Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Eylül 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

800. doğum yıldönümünde Mevlânâ Balkanlar’da

Mevlânâ Celâleddin Rumi’nin 800. doğum yıldönümünde Balkanlarda sema gösterisi gerçekleştiriliyor. Bayrampaşa Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Balkanlar’dan Avrupa’ya Bayrampaşa’da Ramazan programı için Bereket Konvoyu ile yola çıkan Konya Büyükşehir Belediyesi Sema ekibi Balkan ve Avrupa halklarını Mevlânâ ile buluşturuyor.

Bereket konvoyu, Balkan ülkelerinde gerçekleştirdiği Ramazan programlarının 13. durağı olan Arnavutluk’un Elbasan şehrinde iftar sofrası açarken, Konya Büyükşehir Belediyesi Sema ekibi tarafından gerçekleştirilecek özel gösteri ile Mevlânâ’nın 800. doğum yıldönümünü kutlayacak.

Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge yaptığı açıklamada, “Barışın ve hoşgörünün temsilcisi büyük düşünür Mevlânâ’yı Balkan ve Avrupa halklarıyla tanıştırmak amacıyla Konya Büyükşehir Belediyesinin Sema ekibini konvoyumuza dahil ettik. Gittiği her şehirde gerçekleştirdiği muhteşem gösterilele halkı büyüleyen, duygu dolu anlar yaşatan sema ekibine ve desteğinden dolayı Konya Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederim” dedi.

Başkan Bürge, Unesco’nun 2007 yılını Mevlânâ yılı ilân etmesinden hareketle, Bereket konvoyu ile ülke ülke dolaşan sema ekibiyle Mevlânâ’nın doğum yıldönümünü Arnavutluk’ta kutlamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti.

30.09.2007


 

En eski İslâm üniversitesi Şanlıurfa’da

Tarihte bilinen “en eski” İslâm üniversitesinin, Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde olduğu tahmin ediliyor. Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan; ismi, Sümerce ve Akatça “Kesişen Yollar” anlamındaki Harran-u’dan gelen Harran ilçesi, tarihî ve kültürel zenginliklerini bugüne kadar koruyabilen ender mekânlar arasında yer alıyor.

Merkezi bir konumda bulunması sebebiyle eğitim faaliyetlerinin M.Ö. 7-8 binlere kadar uzandığı ilçede, İslâmiyetin yayılmasından önce kurulduğu tespit edilen “Harran Okulu” dönemin en gözde okulları arasında bulunuyor.

Hellen kültürünün bir ürünü olan Mısır’ın İskenderiye şehrindeki bilim ve felsefe okulunun dağılmasının ardından buradaki öğretmenler, M.S. 7. yüzyılda Antakya ve Harran’a gelerek, eğitim çalışmalarına devam etti. İslâmiyetin bölgede yayılışına kadar geçen sürede Harran Okulu faaliyetini sürdürdü. Bölgede Abbasilerin egemenliği döneminde Halife Harun Reşid zamanında kapsamı daha da genişletilen “Harran Okulu”, ilk çağ Yunan bilim adamlarının eserlerini tercüme faaliyetlerini hızlandırarak, bölgenin tercüme merkezi haline geldi. Bunun yanı sıra okulda din, astronomi, tıp, matematik ve felsefe alanlarında da eğitim verildi.

Bu özellikleriyle şimdiye kadar tarihteki en eski İslâm Üniversitesi olarak nitelendirilen Harran Okulu, 1271’de Moğollar tarafından istilâ edildi. İlçedeki tarihî sit alanında yer alan üniversiteden hiç bir kalıntı bulunmuyor.

30.09.2007


 

İnebey Medresesi restore edilecek

Bursa’da Osmanlı döneminden kalma tarihî İnebey Medresesi’nde yapılacak restorasyon için düzenlenen ihale sonuçlandı. İl Özel İdaresi’nde yapılan ihaleye bir firma teklif verirken, evrakları incelemeye alan komisyon kararı ile çalışmalara başlanacak.

İl Özel İdaresi’nde yapılan ihale komisyonun incelemesinden sonra açıklanacak. İhalenin sonuçlanmasıyla tarihî İnebey Medresesi’nin restorasyonuna başlanacak.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, Osmanlı döneminden kalan ve tarihî öneme sahip mekânlardan İnebey Medresesi’nin restorasyonuna büyük önem verdiklerini belirterek, buranın korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edildiğini aktardı.

Bursa Ulu Cami karşısında Tahtakale Mahallesi’nde bulunan tarihî medresenin halen kütüphane olarak kullanıldığını anlatan Gedik, “İnebey Medresesi halen Kültür ve Turizm Müdürlüğü yazma ve eski basma eserler kütüphanesi hizmet binası olarak kullanılmakta. Bu kütüphanede 26 bin civarında eser bulunmakta olup, bunların 8 bin 500 kadarı ise el yazması orjinal kitaplardır.” şeklinde konuştu.

Sultan Çelebi Mehmet döneminde Hızır Bey’in oğlu olan ve Müftü unvanı ile de tanınan Ahmet Paşa tarafından 14. yüzyılda yaptırılan tarihî medreseye Küçük İnebey, Aşağı İnebey ve Müftü Ahmet Paşa medresesi isimleri verilmiş.

Bir kubbeli dershanesi ve 11 adet de hücresi bulunan İnebey Medresesi büyük yıpranmaya uğrayarak aynı şekliyle günümüze gelememiştir.

30.09.2007


 

Pera Müzesindeki 3 sergi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde “Gürcü ressam Pirosmani”nin “Naif Sanatta Bir Efsane, Pirosmani” resim sergisi, “20. yüzyıl Ustalarından Baskı, Desen ve Sulu Boyalar” ile “İşleyen Mekan” sergileri, 7 Ekim pazar günü sona erecek.

Müzeden yapılan yazılı açıklamada, sergilerin 2 Ağustos 2007’de sanatseverlerle buluştuğu belirtilerek, bugüne kadar 9 bin kişinin müzeyi ziyaret ettiği bildirildi.

Açıklamada, “İşleyen Mekan” projesi kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Modern Dans Programı öğrencilerinin, parça ve bütün, iç mekân ve dış mekan kavramlarından yola çıkan “yap-boz dünya” üstüne sergileyecekleri “Opposto Mondo” dans performanslarının da yarın ve 6 Ekim Cumartesi günleri izlenebileceği kaydedildi.

30.09.2007


 

“Mimarlık ve Kent Filmleri” başlıyor

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası tarafından “Dünya Mimarlık Günü” kapsamında düzenlenen “1. Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali”, 1-7 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Bu yıl ilki düzenlenen uluslararası festival, Türkiye’de mimarlık ve kent konularında üretilmiş filmleri desteklemeyi, yeni yapımları özendirmeyi, dünyanın diğer ülkelerinde bu bağlamda üretilmiş ve beğeni kazanmış filmleri seyirci ile buluşturmayı amaçlıyor.

Konuyla ilgili dünyanın her köşesinden mimarların, yönetmen ve uzmanların faaliyet kapsamında İstanbul’da buluşmalarına ortam hazırlaması planlanan festival, böylece Türkiye’yi ve mimarlık ortamını geniş kesimlere tanıtmayı hedefliyor.

30.09.2007


 

Padişahların kılıcı koruma altında

Osmanlı Devleti’nde hükümdarlık simgelerinden kılıç kuşanma törenlerinin yapıldığı Edirne’deki Eski Cami’de, II. Ahmet ve II. Mustafa’nın tahta çıktığında kuşandığı tarihi kılıç, güvenlik gerekçesiyle koruma altına alınıyor.

Eski Cami’nin müezzini İsmail Akay, iktidarı simgeleyen, barış ve adaleti temsil eden kılıç kuşanma törenlerinin tahta çıkan her padişah için yapıldığını söyledi.

II. Ahmet ve II. Mustafa’nın tahta çıkmak için kılıç kuşanma törenlerinin yapıldığı Eski Cami’deki bu geleneğin, Cuma günleri elde kılıçla hutbe okunarak devam ettiğini ifade eden Akay, ‘’Eski Cami’de Cuma hutbeleri, II. Ahmet ve II. Mustafa’nın kuşandığı kılıçla yapılıyor. Kılıcı camide sergileyemiyoruz, sadece Cuma hutbeleri sırasında vatandaşlar görebiliyor’’ dedi.

/ EDİRNE

30.09.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri