslere girmelerinde bugüne bir sorun olmadığını söyledi.

Türkiye’de basında yer alan Kosova’daki okullarda başörtü yasağı haberlerine Kosovalı yetkililerden yalanlama geldi. Geçtiğimiz günlerde Priştine’de bir okulda yaşanan başörtüsü sorunu, bundan iki yıl önce de Kosova’nın güneyinde bulunan ve Türklerin de çoğunlukta yaşadığı Prizren’de yaşanmıştı. Ancak Hristiyan bir Arnavut hocanın başörtülü öğrencileri yasadan dolayı değil, kendi şahsi gerekçeleriyle dersine girmemesini istemiş, aileler de tepki gösterince sorun okul yönetimi tarafından hallolmuştu.

Bu çerçevede Kosovalı yetkililer başörtüsüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Kosova Eğitim Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Prizren Bölgesi Eğitim Dairesi Topluluklar Uzmanı Bedrettin Koro, Kosova eğitim kurumlarında kız öğrencilerin başörtüsüyle derslere girmelerinde bugüne dek bir sorun olmadığını söyledi. Koro, “Kosova’da ilköğretim ve liseler yasasına göre okullar bir kamu kurumudur. Bunlar aynı zamanda laik birer kurumdur. Bugüne kadar başörtüsüyle ilgili her hangi bir sorun yaşanmamıştır.” dedi. Mamuşa Belediyesi Başkanı Arif Bütüç ise böyle bir sorunun Kosova’da olmadığını söyledi. Bütüç, “Mamuşa’da mevcut olan ilköğretim ve lisede başörtüsüyle ilgili hiçbir hiçbir sorun yok. Mamuşa lisesinden mezun olanların çoğu başörtülüydü. Kosova’daki özellikle Eğitim Bakanlığının eğitim yasasının bir maddesinde sadece okullarda dini propaganda yapma yasağı vardır. Aksi takdirde başörtülü, başörtüsüz diye bir madde yoktur. Demek oluyor ki okullarda böyle bir sakınca yok ve çocuklarımız istediği şekilde okula gidiyor.” dedi. KDTP Milletvekili Rıfat Krasniç de, “Kosova Meclisi’nde başörtüsüyle ilgili bir yasa geçmedi ve bugüne kadar da bu yasa öğrencilere uygulanmadı. Bizim Mamuşa lisesinde kızlarımız kapalı vardır. Başörtüsüyle geliyorlar okula herhangi bir sorunda yaşanmadı.” dedi.

/ PRİZREN

30.09.2007


 

Casey: ABD, PKK’yı desteklemiyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, ağır silâhların terör örgütü PKK’nın eline geçmesini Amerikan devleti ve ordusunun kesinlikle desteklemeyeceğini belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta yaptığı bir konuşmada, ‘’PKK kamplarında top, tank ve buna benzer Amerika’ya ait maalesef ağır silâhlar çıktı’’ demişti. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey, bu sözlerin hatırlatılması üzerine, bu bilginin neye dayandığını bilmediğini söyledi. Casey, ‘’Sanırım, ağır askerî teçhizatın PKK’nın nasıl eline geçtiğini görmek oldukça zor. Kesinlikle böyle bir durum, bu devlet veya Amerikan ordusunun benim bildiğim hiçbir mensubunca desteklenmez. Elimde bunu doğrulayacak herhangi bir bilgi yok’’ dedi.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ile Irak arasında terörle mücadele işbirliği anlaşması imzalanmasının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Açıklamada, ‘’Bu anlaşmanın imzalanmasından cesaretlendik. Daha önce de belirttiğimiz gibi, PKK ve diğer terörist örgütlerin tasfiyesinde en iyi yaklaşım, işbirliği’’ denildi.

/ WASHINGTON

30.09.2007


 

Myanmar’da katliam şüphesi

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Myanmar’da düzenlenen hükümet karşıtı gösterilere askerlerin müdahale etmesi sonucu ölenlerin sayısının bilinenin çok üstünde olabileceğini söyledi.

Gordon Brown, ABD Başkanı George W. Bush ve Çin Başbakanı Wen Jiabao ile yaptığı telefon görüşmelerinin ardından gazetecilere açıklama yaptı. Brown, ‘’Açıklanandan çok daha fazla ölü olduğuna inanıyoruz’’ diye konuştu. Myanmar’daki askeri yönetimi etkileyebilmek için uluslar arası baskı gerektiğini kaydeden Brown, BM’nin ve AB’nin yaptırım uygulaması gerektiğini söyledi.

/ LONDRA

30.09.2007


 

Füze kalkanı Pasifik’te denendi

ABD’nin geliştirdiği füze kalkanı projesi çerçevesinde bugün Pasifik’te yaptığı deneme başarıyla sonuçlandı.

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) açıklamasına göre, Alaska’daki Kodiak adasından hedef füzenin fırlatılmasından 17 dakika sonra, bu füzeyi vurması planlanan diğer füze California’daki Vandenberg hava üssünden fırlatıldı. Pentagon’un açıklamasında, hedef füzenin vurulduğu ve denemenin başarılı olduğu belirtildi. Bu, ABD’nin 1999’dan beri yaptığı 7. başarılı deneme oldu. Program çerçevesinde yapılan 12 denemenin 4’ü başarısızlıkla sonuçlandı. Bir denemede de hedef füze fırlatılamadı. Her denemenin maliyetinin 100 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

/ WASHINGTON

30.09.2007


 

İspanya’da monarşik deprem

İspanya’nın ayrılıkçı Katalonya bölgesinde son dönemde İspanya Kraliyet Ailesi’ne yönelik protesto gösterileri artarak devam ederken, STK'lar Kral’a destek veren bildiriler yayınladı.

Katalonya bölgesinde, 300-400 kişilik grupların başlattığı gösteriler ve Kral’ın fotoğraflarını yakma eylemleri, üniversitelere sıçradı. Maskeli dört kişi Kral Juan Carlos’un bir resmini yaktı. Kraliyet Ailesi’ne hakaretin suç teşkil etmesine rağmen, şu ana kadar gösterilere müdahale bulunulmazken, polis sadece göstericilerin kimliklerini tesbit etmekle yetindi.

/ MADRİD

30.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri