Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kayıt dışına karşı kredi kartı teklifi

Rize Defterdarı İhsan Özbay, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasının en etkili yolunun nakdî para yerine kredi kartı gibi kaydî paranın kullanılmasının yaygınlaştırılması olduğunu söyledi.

Rize Defterdarı İhsan Özbay, yaptığı açıklamada, ABD ve Avrupa ülkelerinde ekonominin yüzde 80-90 oranında kayıt altında olduğunu belirtti. Türkiye’de ise ekonominin kayıt altında olma oranının son birkaç yıla kadar oldukça düşük olduğunu ifade eden Özbay, ‘’Son yıllarda yapılan çalışmalarla bu oran oldukça yükseltildi. Ancak bir ülkede kayıt dışı ekonominin önemsiz olabilmesi için ekonominin büyük bölümünün kayıt altında olması gerekmektedir. Bu sebeple bu konuda hâlâ önemli mesafe almamız gerekiyor’’ dedi.

Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasının en etkili yolunun nakdî para yerine kredi kartı gibi kaydî paranın kullanılmasının yaygınlaştırılması olduğunu vurgulayan Özbay, şunları söyledi:

“Nakdi paranın izlenmesi pek mümkün değildir. Ancak kaydi para kullanımında, para hareketinin izlenmesi kolaydır. Vatandaşlarımızın nakit para verecekleri yerde bunun yerine kredi kartını tercih etmelerini öneriyoruz. Çünkü bu durumda herhangi bir kayıt dışılık olduğunda bunu hemen tesbit edebiliyoruz. Tabiî bunu kullanırken gelirleri ile doğru orantılı bir şekilde kullanmalıdırlar. Yani biz nakit para verecekleri yerde kredi kartını tercih etmelerini öneriyoruz.’’

FİŞ DE KAYIT DIŞIYLA MÜCADELE EDİYOR

Türkiye’de kamu giderlerinin yüzde 85’inin toplanan vergilerle finanse edildiğini ifade eden Özbay, “Vatandaşlarımız alış verişlerinde fiş almaya özen göstermelidirler. Ülkemizi seviyorsak yaptığımız alışverişin ardından fişimizi almayı ihmâl etmemeliyiz. Böylece kayıt dışı ekonomiyle mücadelemize katkı sağlanacak ve yapılan alış verişte oluşan vergi hazineye aktarılacaktır’’ diye konuştu.

Özbay, yakın zamanda, ülke genelinde daha önce başlatılan ‘Ülkemi Seviyorum Belgemi Alıyorum’ benzeri bir kampanya başlatılacağını da sözlerine ekledi.

/ RİZE

30.09.2007


 

Vergi borcundan kaçış yok

Vergi borçları, yapılacak yeni düzenlemelerin ardından mükelleflerin banka hesabından otomatik şekilde ve cebren (zorla) tahsil edilecek. Banka ekstreleri gibi vatandaşa vergi ekstresi de gönderilmeye başlanacak.

Alınan bilgiye göre, Gelir İdaresi Başkanlığının 2009 yılı sonuna kadarki düzenlemeleri içeren Stratejik Planı belli oldu. Maliye Bakanlığının vergiyle ilgili Eylem Planı niteliğindeki Stratejik Planda, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın yeni döneme ilişkin görüşlerine de yer verildi.

Unakıtan, ‘’Bu süreçte, vergi tabanının genişletilmesi ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele sonucu oluşacak ilave kaynaklar, halkımızın refahının artırılmasına imkan sağlayacak’’ dedi.

Stratejik Plan’da 2009 yılı sonuna kadar hayata geçirilecek düzenlemelerden bazıları şunlar:

-Mükelleflere verilen hizmet kalitesi sürekli iyileştirilecek ve yeni hizmet seçenekleri geliştirilecek.

-Elektronik ortamda verilen hizmetler artırılacak.

-Tüm bankaların internet bankacılığı sayfalarında, mükelleflerin ödeyecekleri motorlu taşıtlar vergisi tutarlarını görmeleri sağlanacak. Bunun yanı sıra ödenecek motorlu taşıtlar vergisi mükelleflerin cep telefonuna kısa mesaj şeklinde gönderilecek.

-Ödeme yapılması durumunda, tahsilatın Gelir İdaresi Başkanlığı kayıtlarına intikal ettiği yine kısa mesaj yolu ile mükellefe bildirilecek. Bunun için Uygulama ve Veri Yönetimi Daire Başkanlığı bünyesinde Cep Telefonu Bilgilendirme Sistemi kurulacak.

-Mükellef ihtiyaçlarına cevap vermek üzere telefon aracılığı ile hizmet verecek Çağrı Merkezi faaliyete geçirilecek.

-Mükelleflere e-posta yoluyla bilgi sistemi uygulamaya konulacak.

-Yurt genelinde vergi bilincini oluşturmak için alış verişlerde fiş ve fatura alınması ve verilmesi alışkanlığını yerleştirecek kampanyalar düzenlenecek.

-Verginin okullarda ders olarak okutulması için yasal ve idarî alt yapı oluşturulacak.

-Vergisini zamanında ödemeyenleri tesbit edecek, süresinde ödenmeyen vergi ve cezaların cebren tahsilini sağlayacak sistemler oluşturulacak. Bu amaçla Borç Takip ve Değerlendirme Sistemi kurulacak.

-Vergi borcunun mükellefin banka hesabından otomatik olarak cebren tahsili sağlanacak. Ayrıca hacizli malların satışının kısa sürede gerçekleşmesine yönelik çalışma yapılacak.

/ ANKARA

30.09.2007


 

Unakıtan: Tekel’e büyük ilgi var

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tekel’in özelleştirmesiyle ilgili olarak Citygroup’un organizasyonuyla düzenlenen ‘’roadshow’’un beklenenin üzerinde ilgi gördüğünü belirtirken, ‘’Tekel’e büyük ilgi var’’ dedi.

İki gün süren çalışmaların ardından Citygroup’un Londra çalışma merkezinde temaslarıyla ilgili bilgi veren Unakıtan, özelleştirme sürecinde Tekel’in alıcılara tanıtılması ve onların fikirlerinin dinlenmesiyle ilgili olarak Londra’ya geldiğini belirtti.

“Tekel’in özelleştirilmesine ilişkin ilgiyi çok kuvvetli gördüm’’ diyen Unakıtan, tahmininin ‘’sürecin bu kez başarıyla sonuçlanacağı yönünde olduğunu’’ vurguladı.

Bakan Unakıtan, Tekel’in ardından Halk Bankası, otoyollar, şeker fabrikaları, millî piyango gibi özelleştirmelerin sırada olduğunu, daha önce bir kısmı özelleştirilen limanlarla ilgili çalışmaların da süreceğini ifade etti.

/ LONDRA

30.09.2007


 

IMF Başkanlığına Kahn seçildi

İspanyol Rodrigo de Rato’dan boşalacak Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanlığına, Fransalı eski sosyalist maliye bakanlarından Dominique Strauss-Kahn seçildi.

IMF’den yapılan açıklamada, 58 yaşındaki Strauss-Kahn’ın, fonun karar makamı olan İcra Direktörleri Kurulu tarafından bu göreve layık görüldüğü duyuruldu. IMF başkanlığı görevi, geleneksel olarak Avrupalılar’a veriliyor. Strauss-Kahn bu görev için Rusya’nın aday gösterdiği Çek Cumhuriyeti’nin eski başbakanlarından Josef Tosovsky ile yarışıyordu. Ancak, ABD ve diğer önde gelen batılı ülkelerin desteğini alan Strauss-Kahn’ın IMF başkanlığı geçen günlerde hemen hemen kesinleşmişti ve önceki gün IMF İcra Direktörleri Kurulu’nda yapılan değerlendirme formalite niteliğini taşıyordu.

Strauss-Kahn, seçilmesinin ardından yaptığı açıklamada, bu göreve getirilmesinden büyük bir zevk ve şeref duyduğunu belirterek, kendisini destekleyenlere teşekkür etti. IMF’nin yeni başkanı ilk basın toplantısını pazartesi günü Paris’te yapacak.

/ WASHINGTON

30.09.2007


 

ATO’dan “sosyal güvenlik” raporu

Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’ya aykırı bularak bazı maddelerini iptal ettiği sosyal güvenlik reformunun geleceğine ilişkin belirsizlik sürerken, sistemin makro ekonomik istikrara yönelik tehdidi de büyümeye devam ettiği, bu nedenle de sosyal güvenlik sisteminin giderek bir ekonomik güvensizliğe dönüştüğü bildirildi.

