Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kablo devri sona eriyor

Mikroelektronik teknolojisinde önemli gelişmelere kapı açması beklenen ve Türkiye’nin nanoteknoloji alanında yönettiği tek AB 6. Çerçeve projesi olan ‘’SEMİNANO’’ sonuçlandı. Proje, kabloların sağladığı pek çok işlevi çok daha yüksek hız ve kapasitedeki ışığa bırakacak teknolojinin yolunu açtı.

ODTÜ’lü ve Bilkent’li araştırmacıların ortak projesi, günümüzün yetersiz teknolojisi sebebiyle ayrı ayrı üretilmek zorunda kalan mikroelektronik ve ışık üreten sistemleri nanoteknolojik yöntemlerle birleştirmede büyük adımlar atılmasını sağladı. Uzmanlar, bu teknolojinin daha da geliştirilmesi ile optik anahtarlardan optik bilgisayarlara uzanan bir dizi yeni ve olağanüstü gelişmeye şahit olunacağını belirtiyorlar.

ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Turan, Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Aydınlı ile ortaklaşa yürüttükleri Semiconductor Nanocrystals Projesi’nin (SEMİNANO) Eylül’de başarıyla tamamlandığını bildirdi.

SEMINANO’nun, 9 ülkeden 11 araştırma grubunun katıldığı ve nanoteknoloji alanında Türkiye’nin yönettiği tek AB projesi olduğunu anlatan Prof. Dr. Turan, projede, mikroelektroniğin temel malzemesi olan silisyum (si) kristalinden ışık elde ederek mikroelektrik devrelerde kullanılması yolunun açıldığını bildirdi. Turan, projenin hedefleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

‘’SEMINANO projesiyle yarı iletken nanoyapıların, mikroelektronik ve optielektronik teknolojilerinde kullanılması hedeflenmektedir. Büyüklüğü 1-20 nanometre civarında olan yarıiletken kristal yapıların farklı ortamlarda ve farklı yöntemlerle büyütülmesi ve bu yapıların optik ve elektronik özelliklerinin kontrol altına alınarak mikroelektronik ve optielektronik alanlarında kullanılması, projenin ana hedefi olmuştur. SEMINANO Projesi, alanında öncü çalışmalar ve yeni metotlar geliştirmiştir.’’

Çalışmanın uygulama alanlarından birinin, flash bellek elemanlarının geliştirilmesi yönünde olduğuna değinen Turan, şöyle devam etti:

‘’Nanokristaller, flash belleklerin güvenirliğini ve dolayısı ile kapasitelerini arttıracaktır. SEMINANO konsorsiyumuna üye araştırma gruplarından bazıları bu alanda uzmanlardan oluşmaktadır. Elde ettikleri ilk sonuçlar, Si nanokristallerin flash bellek depolama elemanı olarak başarı ile kulanılabileceğini göstermişlerdir.’’

/ ANKARA

23.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  OHAL de, sınırötesi de askerî gerekçeyle olur

  Halk demokrasi istiyor

  Londra’da Olmert’le görüşecek

  Genelkurmay: 8 askerimiz kayıp

  Gül, liderlerle görüştü

  Halk sokaklarda, yetkililer uyarıyor

  STK’lar: Terörün bitmesi için yeni politikalar üretmeliyiz

  Asıl olan bataklığı kurutmak

  Yoksulluk kongresinde başörtüsü krizi

  Halk oylamasında kesin sonuçlar bugünden sonra

  Yaz saati uygulaması bu hafta sonu bitiyor

  Haşim Kılıç Anayasa Mahkemesi Başkanı

  Şensoy görevine döndü

  Tüketim çılgınlığı ürkütüyor

  Akbil’de 2 saatte 5 aktarma

  Eğit-Bir, eğitimde başarıyı arttıracak

  TCDD'nin umudu hızlı tren

  Suudi Kral bilim üniversitesi kuruyor

  Şehirlerin ısısı suçu da arttırıyor

  Sigarayı bırakamıyoruz

  Kablo devri sona eriyor

  PTT, 167 yaşında


 Son Dakika Haberleri