Ankara Ticaret Odası (ATO), SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın finansman açıklarının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini araştırdı.

ATO’nun “Sosyal Güvenlik-Ekonomik Güvensizlik” raporuna göre, sosyal güvenlik sisteminin kamuya son 14 yılda getirdiği yükün, Hazine iç borçlanma faiziyle güncellenmiş değeri 715 milyar YTL’yi buluyor.

Fon birikimi dönemimde, biriktirdikleri fonlar, bazı KİT’lerin finansmanı gibi verimsiz alanlara yönlendirilen, bu nedenle de 1990’lı yılların başından itibaren finansman açığı vermeye başlayan sosyal güvenlik sistemine 1994-2006 yılları arasında bütçeden toplam 104,3 milyar YTL aktarıldı. Bu yılın ilk sekiz ayında 22,1 milyar YTL aktarılan sisteme yıl sonuna kadar yapılacak aktarımın 28,2 milyar YTL’yi bulacağı tahmin ediliyor. Böylece bütçeden sosyal güvenlik sisteminin finansman açıkları için 1994 yılından bu yana, 14 yılda aktarılan tutar, ödendiği yıldaki fiyatlarla 132,5 milyar YTL’ye ulaşacak.

Sosyal güvenlik sisteminin finansman açıklarının bütçeden karşılanmaya başlanması bütçe açıklarının alıp başını gitmesine yol açtı. Dolayısıyla bütçeden sosyal güvenlik sistemine yapılan transferler borçlanılarak gerçekleştirildi. Sosyal Güvenlik Kurumunun yaptığı hesaplamalara göre 1994-2006 yılları arasındaki dönemde bütçeden sosyal güvenlik sistemine yapılan transferlerin Hazinenin iç borçlanma faiz oranıyla güncellenmiş değeri 687 milyar YTL’yi buluyor. Bu yılın tümünde aktarılacak olan 28,2 milyar YTL de dikkate alındığında sosyal güvenlik sisteminin ekonomiye olan yükü güncel değerlerle 715 milyar YTL’lik bir büyüklük oluşturuyor.

Sosyal güvenlik sisteminin kamuya olan yükünün Hazine iç borçlanma faiz oranıyla güncellenmiş değeri olan 715 milyar YTL, Ağustos 2007 sonu itibariyle toplam 347,3 milyar YTL olan “brüt kamu borç stokunun” 2 katı bir büyüklük oluşturuyor.

100 liralık borç paranın 71’i sosyal güvenliğe gitti

Hazine son 14 yılda bütçe açığının finansmanı için net olarak toplam 200,4 milyar dolarlık borçlanmaya gitti. Bu borçlanmanın 119 milyar dolarlık kısmı sosyal güvenlik sisteminin açıkları için yapıldı. Yani bu dönemde her 100 liralık net borçlanmanın 71 lirası sosyal güvenlik sisteminin açıklarına gitti.

/ ANKARA

30.09.2007


 

Maaş zammı için bakanlara mektup

Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen yöneticileri, memur maaşlarına yapılacak zam konusundaki Bakanlar Kurulu kararı öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu istedi. Konfederasyonlardan, kararlarını etkileyebilmek için bakanlara da birer mektup gönderilecek.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, yaptığı açıklamada, memur maaşlarına yapılacak zam konusunda Başbakan Erdoğan’dan randevu istediklerini, görüşme imkânı olması halinde mesafe alınabileceğini düşündüklerini söyledi.

Maaş zammı konusundaki son karar Bakanlar Kurulu’ndan çıkacağı için, bakanlara gelişmeleri anlatmak ve konuyla ilgili duyarlılıklarını arttırmak amacıyla birer mektup göndereceklerini anlatan Akyıldız, mektupta, seçim önce gerçekleştirilen kamu kesimi toplu iş sözleşmesinde işçi ücretlerine yapılan zam ile toplu görüşmelerde kamu çalışanlarının maaşlarına yapılacak artışa yönelik teklifin adil olmadığına yer vereceklerini belirtti.

/ ANKARA

30.09.2007


 

Bankalarda kâr arttı, sermaye azaldı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankacılık sektöründe, karlılık oranı artarken, sermaye oranının azaldığını bildirdi.

Fitch tarafından yapılan analizde, Türk bankalarının, özellikle son yıllarda artan bankacılık işlemleri çerçevesinde önemli kâr elde ettikleri, fakat kredilerdeki zayıflama nedeniyle sermaye oranının azaldığı vurgulandı. Analizde, Türk bankacılık sektörüne olan yabancı ilgisinin artarak devam edeceği de ifade edildi.

/ LONDRA

30.09.2007


 

Girişimciler hayallerini gerçekleştirdiler

Diyarbakır’da iş kurma fikri olan, ancak sermayesi olmayan girişimciler ‘’İş Destek Projesi’’ kapsamında aldıkları krediyle kendi işlerini kurarak hayallerini gerçekleştirdiler.

Diyarbakır Valiliğince bir mesleği icra etme veya iş kurma fikri olan, ancak bu fikrini hayata geçirecek maddi gücü olmayanlar girişimcilere yönelik işsizliği azaltmak ve istihdam oluşturmak amacıyla geliştirilen ‘’İş Destek Projesi’’, girişimcilerin umudu oldu.

Yaklaşık bir yıl önce hayata geçirilen projeden, perde dikim evi, mobilya, tuhafiye, telkari, mandra, market, çiçekçilik, şarküteri, kuaför gibi imalattan, hizmet sektörüne kadar pek çok iş kolunda 19’u kadın olmak üzere toplam 91 kişi 51 iş yeri açarak yıllarca düşünü kurdukları kendi iş yerlerine kavuştular. 2 yıl geri ödemesiz, sonraki 4 yıl için de yüzde 20 ile 30 arasında değişen oranlarda geri ödemesi yapılan ve kişi başı 15 bin YTL kredi verilen proje için yaklaşık 3 milyon YTL tahsil edildi.

Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, yaptığı açıklamada, daha önce Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğünün Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında bir takım uygulamaların olduğunu ve halen de bu uygulamaların devam ettiğini, projelerin Türkiye’nin çeşitli yerlerinde uygulandığı gibi Diyarbakır’da uygulanmasıyla bir çok kişinin iş sahibi olmasının sağlandığını söyledi.

/ DİYARBAKIR

30.09.2007


 

Limonda enflasyon rekor seviyede

Geçen kış aylarında yurt genelinde yaşanan don olayları ile Mayıs-Haziran aylarındaki aşırı sıcaklar ve poyrazın limonda yüzde 50-60 oranında verim kaybına sebep olduğu, talep-arz dengesinin bozulmasıyla tarla fiyatının 15 YKr’den 75 YKr’ye yükseldiği belirtildi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, yaptığı açıklamada, geçen yıl yüksek rekolte sebebiyle dalında çürümeye bırakılan, tarlada 15 YKr’den satılan limonda bu yıl ise piyasadaki talebin karşılanamaması sebebiyle fiyatın rekor düzeyde arttığını vurguladı. Barut, geçen sezon kış döneminde limonun oluşum sürecinde yaşanan don olaylarının limon ağaçlarının büyük bölümünü kuruttuğunu, Mayıs-Haziran dönemindeki aşırı sıcaklar ve poyrazın ise çiçeklerin dökülmesine sebep olduğunu bildirdi.

/ ADANA

30.09.2007


 

Uzanların yatları ve Balkaner’in arazisine yine talip çıkmadı

TMSF tarafından borçlarına karşılık el konulan Uzanların lüks yatları ile Ali Balkaner’in arazisine yine talipli çıkmadı.

İmar Bank davası kapsamında Bodrum’da el konulan “Freguency” ve Marmaris Hisarönü Körfezi’nde el konulan “Airwaves” adlı yatlar ile Yurt Bank davası kapsamında el konulan Balkaner’e ait Marmaris’in Siteler mahallesinde denize sıfır arazi, bu güne kadar üçer defa ihaleye edilmesine rağmen satılamadı. TMSF’nin el koyup elden çıkaramadığı Marmaris’teki mallarının piyasa değerinin 100 milyon YTL olduğu tahmin ediliyor.

/ MARMARİS

30.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri